Güncelleme Tarihi:
İnsanların büyük kısmı hipermetrop olarak doğarlar. Yakını görememe durumu olarak bilinen hipermetropi genelde kalıtsaldır. Hipermetropi göz küresinin ön arka ekseninin kısa olması sonucu ortaya çıkar.
Eğer hastada; görme tembelliği, ağrı, yorgunluk ve şaşılık gibi bir durum varsa hastaya gözlük veya yaşına uygun olarak kontakt lens tedavisi yapılabilir.
20 yaş ve sonrasında hala devam eden ve yüksek düzeyde seyreden hipermetropilerde lazer tedavisi uygulanabilir. Gözlükten kurtulmak için yapılan lazer tedavisinde +4 - +5 numaraya kadar uygulama yapılır. Bu numaralarda lazer tedavisinden %85 oranında olumlu sonuç alınır.
Göz bebeği 6.5 mm üzerinde olanlar, yüksek astigmatlı hastalar, korneası çok düz veya dik olan hastalar, farklı lazer yöntemleriyle tedavi edilirler.
Her ne kadar miyopta lazer cerrahisi sonrası elde edilen net görme hipermetroplar için söz konusu olmasa da, gözlük numarasını sıfırlamak veya azaltmak hasta için yeterlidir.
Presbiyopi Nedir?
Presbiyopi, yani 45 yaş sonrası gelişen hipermetropi ise yakına uyum zorluğunun başlamasıyla ortaya çıkar. Gözlük gerektiren bu durum, 65 yaşına kadar düzenli olarak artar.
Son 4-5 yıldır presbiyopinin lazerle tedavisi konusunda ilerleme kaydedilmiştir. Günümüzde en yaygın olarak EXIMER lazerler kullanılmaktadır. Son 2 yıldır ise FEMTOSANİYE lazer ile INTRACOR presbiyopi tedavisi kullanıma girmiştir.
Intracor yönteminde, kornea kesesi yapılmaması göz küresini ve korneayı yapısal olarak koruma altına almaktadır. Ağrısız bir yöntemdir. Tek göze veya her iki göze birden uygulanabilir. Daha önce refraktif cerrahi yapılmış gözlere de uygulama yapılabilir. Pupil büyüklüğü veya kornea kalınlığı gibi faktörler hasta seçiminde önem taşımaz. Bu yöntemin yapılmasını takiben ortalama 2 hafta kadar bulanık görme olabilir. Uzak görüşü bozmadan, yakın görmede anlamlı iyileşme oluşturması ve sonuçların stabil kalması bu yöntem için gelecek vaat etmektedir. Intracor yöntemi dışında kullanılan lazer yöntemleri ve göz içi lens uygulamaları da presbiyopi tedavisinde halen kullanılmaktadır.
Op. Dr. Zerrin Ateş
Göz Doktoru