Sakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#SağlıkDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), ‘Sana İhtiyacı Olan Kardeşlerin Var’ temasıyla Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğiyle yürüttüğü Ramazan gıda yardımları kapsamında Özbekistan’da bulunan gönüllü heyet dostluk ve kardeşlik anısına fidan dikti.
#DİTİBMezda, kozalakları olan bir ağaç türüdür. Ağaç türleri içinde ladin sınıfında yer almaktadır. Mezda ağacı, yapısı itibariyle kozalaklarında sakız barındırmaktadır. Bu sakız kozalaktan süzülen bir görüntüye sahiptir. Çiğnenmesinin kolay olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanında birçok özelliği bulunmaktadır. Ancak bunlar birçok insan tarafından yeterince bilinmemektedir. İşte, mezda sakızı hakkında tüm detaylar.
#SağlıkLadin ağacı en fazla yetiştirilen ağaç türleri arasında yer almaktadır. Birçok faydası olduğu bilinen ladin ağacı yetiştirilmesi zor olan ağaç türleri arasındadır. Bundan dolayı ladin ağacı özellikleri sürekli olarak araştırılmaktadır. Son haftalarda internet üzerinden en fazla araştırılan ağaçlar arasında ladin ağacı yer almaktadır. Peki, ladin ağacı nedir? Ladin ağacı nasıl yetişir ve nasıl budanır? Ladin ağacı en çok hangi iklimde yetişir? İşte ladin ağacı ile ilgili bütün bilgiler.
#Ladin AğacıMavi ladin ağacı doğada ender görülen ladin ağacı türlerinden bir tanesidir. Bu ağaç peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılmaktadır. Park, bahçe gibi alanlarda mavi ladin dikimi ve yetiştirilmesi söz konusu olmaktadır. Dikim sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ladin ağacı, ekosistem adına oldukça önemli bir ağaç çeşididir. İnsanların ve doğanın en temel ihtiyacı olan temiz oksijene sahip olan ladin ağacı Türkiye'de de sıkça yetiştirilmektedir. Ladin Ağacı nasıl yetişir? Ladin Ağacı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Ladin ağacı ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Hayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriOrdu’nun Kabadüz ilçesinde ladin ormanları içinde devrilen bir ağacın gövdesinde filizlenip büyüyen 17 ağaç, görenler şaşırtıyor. Gönüllü turizm elçisi Serdar Şimşek'in doğa gezisi sırasında rastladığı ve koruma altına alınan eşine nadir rastlanılan 300 yıllık olduğu tahmin edilen ladin ağacının, tescillenmesi hedefleniyor.
#OrduRize’de, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü merkezinde yapımı tamamlanan Çay Evi’nin inşaat alanında bulunan 9’ar metre uzunluğundaki iki mavi ladin ağacı, Caykur Genel Müdürü İmdat Sütloğlu izin vermeyince kesilmedi. Ancak Rizeli yine bir çözüm buldu, ağaçları cam fanus içine alarak bina içerisinde bıraktı.
#Rize- Rize Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü merkezinde vatandaşların kullanımı için yapılmak istenen çay evi inşaatı alanında bulunan 20 yıllık iki mavi ladin, uygulanan projeyle binanın içinde kalarak kesilmekten kurtarıldı - Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Kabaoğlu: - "Bir binayı 6 ayda yaparsınız ancak bir ağacın yetişmesi 20-25 yılı buluyor. Bu noktadan hareketle kesilmesine kıyamadığımız 2 mavi ladine göre bir çalışma yaptık ve ağaçları yaptığımız betonlamanın içine içinde bırakmayı başardık"