Güncelleme Tarihi:
Karadeniz’in bir kasabasındaki doğa mücadelesini anlatan Kurt’un kitabı, Karaca ve Sihirli Orman adını taşıyor. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda büyük ilgi gören kitap Doğan Egmont Yayınlarından çıktı.
Kitabın baş karakterinin adı Karaca. Henüz 11 yaşında bir kız. Karadeniz’in yemyeşil bir kasabasında yaşıyor. Evlerinin yanında küçük bir ormancık var ve bu ormancıktaki bütün ağaçlar konuşuyor. Bir gün kasabanın muhtarı ormancığın olduğu yerden yol geçeceğini söyleyince herkesi bir telaş alıyor. Kesilecekleri hakkındaki söylentiler bir anda ormanda yayılıyor. Küçük ağaçlar ağlıyor, anne ve baba ağaçlar korkudan titremeye başlıyor. Kaçacakları hiçbir yer olmayan ağaçlar, oldukları yerde kesilmeyi beklemeye başlıyorlar. Ancak Karaca ve arkadaşları onları korumak için kolları sıvıyor, ama soyundukları iş pek de kolay değil.
Kasabalılar ağaçların kesilmemesi için bir eylem başlatıyor, ama başarılı olamıyorlar. Çaresiz kalan ağaçları kendilerini korumayı başarıyor. Büyük bir kurtuluş savaşı veriyorlar ve çınar ağacının önderliğinde diğer bütün ağaçlar bir araya geliyor. Ladin ağacı, çam ağacı, servi ağacı, pelit ağacı hepsi de bilge çınar ağacının önderliğinde büyük mücadeleyi kazanıyorlar. Böylece kendilerini yok etmek isteyenlere büyük bir ders veriyorlar.
Kurtuluş Savaşı’nı ağaçlar üzerinden yeniden yorumlayan Ömür Kurt, kitaptaki bilge çınar ağacının Mustafa Kemal Atatürk, diğer ağaçların ise Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan diğer unsurlar olduğunu söylüyor. Böylece bir bilgenin önderliğinde bir araya gelen bütün insanların büyük bir kurtuluş mücadelesinden sonra bu yurdu oluşturduğunu ve bunun en kesin çözüm olduğunu vurguluyor.
1982 yılında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı gün, Samsun’da doğdu. İlkokulun bir bölümünü Samsun’un Lâdik ilçesinde, kalan kısmını da Yalova’nın Çınarcık ilçesinde okudu. Üniversiteyi ise Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü’nde tamamladı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde de yüksek lisans yaptı. 2010 yılında Hürriyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı ve çocuk ve gençlere yönelik yayınlarda görev aldı. “Karaca ve Sihirli Orman” onun ilk çocuk kitabı…
Diğer kitapları: Mentollü Lârva (Şiir – 2015), Küçük Adamlara Büyük Oyunlar (Araştırma-İnceleme – 2012), Banu Avar’la Konuşma: Kültürel Soykırım (Araştırma-Söyleşi – 2010), Dehlizler İçinde (Şiir – 2006).