'Kuzey epilepsi' hastalığı, Finlandiya'dan sonra Türkiye'de teşhis edildi. Türk bilim insanları, dünyada sadece Finlandiya'da 2 kişiye tanısı konulan 'kuzey epilepsi' hastalığının Kahramanmaraş'ta 5 çocukta daha olduğunu saptadı.
#Kuzey Epilepsi HastalığıABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkSon günlerde merak edilen bitkiler arasında yer alan hodan otu faydaları ve kullanımı araştırılmaya devam ediyor. Rahatlatıcı etkisinden dolayı hodan otu ve cildi yenileyen hodan yağı alternatif tıpta da sıklıkla kullanılıyor. Peki hodan nedir, hodan otu ve yağı nerelerde kullanılır? İşte hodan faydaları ve kullanımı...
#HodanYıldız şeklindeki mavi çiçekleriyle dikkat çeken büyük bir bitki olan hodan bitkisi, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya özgüdür ve o zamandan beri Kuzey Amerika'da sıklıkla kullanılır. Bir başka deyişle "yıldız çiçeği" olarak adlandırılan bitkinin bitkisel kısımları yenilebilir ve yağ haline getirilip hodan yağının faydalarından yararlanılabilir. Peki hodan yağı nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, gelin birlikte bakalım.
#Hodan YağıBakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları’nın eski başhekimi, gündüz kuşağı ‘reality-show’ programlarının değişmez yorumcusu Prof. Arif Verimli ile buluştuk, bir psikiyatri klişesiyle, “Hocam bize çocukluğunuzu anlatır mısınız?” diye sorduk. Arif Hoca da kendi çocukluk travmasını, bir zamanlar ‘işe yaramaz’ olarak görülen psikiyatriye neden girdiğini, daha asistanlık yıllarında ‘İşlerin hiç de Freud’un dediği gibi olmadığı’nı nasıl anladığını ve Türkiye’nin psikolojisini anlattı...
#Arif VerimliBulletproof yani kurşungeçirmez kahveyi profesyonel sporcuların yanı sıra artık pek çok amatör sporcunun da elinde görüyoruz. Dave Asprey’nin Tibet’te bir dağın tepesinde aklına gelen bu fikir, şimdi uzun süre performans göstermek isteyenlerin elinden düşmüyor.
#Kurşungeçirmez Kahve"Kuzey epilepsi" Finlandiya'dan sonra Türkiye'de teşhis edildi. Türk bilim insanları, dünyada sadece Finlandiya'da 2 kişiye tanısı konulan "kuzey epilepsi" hastalığının Kahramanmaraş'ta 5 çocukta daha olduğunu saptadı. Ayrıca hastalığa hangi gen mutasyonunun neden olduğunu da tespit eden Türk bilim adamları sayesinde hastalığa daha kolay çözüm bulunması imkanı doğdu.
#Epilepsi