Kuzey Anadolu Fay hattı haritası, Kahramanmaraş depremi sonrası yeniden kendisini hatırlattı. Kuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıKuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. 1999 Düzce depreminin de üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu fay hattı, son günlerde peş peşe gelen depremler nedeniyle yeniden araştırılmaya başlandı. AFAD Kuzey Anadolu fay hattı haritası üzerinde gerçekleşen depremleri ve illeri paylaştı. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, hangi illerden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı depremleri ve şehirleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıKuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıKuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre Yavaş200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarTokat Sulusaray'da meydana gelen 5.6'lık depremin merkez üssü olan köyde fay hattındaki kırıklar dron ile görüntülendi. Köy sakini Fatih Şahin, "Dronla baktığımız yerlerdeki yarıklar depremden önce yoktu. Depremden sonra oluştu. Deprem anında dışarıdayım yer patlamış gibi hissettim" şeklinde konuştu.
#TokatÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aksaray’da yaptığı konuşmada, “En emin bölgeler buralar gözüküyor; ama böyle diyerek hiç kimse, binasını en ufak yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmasın lütfen" dedi. Bakan Özhaseki 75 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini de sözlerine ekledi
#EkonomianasayfamansetYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#Yoshinori MoriwakiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#DepremDoğu Anadolu fay hattı son durum nedir Kahramanmaraş, Hatay ve en son Malatya, Adıyaman, Hatay depremleri ile birlikte yeniden gündeme geldi. AFAD ve MTA Doğu Anadolu fay hattı haritası ile diri fay hattı görüntülenebiliyor. Uzmanlar artçı depremlerin devam edeceğine dikkat çekiyorlar. Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Son depremler Doğu Anadolu fay hattı hareketleri ile meydana gelmişti. Peki, Doğu Anadolu fay hattı nerede, kaç km, hangi illerden geçiyor? Doğu Anadolu fay hattı depremleri ve üzerindeki şehirler...
#Doğu Anadolu Fay HattıBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Depremin nerede ve ne büyüklükte olduğundan öte bizim gelecek bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz önemli. Belki 1 saniye, belki 10 sene sonra büyük bir deprem olabilir." dedi.
#Kandilli RasathanesiÇanakkale Zaferi'nin 107'nci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan dünyanın en büyük asma köprüsü unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü uzmanların da gündeminde. Uzmanların ortak görüşüne göre, köprü ülkeye büyük fayda sağlayacak.
#1915 Çanakkale KöprüsüFırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu fay hattının 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana gelen 6.8'lik depremin ardından suskunluk döneminden aktif döneme geçtiği uyarısında bulundu. Tarihsel dönemlerde yazılı kaynaklardan edinilen bilgilere göre Doğu Anadolu fay hattında birkaç yüzyıl aralıklarla deprem meydana geldiği bilgisini paylaşan Aksoy, yakın zamanda olan depremleri hatırlatarak, "Bu hattın, deprem düzeninde bir değişiklik olduğunu söyleyebiliriz. Suskunluk döneminden aktif döneme geçti ama ne kadar aralıklarla yeni depremlerin meydana gelebileceğini bilemiyoruz" dedi.
#Doğu Anadolu Fay HattıMeteoroloji mühendisi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Manisa’daki depremin İstanbul’da da hissedilmesinin ardından Twitter’dan, “Beylikdüzü’nden hissetmek enteresan bir durum. Üsküdar’da ben ve eşim hiçbir şey hissetmedik halbuki. Çok uzaktan depremi hissedenler herhalde zeminlerine/ binalarına bir baktırmalı...” mesajını paylaştı. Hürriyet’e konuşan uzmanlar ise depremin yüzeye yakın bir noktada meydana gelmiş olması nedeniyle sarsıntının İstanbul’da da hissedildiğini söyledi. İşte açıklamaları:
#Gazetehaberleriİstanbul’daki depremin ardından Kandilli Rasathanesi’nden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor. Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#İstanbul DepremiBOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener, "Depremin ne büyüklükte olabileceğini hesaplayabiliyoruz ama ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz nerede olacağı ve ne büyüklükte olacağı ama zamanını bilemiyoruz. Marmara’da 7’nin üzerinde deprem olabilir. Bu bir doğa olayı, bunun önüne geçemeyiz" dedi.
#Kandilli RasathanesiİTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır Marmara'da beklenen olası depremle ilgili dikkat çeken bir tahminde bulundu. Prof. Çakır açıklamasında "1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırık, doğuya doğru ilerlerken bu zona gelirse yavaşlayıp durabilir. Bu komplikasyonun varlığının bilinmesi de oluşacak Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır. Marmara Denizi içindeki bu krip zonu, Adalar civarında başlayan bir deprem kırığının batıya doğru ilerlemesini durdurarak, depremin daha fazla büyümesine engel olabilir" ifadelerini kullandı.
#Marmara Depremi