Dünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluDOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce yaban hayvanlarının yaşam alanları ile birlikte korunması, geliştirilmesi çalışmaları kapsamında bu yıl ‘39'uncu Kış Ortası Su Kuşu Sayımı' yapıldı. Su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 10-29 Ocak tarihleri arasında yapılan sayımda 56 farklı kentte 159 sulak alan ziyaret edildi.
#DOĞA Koruma Ve Milli Parklar Genel MüdürlüğüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kendisinin ve 28 çevre gönüllüsünün hikayelerinin yer aldığı 'Dünya Ortak Evimiz' kitabı yazarlarının çevre ile ilgili önerilerini dinledi. Amasya'dan gelen tohum girişimcisi Ayten Çöl ekim sırasında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verdi. Çöl, sıfır atık konusunda sadece şehirlerde değil kırsalda özellikle çocukların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Emine Erdoğan ise Milli Eğitim Bakanlığı ile bunun çalışmasını yaptıklarını söyledi.
#Emine ErdoğanKısırlık nedeniyle tedaviye müracaat eden çiftlerde ilk yapılması istenen tetkik sperm analizidir. Sperm analizinden gelecek sonuca göre de tedavi planı yapılır. Sperm tahlilinde çok sayıda parametre incelenir. Bunlar arasında tedaviyi yönlendirmesi bakımından başlıcaları; çıkan meninin hacmi, sıvılaşma yani likefaksiyon süresi, olgun sperm hücresi olan spermatozoa sayısı, hareketli hücre yüzdesi ile morfolojisidir. Bunların dışında da değerlendirilmeye alınan başka veriler olmakla birlikte, bugün üzerinde duracağımız konu sperm sayısı.
#Sperm SayısıTÜRKİYE'nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13'üncü alanı olan Kars'ın Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Kuş Cenneti, baharın gelişiyle birlikte kuşların akınına uğradı. Farklı türlerden çok sayıda kuşun konakladığı kuş cennetinde tepeli pelikanlar, renkli görüntüler oluşturdu.
#KarsKars'ın Arpaçay ilçesi kırsalındaki bir köyde el ele veren kadınlar, yıllardır 2 veya 3 haftada bir buluşup imece usulü birbirlerine ekmek pişirerek, fırına ihtiyaç duymadan sofralarının ihtiyacını gideriyorlar.
#Evde Ekmek YapımıKars, son zamanlarda gençler ve tatilcilerin dillerinden düşürmedikleri bir şehir olarak öne çıkıyor. Özellikle yerli turistler uzun tren yolculuğu yaparak, şehri gezmeye ve tanımaya geliyorlar. Son yıllarda tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Kars’ta nereleri gezebileceğinizi, hangi aktiviteleri yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kars hakkında merak ettiğiniz bilgileri sizler için derledik.
#Kars İlçeleriKars'ın Arpaçay ilçesinde, Vali Türker Öksüz'ün talimatıyla 'can suyu' ile kurumaktan kurtarılan Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti eski günlerine dönüyor. Son haftalarda yağan yağmurların da etkisiyle yavaş yavaş eski eski haline dönen Kuyucuk Gölü'ne geçen hafta 57 türden 3 bin 178 kuş geldi.
#Kuyucuk GölüAvrasya - Afrika göç yolu üzerinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan, ancak 2 yıl önce tamamen kuruyan Kars’taki Kuyucuk Gölü, valiliğin öncülüğünde yürütülen sondaj çalışmalarıyla suya kavuşturulunca tekrar ‘kuş cenneti’ oldu. Yeniden eski günlerine döndürülen göl, birçok türden binlerce kuşa ev sahipliği yapmaya başladı.
#GazetehaberleriKars'ta iklim değişikliği, küresel ısınma ve yanlış su kullanımıyla kuruduğu için kuşların konaklamadığı Arpaçay ilçesindeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti, yıllar sonra yeniden göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor. Kuşların gelişiyle de ortaya renkli görüntüler çıktı. Gruplar halinde uçan kuşlar, görsel bir şölen oluşturdu.
#Kuyucuk Kuş CennetiKARS’ın Akyaka ilçesine 6 kilometre uzaklıkta Ermenistan sınırındaki Küçükdurduran köyünde ölü bulunan 7 şahine, mikrobiyolojik inceleme yapılacak. Yapılan nekropsi ile böbrekleri ve karaciğerlerinde iltihaplanma olduğu saptanan şahinlerin kesin ölüm nedeni, yaklaşık 1 hafta sürecek mikrobiyolojik incelemeyle ortaya çıkacak.
#KarsBu aralar çoğunluk, ısınma maliyetlerini düşürdüğü için havaların gidişatından çok memnun. Haksız da sayılmazlar. Ancak sıcak günlerin önümüze çıkaracağı başka bir fatura var ki ekonomik olduğu kadar yaşamsal önem de taşıyor: Yiyip içtiklerimiz... Çiftçiler ve uzmanlar daha şimdiden hububat ve bakliyatta yüzde 20’lere varan kayıp göründüğünü söylüyor. Bunun en büyük bedelini de çarşı pazarda yükselen fiyatlarla ödeyeceğiz. İşte yakın gelecek ahvalimiz...
#Yücel SönmezSon zamanlarda artan ünüyle on binlerce turisti ağırlayan Anadolu'nun kuzeydoğu illeri, yurdun batısında faaliyet sürdüren turizm firmalarının yeni rotası haline geldi. Batının turizm elçileri, rotayı yurdun kuzeydoğusundaki doğal ve tarihi mekânlara çevirdi.
#AğrıDaha birkaç sene öncesine kadar kimse varlığından haberdar değildi. Ta ki “Türkiye’nin Maldivler’i” diye Instagram’da şöhrete kavuşana, ardından da kıyısına ‘Millet Bahçesi’ yapılacağı ilan edilip tartışmaların merkezi olana kadar. Artık en şöhretlisi o. Oysa o iki milyon yıldır olduğu yerde ve göller bölgesinin diğer tüm gölleri gibi birçok sorunla boğuşuyor, karanlık bir geleceğe doğru yol alıyor. Salda Gölü’nden yola çıktık, göllerin karanlık derinliklerine indik.
#Salda GölüKars, kış aylarının en güzel kar fotoğraflarının çekildiği yerlerin başında geliyor. Özellikle Instagram’ın da popüler haline getirdiği Kars’ta beyazlar içindeki Çıldır Gölü ve görkemli İshakpaşa Sarayı’nı görmek için binlerce kişi Doğu Ekspresi ile buraya geliyor. Kars şu sıralar ise sıfırın altında 20 derece… Sibirya soğuklarını aratmayan şehirde ortaya çıkan görüntüler oldukça ilginç… İşte detaylar…
#Kars Gezisi