Kuşlar yuvaya döndü

Güncelleme Tarihi:

Kuşlar yuvaya döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2020 07:00

Avrasya - Afrika göç yolu üzerinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan, ancak 2 yıl önce tamamen kuruyan Kars’taki Kuyucuk Gölü, valiliğin öncülüğünde yürütülen sondaj çalışmalarıyla suya kavuşturulunca tekrar ‘kuş cenneti’ oldu. Yeniden eski günlerine döndürülen göl, birçok türden binlerce kuşa ev sahipliği yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Kars’ın Arpaçay ilçesinde yaklaşık 245 hektarlık göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte bulunuyor. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Kuyucuk Gölü’nün 2 yıldır tamamen kuruduğunu anımsattı.

YÜZDE 80’İ SUYLA KAPLANDI

Kars Valiliği’nce Kuyucuk Gölü’ne ‘can suyu’nun verilmesi için çalışma yapıldığını anlatan Çoban, “Yerin 100 metre altından su çekerek göle pompayla su veriyoruz. Bu pompa günde 16 saat çalışıyor ve saniyede 27 litre su bırakıyor. Son yağmurlarla Kuyucuk Gölü’nün yüzey alanının yüzde 80’i suyla kaplanmış durumda, 25-30 santim su derinliğini elde etmiş durumdayız" dedi.

En son yaptıkları sayımda 57 türden 2 bin 187 kuşu gölde gözlemlediklerini dile getiren Çoban, “Göl, göçmen kuşlar için çok önemli besin istasyonu niteliğinde. 233 kuş türü var ve bunlardan sadece 18 türü burada ürüyor. Sonbaharda gölün en iyi su tuttuğu haliyle 40 binden fazla kuş buranın üstünde oluyor ki dünyada bu kadar küçük olmasına rağmen bu kadar kuşu barındıran başka bir yer yok” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!