TÜİK verilerine göre 2018’de yabancıya konut satışı yüzde 78.30 artarak 22 bin 234’ten 39 bin 663’e yükseldi. En çok konut satılan il İstanbul, en çok satın alan ülke vatandaşı Iraklılar oldu. Iraklı yatırımcıları, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşları takip etti. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan ‘Türkiye’de gayrimenkul yatırımı’nı uzmanlarla analiz ettik. Ev almış ve almayı düşünen yatırımcılarla konuştuk. Tercihlerini keskin şekilde ayıran bir sonuçla karşılaştık: Zenginler keyfine göre, Arap Baharı’nı yaşayanlarsa başlarını sokabilecekleri bir evin peşinde. Suriyeliler bu sıralamanın dışında çünkü mülk edinmelerinin önünde yasal engeller var.
#OrtadoğuKüresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Kuveyt Türk bünyesinde fiziki altın toplama çalışmaları yaparak, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması yönündeki çabalara katıldıklarını söyleyen Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, “Dünya genelinde süren düşük faiz ya da kâr payı oranları ve genişleyici para politikaları altın fiyatlarını yükseltirken, tüketicilerin de bu yöne ilişkin yüksek talebinin olmasına neden oldu. Bankamızın altın rezervi 1 yıl içerisinde yüzde 143 arttı” dedi.