Dünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlandaDünyanın 64’üncü kuzey enleminde nefes alıyorum. Bahsettiğim yer güzeller güzeli İzlanda. Özgürlük bu olsa gerek. Ne kimseyi tanımak ne de tanınmak. Yalnızca volkanik adada var olmaktan ibaret her şey. Tuhaf bir hissiyat; önümde uzun bir hafta var ve hayatta belki de bir kez yaşanabilecek bir deneyim için büyük kum saatini ters çeviriyorum. Hangimiz bilinmeyeni keşfetmek için bir macera yaşamak istemez ki? İşte İzlanda’ya dair izlenimlerim ve gezi rehberim...
#İzlandaTÜRKİYE’de ilk kez görülerek kayda alındığı 1874 yılından itibaren kuş gözlemcilerinin fotoğraflamak için peşine düştüğü kutup martısının, 140 yıl sonra görüldüğü Rize sahilinde, üzerine bulaşan petrol atıkları nedeniyle risk altında olduğu belirtildi. Kuş gözlemcileri, kutup martısının üzerine bulaşan ve gagası ile temizlerken yuttuğu petrol atıkları nedeniyle mikrop kapmasından endişe ettiklerini bildirdi.
- Türkiye'de ilk 140 yıl önce görülen ve 475'inci kuş türü olarak kayda geçen, son olarak geçtiğimiz günlerde Rize'de ortaya çıkan kutup martısını görüntülemek isteyen kuş gözlemcileri, ülkenin dört bir yanından kente gelmeye başladı - Kuş fotoğrafçısı Çulcuoğlu: "Ülkemizde görüldüğünü duyunca yaklaşık 2 bin 500 kilometre yol yaparak kutup martısını görüp fotoğrafladık"
İlk ve son kez 1874’yılında Türkiye’de görülen ‘Kutup Martısı’nı fotoğraflamak için kuş gözlemcileri Rize sahiline koştu. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını çekmek isteyen gözlemciler Türkiye’nin dört yanından Rize’ye akın etti. O anlar 2012 yılında çevrilen bir filmi hatırlattı.
#Sinema FilmiTÜRKİYE’de ilk kez görülerek kayda alındığı 1874 yılından itibaren kuş gözlemcilerinin fotoğraflamak için peşinde olduğu ’Kutup martısı’ Rize sahilinde görüldü. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını fotoğraflamak isteyen kuş gözlemcileri Türkiye’nin dört yanından Rize’ye akın etmeye başladı.
- Türkiye'nin çeşitli illerinden Rize'ye gelen yaklaşık 20 kuş gözlemcisi tarafından, "Kutup Martısı" isimli kuş türü tespit edildi. - Kuş gözlemcisi Kahraman: "Kutup Martısı Türkiye'de 140 yıl önce görülmüş. Bu yıl ise ilk defa Rize'de görüldü ve fotoğraflandı. Türkiye için nadir bir kuş türüdür"
Türkiye'de ilk kez görülerek kayda alındığı 1874 yılından itibaren kuş gözlemcilerinin fotoğraflamak için peşinde olduğu 'kutup martısı' Rize sahilinde görüldü. Rize sahilinde kuş gözlemciliği yapan Murat Saltuk, Cuma günü farklı bir martı türü fotoğrafladı. Türkiye'nin önde gelen kuş gözlemcileri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda martı türünün 1874 yılında İstanbul'da kayda alınan 'Kutup Martısı' olduğu anlaşıldı. O tarihten bu yana ülkede görülmeyen ve fotoğraflanamayan nadir kuşlardan biri olan Kutup Martısı'nın Rize sahilinde görüldüğü haberinin kuş gözlemcilerine ait internet siteleri ile sosyal medyada duyurulmasının ardından bu türü fotoğraflamak isteyen onlarca kuş gözlemcisi Rize'ye gelmeye başladı. Bu sabah İstanbul, Antalya, Trabzon, Adana, Samsun ve İzmir'den Rize'ye gelen yaklaşık 20 kişilik kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı Kutup Martısı'nı Rize sahilinde fotoğrafladı. Rize Valisi Ersin Yazıcı'nın özel izni ile RİPORT Rize Liman sahasındaki gümrüklü alana giren kuş gözlemcileri duvar üzerine konan kuşu fotoğrafladı.
#Kutup Martısıİzlanda’yla ilgili haberler son yıllarda pek iyi değildi. 2008’de ekonomik kriz patlak verdi. Krizden bir buçuk yıl sonra Eyjafjallajokull’daki volkanik patlama Avrupa’da hava ulaşımını durdurdu. Ancak son zamanlarda Reykjavik’te ekonomik açıdan ve diğer yönlerden bir ilerleme gözlemleniyor. Yeni konser salonu prestijli Mies van der Rohe Ödülü’ne layık görüldü. Çağdaş mimarisiyle Avrupa Birliği’nden de ödül aldı. Şehrin diğer kısımlarında yeni restoranlar ve gece kulüpleri hizmete girdi. Şehirdeki hareketlenme her noktada hissedilir hale geldi.
#SeyahatAda ülkesi İzlanda, el değmemiş doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Buharlar çıkan dağları, büyük şelaleleri, atların dolaştığı geniş ovaları her yıl çok sayıda turist çekiyor. Viking mirasının hâlâ canlı olduğu İzlanda farklı deneyimler sunuyor.
#İzlandaKuzey Kutup Dairesi’ndeki Svalbard Takımadaları, kutup noktasına en yakın kara parçalarından biri. Yaklaşık 1200 kilometre uzaklıkta. Yazın Norveç üstünden erişilebilir hale gelen adalara geçen ay ilk kez 23 Türk gezgin gitti. Buzkıranla kuzeye çıktı, Kutuplar Atlası’ndaki buzların üstünde yürüdü, kutup ayısını fotoğrafladı. 81’inci enleme vardıklarında tek şikayetleri telefonlarının çalışmaması, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerini izleyememekti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli Parklar