MUĞLA’nın Ula ilçesinde çiftçilik yapan üniversite mezunu Aslı Aksoy (38), 2015 yılında başladığı kuşkonmaz üretiminde başarıyı yakaladı. Bu yıl tarlasından 15 ton ürün almayı hedeflediğini belirten Aksoy, kilosu 50 liradan satılan kuşkonmaz üretimi için ’iyi tarım’ sertifikası aldı, büyük mağazalarla satış sözleşmesi imzaladı.
#KuşkonmazYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniHareketli bir haftaya giriyoruz. ‘Gezgin Salon: Tamino Türkiye Turnesi’ kapsamında ünlü şarkıcı Tamino Ankara’da konser verecek. Kenan Doğulu, Turkcell Vadi’de; Yalın, Efes Antik Tiyatro’da sahneye çıkacak. Bozcaada Caz Festivali başladı! Dirimart, Sarkis’in iki yeni sergisi için kapılarını açtı. Tiyatro sahnelerinde de başarılı oyunlar izleyicisini bekliyor.
#KonserNisan ayı boyunca konser sahneleri dolup taşacak. Bu hafta Teoman, Karsu ve Büyük Ev Abluka’da Zorlu PSM’de, Sena Şener Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde konser verecek. Hafta boyunca konserlerin yanı sıra atölyeler gerçekleştirilecek, sergiler tüm hafta ziyaretçilerini ağırlayacak.
#KonserKuvertür çikolata ve ham kakaoyla şeker oranı düşük tatlılar yapmak varken dışarıdan paketli ürün almak neden? Üstelik evde bu tarifleri rafine şeker yerine kuru meyve, pekmez veya balla hazırlamak mümkünken... Pankek, kuru üzümlü toplar veya kurabiye... İşte tat tomurcuklarınızı okşayacak, çikolatalı üç tarif!
#ÇikolataDışarısı buz gibiyken evde battaniyenin altında, sıcacık bir kahve kupasıyla güzel film veya belgesel, kulağınıza nasıl geliyor? Akşama ne pişireceksiniz? Bu sefer yaratıcı bir tarife ne dersiniz? Bunları düşünürken birkaç tuşla panda sahiplenmeye ne dersiniz? Çocuğunuz, aileniz, çevreniz için yapmanız gerekenler... Konserler, tiyatrolar, sergiler... Heyecanla beklenen teknolojik yenilikler, ufuk açacak seyahatler... İşte size kışı keyifli hale getirecek, birbirinden farklı fikirler!
#KışDanimarka’dan Güney Afrika’ya hamburgere kafa tutuyor ama büyük zincirlerin aksine küçük işletmeler sistemiyle yayılıyor. Birçok Avrupa kentinde sayıları binlere ulaştı. Sempozyumlar düzenleniyor, tezlere konu oluyor. Yurtdışındaki macerasına kaldırım kenarlarında başlayan Türk döneri ikinci vatanı Almanya’da ‘yeni nesil dönerci’lerle sınıf atlıyor; dünyanın önemli otellerinin mönülerine giriyor. Üstelik artık kuvvetli bir siyasi sembol. Nasıl mı?
#DönerFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSATekstil ve gıda sektöründeki kariyerini bırakan ODTÜ’lü Aslı Aksoy, doğduğu Muğla’nın Ula İlçesi Yeşilçam Mahallesi’nde 3 ay önce başladığı kuşkonmaz üretiminde büyük mutluluk yaşıyor. Normalde günde 1 kez hasat veren kuşkonmazlar, Yeşilçam Mahallesi’nin hava ve toprağını sevince beklentinin çok üstüne çıktı ve günde 2 hasat vermeye başladı.
#ODTÜYılbaşı demek, tam gaz eğlence demek... Bu da yemek süresinin sabaha kadar uzaması manasına geliyor. Dolayısıyla kalori hesabının ucu kaçabiliyor. Yeni yıla fazla kalorilerin vicdan azabıyla girmek istemiyorsanız, dikkat! Rafinera uzman diyetisyeni Didem Altınbaşak Tulgan’dan özel gün için ipuçlarını aldık.
Beyaz altın deyince Hollandalıların aklına diğer herkesten farklı bir mücevher geliyor; senede sadece üç ay yenebilen, sebzelerin en narini beyaz kuşkonmaz... Her yerde yetişmediği için kuşkonmaz mevsimi tüm dünyada heyecanla bekleniyor. Kuşkonmazın yetiştiği Hollanda’nın Limburg bölgesindeki Brienen Aan De Maas adlı restoranın sahibi ve şefi, Michelin yıldızlı Rene Brienen da kuşkonmaz mevsiminin açılmasını kutlamak için geçen hafta Türkiye’deydi. Hazırladığı kuşkonmaz spesiyalleriyle Avrupa’da ‘Kuşkonmaz Kralı’ lakabı takılan Brienen, lüks sebze kuşkonmazın inceliklerini anlattı...
On gündür kulağımda bir uğuldama, arayanlara ‘başım çekül’ gibi diye yakınıyorum. Biri “tansiyonunu ölçtürdün mü” diye sordu. “Yoo” diyorum. O gamsız ‘Yoo’nun arkası şöyle geliyor: Olur mu diye azarlanma, eczanenin yolunu tutma, doktora görün tavsiyesi, Acıbadem Acil, iki kutu hap, haptan önce ölç yaz, haptan sonra ölç yaz, aç karnına ölç yaz, tok karnına ölç yaz, yatmadan ölç yaz, kalkınca ölç yaz...