Spor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerYaz aylarının sonuna yaklaştığımız ve güzel havaların son demlerini yaşamaya başladığımız günlere doğru yavaş yavaş adım atıyoruz. Hâlâ tatil yapamadıysanız ve yıllık izninizi Eylül ayına bıraktıysanız, bu listemiz tam size göre… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Eylül’de denize girilecek yerler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular.
#RotaKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaSon günlerde hastaneler üst solunum yolu şikâyetleriyle dolup taşıyor. Influenza (grip), Rhinovirus, RSV, COVID gibi virüsler dolaşımda. Üstelik ABD’de yayılmaya başlayan Omikron’un Kraken varyantı da yeni bir dalga endişesine yol açtı. Peki bizi ülkece yatağa düşüren virüs hangisi? COVID miyiz grip mi? Yoksa Kraken de Türkiye’ye geldi mi? Uzmanlara sorduk; işte yanıtları...
#GripKavurucu yaz sıcaklarının iyiden iyiye kendini hissettirdiği, havanın gölgede bile bunalttığı günleri yaşıyoruz. Yılın yorgunluğunu atmak için henüz tatil yapmadıysanız ya da hafta sonu bir yerlere kaçmak istiyorsanız en doğru adres sahil kasabaları! Uzmanlarımıza “Deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkaracağımız en güzel sahil kasabaları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel, üstelik bütçeyi de çok zorlamayacak 10 kasabayı önerdiler.
#RotaBakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de 37 yaşında bir kişide görüldüğünü açıkladı. Salgın riski olmayan maymun çiçeği ile ilgili uzmanlar şu bilgileri verdi: Ter, tükürük gibi sıvılara ve döküntülere dokunulmamalı. Semptom görülmeyen kişi bulaştırmıyor. İyi bakımla geçiyor.
#Maymun ÇiçeğiEGE Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2 yaş altı çocuklarda Omicron varyantının ağır seyrettiğini söyledi. Hastanelere ağır havaleli, ishalle ya da kalp tutulumuyla seyreden çok sayıda vaka geldiğine dikkat çeken Kurugöl, "Hatta tek başına Omicron'un menenjit yaptığını ve böbrek yetmezliğine yol açtığını da gördük" dedi.
#Omicron VaryantıEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2 yaş altı çocuklarda Omicron varyantının ağır seyrettiğini söyledi. Hastanelere ağır havaleli, ishalle ya da kalp tutulumuyla seyreden çok sayıda vaka geldiğine dikkat çeken Kurugöl, "Hatta tek başına Omicron'un menenjit yaptığını ve böbrek yetmezliğine yol açtığını da gördük" dedi.
#OmicronCOVID-19’da tarihi vaka sayılarına neden olan Omikron’a karşı alınacak yeni tedbirler son Bilim Kurulu toplantısının gündemindeydi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın planlı tarama yapılarak özel tedbirler alınmasına karar verildiğini açıklamasıyla, gözler alınacak tedbirlere çevrildi. Bilim Kurulu üyelerine tarama ve tedbirleri sorduk...
#OmikronOMİCRON'a yakalanan ve evde karantinada bulunan Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl (65), virüsün etkilerinin hafif hissettiğini belirterek, "Aşı yaptırmamış olmasaydım ya yoğun bakımda olurdum ya da şu an daha kötü şeyler yaşıyordum" dedi. Vakaların daha da artacağını söyleyen Prof. Dr. Zafer Kurugöl, AVM, restoran ve konserlere girişte mutlaka aşı şartı getirilmesi gerektiğini söyledi.
#KoronavirüsOmikron varyantının hafif seyretmesinin nedenini ‘kısmen toplumsal bağışıklığın kazanılması’ olarak açıklayan Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yeni varyantın gençler ile çocukları hedef aldığına dikkat çekti ve “5-11 yaş arası grup hızla aşılanmalı. Günlük vaka sayısı şubat başında 100 binlere çıkabilir” dedi.
#OmikronAvrupa’da hızla yayılan ve Türkiye’de de görülen Omikron varyantına karşı uzmanlardan ‘3. doz’ uyarısı geldi. Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Eğer iki doz aşı yapılmış, aradan 3 ay geçmişse mutlaka 3’üncü dozları yaptırmak lazım” dedi. Prof. Dr. Zafer Kurugöl de 2 doz Sinovac veya 2 doz BioNTech aşısı olanlara çağrıda bulunarak, “Özellikle risk grubundakilerin hemen üçüncü doz aşılarını yaptırması gerekir” diye konuştu.
#OmikronEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'Nu' ya da 'Omicron' adıyla da anılan 'B1.1.529' varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekip, "Salgın sürüyor, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir" dedi. Yeni varyantın daha hızlı çoğaldığını belirten Prof. Dr. Kurugöl, "Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici" diye konuştu.
#Aralık AyıEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 'Nu' ya da 'Omicron' adıyla da anılan 'B1.1.529' varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekip, "Salgın sürüyor, yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir" dedi. Yeni varyantın daha hızlı çoğaldığını belirten Prof. Dr. Kurugöl, "Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici" diye konuştu.
#OmicronEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#Prof. Dr. Zafer KurugölEge Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, delta varyantıyla birlikte son 3 ayda çocuk Covid-19 vakalarında yüzde 500'ün üzerinde artış olduğunu vurgulayıp, "Özellikle ülkemizde de bilindiği gibi 12 yaş üzeri çocuklara aşı öneriliyor ancak bu gruptaki çocuklara önerilen aşı, isteğe bağlı. Bu öneriyi biraz daha güçlendirmek lazım" dedi.
#KoronavirüsEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocağında bebeğe yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesinin ardından, yaklaşık 3 ay önce bebeklerine Hepatit-B aşısı yerine Covid-19 aşısı yapıldığını ileri süren ailenin suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklamada Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bir TV kanalındaki sözlerinin ardından iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
#AşıProf. Dr. Zafer Kurugöl’ün, “Bebeklere yanlışlıkla COVID-19 aşısı yaptılar” sözleri tartışma yarattı. Aile hekimleri, “Kurumumuzda böyle bir hata asla yapılmaz, bu talihsiz açıklamayı kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı da iddianın kaynağı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
#Zafer KurugölEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.
#KoronavirisEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatırken, bebeğin ailesi de yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.
#KoronavirüsProf. Dr. Zafer Kurugöl'ün sözlerinin ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. 'Bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı' iddiasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada Ege Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bir TV kanalındaki sözlerinin ardından iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
#Koronavirüs