Malatya'da kuru kayısı fiyatlarında artış bekleniyor. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan, "Dünya kayısı başkenti" olarak anılan ve 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.
#Kuru KayısıMalatya ile özdeşleşen kayısı bu yaz fiyatıyla konuşulacak gibi gözüküyor. 29-30 ve 31 Mart tarihlerinde yaşanan don olayı nedeniyle ağaçların neredeyse tamamı yandı. Kuru kayısının fiyatı uçtu, yaş kayısıda da geçen seneye göre iki kat artış bekleniyor. Sektör temsilcileri '10 liradan kayısı yemeye hazır olun' derken, kuru kayısı fiyatı 20 liraya çıktı. Üstelik fiyatlar elde kalan stoğa göre daha da artabilir.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe pandemi dönemindeki astronomik artışlardan sonra hammadde fiyatlarının tekrar düşüşe geçtiğini söyledi. Gültepe, ‘‘2023’ün, 2022 gibi fiyat artışlarının çok olduğu bir yıl olma şansı yok. Ben 2023’ün fiyat enflasyonu açısından daha durgun bir yıl olacağını, herkesin mevcut fiyatları koruma gayreti içinde olacağını düşünüyorum’’ dedi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiKimi Cumhuriyetimizle yaşıt, kimiyse bir semtle özdeşleşecek kadar köklü... Pek çoğunun önünden geçmişliğimiz, bir tatlısını yemişliğimiz ya da hikâyesini dinlemişliğimiz mutlaka var. Geçmişten bugüne hem kendilerine has lezzetleri hem de kent hafızasında edindikleri kalıcı yerle öne çıkan pastanelerimizin en iyilerini jürimize sorduk.
#TatlıHafta sonları genellikle dışarıda kahvaltı yapanlardanım. Benim için ya bir tavsiye olacak ya da internetten baktığım yorumları değerlendirerek mekanı seçiyorum. Bu hafta da Başakşehir’de iki mekan belirledim. Önce kahvaltıya ardından da farklı bir tat olduğunu düşündüğüm kebapçıya uğradım. Tabi benim için fiyat performans da önemli. Her zaman çok para verip iyi hizmet ya da lezzeti bulamadığım yerlerde oldu. Ancak benim aradığım, iyi hizmet, iyi lezzet ve düşük bütçe. Bu yüzden size Gagaline Cafe Restaurant ve Zahter Kilis Sofrası’nı tavsiye ediyorum.
#Zahter Kilis SofrasıTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü belirterek, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 58.4 ile limon oldu. Limonu yüzde 47 ile kuru soğan, yüzde 42.2 ile havuç, yüzde 30.5 ile toz şeker, yüzde 29.2 ile ıspanak, yüzde 24.5 ile patates, yüzde 22.8 ile kuru kayısı, yüzde 22.6 ile fındık içi takip etti” dedi.
#LimonMillet olarak kahvaltıyı severiz. Bir çoğumuz kahvaltı sofrasına oturmadan dışarı çıkmayız. Zaten kahvaltı kültürünü de doğru düzgün başka bir memlekette bulamazsınız, bize özgüdür. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, kavurmalar, sucuklar, ballar, kaymaklar... Bir de tabi ki yöresine göre de çeşitler farklılık gösterebiliyor. Örneğin Karadeniz’in kahvaltısı başka, Ege’nin, Akdeniz’in, Doğu bölgelerinin kahvaltıları bambaşka. Kahvaltı masasında her şeyin olmasından yanayım. Oturduğum zaman masaya hepsinin tadına bakmalıyım. Ramazan günü aramızda oruç tutanlar “nereden çıktı şimdi bu kahvaltı” diyebilir. Haklılar da... Ama bugün mis kokulu çiçekler içinde, uygun fiyata yöresel kahvaltı yapabileceğiniz 3 adresi sizinle paylaşıyorum.
#KahvaltıRamazan boyunca sofraya dizeceğimiz iftariyelikler için özeniyor, en iyisinin, belki çocukluğumuzun iftarlarından hatırladığımız tatların peşine düşüyoruz. Lezzetli bir sunum tabağı için tercih edebileceğiniz veya sipariş verebileceğiniz işinin ehli pek çok adres var.
#RamazanSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveAntalya, Muğla ve İzmir’in ardından Kurban Bayramı tatilindeki son durağımız Bozcaada oldu. Hem adaya giderken hem de dönerken feribota ulaşmak için kilometrelerce kuyruğa girdik. Konaklama için geçen yıla göre neredeyse iki kat fazla ödeme yaptık. Yeme-içme ücretleri de bir kişi için 150-200 TL’den başlıyordu.
#GazetehaberleriSon dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii ile ilgili tüm dünyaya mesaj vererek, "Fatih'in 1453 yılında camiye çevirdiği Ayasofya, artık milletimize ve tüm İslam dünyasına bir ibadethane olarak hizmet vermeyi sürdürecektir. Buradan Müslümanlar dışında Hristiyan alemi de aynı şekilde ziyaretini yapabilecektir." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek dönemde endüstriyel amaçlı lifli bitki üretimi, organik ve organomineral gübre kullanımı, su ürünlerinde 2 milyar dolarlık ihracat hedefi, 2 milyon hektar alanın daha sulamaya açılması, 14,3 milyon hektarlık tarımsal arazinin toplulaştırılması gibi konuları daha fazla gündeme getireceklerini bildirdi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli