Gıda ve içecek alanında dünyanın önde gelen fuarlarından olan ANUGA, sona erdi. Fuara katılan Türk şirketler ise her iki yılda bir düzenlenen ANUGA’dan genel anlamda memnun ayrıldıklarını belirtti. Şirketler fuar boyunca ihracatlarını artırmak ve ürünlerini daha geniş ülkelere pazarlamak için fırsat yakaladı.
#ANUGAKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHAYVANCILIK sektöründe gerek yaptığı TV programları, gerekse yazı ve yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesi edinen ATAFEN’in kurucu ortağı ve veteriner hekim Tahir Yavuz’la ‘koruyucu hekimlik’ ve ‘sürü yönetimi’ sorunlarını konuştuk. Önce ATAFEN, EGEVET ve SÜRÜ YÖNETİMİ’nden oluşan grup hakkında kısa bilgi vereyim. Merkezi İzmir Kemalpaşa’da bulunan ve 3 bin 850 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren grubun toplam çalışan sayısı 128. Ayrıca Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun, Antakya, Malatya ve Antalya’da büroları bulunuyor.
#1İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 2010 yılındaki Bursa ziyaretinin ardından alışveriş listesine dahil ettiği Bursa Siyah İnciri (Black Bursa), Çin pazarını zorluyor. Bursa siyah incirinin tümüne talip olan Çin’in tek şartı var; meyve sineğinin tamamen yok edilmesi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir’deki bir laboratuvarda incirleri suni ortamda sineklendiriliyor ve sineğin nasıl yok edileceği araştırılıyor.
#GazetehaberleriMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik VakfıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hem TMO olarak hem Tariş olarak 2019 yılı kuru üzüm fiyatımız 9 numara için 10 liradır. Kuru üzüm üreticilerimizin emeklerinin karşılıklarını korumak için en kısa zaman aralığında alımlara başlıyoruz" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliHavaların ısınması ve bazı ürünlerde üretimin artması market raflarına indirim olarak yansıdı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Artan hava sıcaklıkları ile birlikte olgunlaşmanın hızlanmasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki artış başta salatalık olmak üzere domates, patlıcan, sivribiber, kabak gibi ürünlerde fiyatların düşmesine neden oldu” dedi.
#Ziraat BankasıRamazan sofrası tatlısız olmaz. Ama dikkatli olmakta yarar var. Çok ağır, şerbetli tatlılarla araya mesafe koymak sağlık açısından faydalı. Özellikle de yaz aylarında, sıcaklara denk gelen ramazanlarda. Ferahlatıcı etkisiyle dondurma çok iyi bir alternatif olabilir.
#Dondurmaİzmir’de Buca Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin, Buca Yenigün Mahallesi’nde bulunan bir depoya düzenledikleri baskında, böcek ve farelerin üzerlerinde gezindiği 3 ton kuruyemiş, cezerye, kuru incir, kayısı ve kuru üzüm ele geçirildi. İşletme sahibi Z.A.’nın ürünlerini, kent pazarlarında ’organik ürün’ diye tanıtarak satış yaptığı belirtildi.
#İzmir