SİİRT'in Kurtalan İlçesi'nde üzerinde Kürtçe ‘Kurtalan Belediyesi’ yazan çöp konteynerlerinin mahkeme kararıyla toplatılması ardından Belediye Başkanı BDP'li Necat Yılmaz'ın bir üst mahkemeye yaptığı itiraz kabul edildi. Karara göre, konteynerler Kürtçe yazının kullanılmaması kaydıyla belediyeye iade edildi. Başkan Yılmaz, iade edilen konteynerleri Kürtçe yazıyı silmeden yerlerine koyacaklarını söyledi.
İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın Anayasa’nın 127 ve Belediye Kanunu’nun 45 ve 46’ıncı maddeleri gereği, haklarında terör örgütü üyeliği, terör örgütü propagandası ile yardım ve yataklık gibi suçlardan soruşturma ve kovuşturma bulunan 27 PKK/DEM’li belediye başkanı hakkındaki inceleme ve araştırması bazı kesimleri rahatsız etti.
#PKK31 Mart seçimlerinden sonra PKK’nın siyasi kolu DEM’in kazandığı belediyeler, terör propagandası başta olmak üzere İstiklal Marşımıza, Türk bayrağına, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretleriyle gündeme geldi.
#PKK/DEMCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Demokraside de kalkınmada da bizimle yarışamazlar. Bazıları lafını ediyor, oturduğunuzda maşallah demokrasi, barış, özgürlük, her türlü lafı ediyorlar. Ama güzel bir sözümüz var. ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.’ Söyleyenlerin davranışlarına bakmak gerekiyor. Davranışı gerçekten barışa mı hizmet ediyor? Demokratik bir davranış mı, buna bakmak gerekiyor” dedi.
#Cevdet Yılmazİçişleri Bakanlığı'nca, hakkındaki terör soruşturmaları kapsamında görevinden alınan Siirt Belediye Başkanı HDP'li Berivan Helen Işık'ın yerine Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Ali Fuat Atik öğle saatlerinde belediyeye geldi. Vali Atik, görevine başlarken, makamına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresi asıldı.
#Ali Fuat Atik- Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta İmralı Cezaevi'nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü gerekçesiyle yürüyüşler düzenlendi - Batman, Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin ilçeleri, Siirt ve Kurtalan ilçesi ile Şırnak ile Cizre ve Silopi ilçelerinde düzenlenen yürüyüşün ardından izinsiz gösteri düzenlemek isteyen gruplara müdahale edildi
6-7 Ekim tarihlerinde başlayan olayların üstünden tam 1 ay geçti. Diyarbakır’da patlak veren ve Türkiye’nin pek çok iline yayılan toplumsal olaylarda ölenlerin sayısı 50 olarak hesaplanıyor. ‘6-7 Ekim olayları’ sırasında ne oldu? Bu kadar insan neden öldü? Tetiği çekenler kimdi? Ölenler arasında Kürt siyasi hareketine mensup vatandaşlar, PKK mensupları da var; İslamcı çizgideki Hüda-Par hareketinin takipçileri, Kürt göstericilere tepki için sokağa çıkan aşırı milliyetçi kesimler ve güvenlik görevlileri de…
Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlerde kan aktı, Türkiye savaş alanına döndü. Adana'nın Yüreğir ilçesinde akşam saatlerinde çıkan tartışma sonrası bir kişi öldürüldü. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu. Diyarbakır’da 10, Mardin’de 5, Siirt’te 3, Van'da 1 ve Batman’da 1 kişi, gruplar arasında çıkan çatışmada öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti. Diyarbakır'da yaşamını yitirenlerin sayısı 10'a yükseldi, açıklamayı Tarım Bakanı Mehdi Eker yaptı.
DTP'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının ardından BDP’ye geçen belediyelerin büyük çoğunluğunun işlerini gerçekleştiren, Diyar A.Ş. yöneticilerinin, aynı zamanda Almanya ve İsveç’te PKK’ya parasal destek sağlayan şirketleri bulunduğu öne sürüldü. Şirket yöneticilerinin danışmanlığını ise, BDP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın kardeşinin üstlendiği iileri sürüldü.