Avrupa ve Çin başta olmak üzere birçok ülkede görülen arz kısıtları nedeniyle elektrik üretiminde kömürün payının büyümesinin, küresel karbon emisyonlarındaki artışı hızlandırabileceği öngörülüyor.
#Uluslararası Enerji AjansıDünya Enerji Görünümü 2020 raporuna göre salgının etkisiyle küresel enerji talebi bu yıl yüzde 5 azalacak. Fosil enerji kaynaklarındaki üretimin düşmesine rağmen yenilenebilir enerji üretiminin bu yıl tek artış gösteren alan olacağını söyleyen IEA Başkanı Fatih Birol, güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının ‘yeni kralı’ olacağını açıkladı. Birol, “Güneş ve rüzgârda büyük bir kapasite büyümesine şahitlik edeceğiz” dedi.
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin önemli maden rezervlerine sahip olduğunu belirterek, "Bu rezervleri en hızlı şekilde ekonomiye katmak ve sanayimizi geliştirmek adına Arap Birliği devletleriyle önemli bir iş birliği alanımız olduğunu düşünüyorum" dedi. Bayraktar "Gabar Dağı’ndaki petrol üretimini 200 bin varile çıkaracak bir çalışmanın içerisindeyiz" dedi.
#Alparslan BayraktarYaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, evlerden ve restoranlardan çıkan yemek artıklarının neredeyse tamamı kompost, hayvan yemi ve hatta enerjiye dönüştürülüyor. Peki gıda atıklarının yüzde 98’inin geri dönüştürülmesini sağlamak nasıl mümkün olabiliyor? En önemlisi bu model dünyada uygulanabilir mi?
#Güney KoreEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "İletim sistemimizi genişletmek, artan ihtiyacı karşılayacak yeni yatırımları, kapsamlı yatırımları yapabilmek için önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var" dedi.
#Alparslan BayraktarSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşAyakkabı sektörünün başı taklit ürünlerle dertte. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, özellikle Anadolu’da artık mağaza raflarının yüzde 60-70’inin çakma (sahte, taklit) ürünlerle dolduğunu söylüyor. Vergi ve istihdam kayıpları hesaplandığında, taklit ürünlerin Türkiye’ye yıllık maliyetinin en az 30 milyar lirayı bulduğunu söyleyen İçten, “Bu firmalar bu kalitede kendilerini geliştirmişlerse, orijinallerini üretmeleri konusunda bir programı devreye almalıyız” dedi.
#Ayakkabı SektörüRusya’nın Soçi kentinde başlayan nükleer enerji fuarı Atomexpo, bu yıl Moskova’da yaşanan terör saldırısının gölgesinde yapıldı. “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” oturumuna katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta ve Trakya’da dörder reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 yılda 5 gigavat civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım. Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz” dedi.
#Rosatomİklim değişikliği nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan tropik gecelerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. 1950 ile 2022 yılları arasındaki süreci değerlendiren yeni bir çalışmaya göre, bölgede 20 dereceyi aşan tropik gecelerin ortalama sayısı yüzde 93 arttı. Ayrıca tropik sıcaklıkların süresi de uzadı. Başlangıç tarihleri erkene, bitiş tarihleri ise daha geçe kaydı. Peki neden Marmara veya Ege değil de Akdeniz’de tropik geceler artıyor? Bu durum hayatımızı nasıl etkileyebilir? Artık Akdeniz’de daha farklı hava olayları görebilir miyiz? Çalışmayı yürüten Doç. Dr. Doğukan Doğu Yavaşlı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İklim DeğişikliğiTürkiye’nin toplam ihracatı 2023 yılında 255.8 milyar dolar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 hedefi için 375 milyar doları işaret etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük baş ağrısının enflasyon olduğunu söyleyen Erdoğan, “Üretim, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#ErdoğanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye’nin 2022 yılında enerjide dışa bağımlılığı yüzde 67,8’e düştü. Ulusal enerji planı ile hedefimiz, önümüzdeki 30 yıl içerisinde dışa bağımlılıktan kurtarmak ve net sıfır emisyonlu bir ülke haline getirmek. Öte yandan, Türkiye enerji verimliliği kapsamında 2024-2030 yılı içerisinde 100 milyon ton karbon emisyon salınımını azaltmış olacak” dedi.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2024 bütçesi üzerine konuştu. Bayraktar, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın 2024 Mayıs ayına kadar 25 metreküplük doğalgazın vatandaşa bedelsiz olarak verilmeye devam edeceğini belirtti. Öte yandan Bakan Bayraktar ayrıca, enerji gelirlerinin gençler için kullanılacağını duyurdu.
#Alparslan BayraktarCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28Fahiş fiyat artışları konusunda ciddi yaptırımlar yapıldığını ve denetimlerin sürdüğünü söyleyen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Yapılan denetimler sonucunda 10 ayda 710 milyon lira idari para cezası kesildiğini gördük. Yüzbinlerin üzerinde işletmeler denetlendi. İşini doğru dürüst yapana saygımız sonsuz. Onların yanındayız. Ama bazen çürük elma ve yumurtalar olduğunda da bunları temiz sepetin içinden ayıklamak zorundayız" dedi.
#Ömer Bolat