Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde tarımsal üretimin canlanması, sürdürülebilir hale getirilmesi, güvenilir ürün temini ve pazarlamasına katkı sağlamak amacıyla proje hazırlanarak Küresel Çevre Fonu’na (GEF) sunuldu.
#TarımBiyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkiye sahip olan aslan balığını avlama yarışması gerçekleştirildi. Aslan balığının avlanmasını teşvik ederek, popülasyonunun azaltılmasını ve kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmada Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Akif Günkut, "Dünya ekonomisini çok ciddi düzeyde etkiliyor, sağlığı etkiliyor, biyolojiyi çeşitliliği ve habitatı bozuyor" dedi. Peki, Aslan balığı nedir, zararları nelerdir? İşte, o detaylar
#Aslan Balığıİklim krizinin artan etkileri açıkça ‘uyum sağlarsan ayakta kalırsın, bildiğini okursan çökersin’ diyor ve Türkiye için en acil konunun su ve tarım politikaları olduğunu ortaya koyuyor. Bu gerçekler doğrultusunda, başlangıç noktası olarak hayata geçirilen, Birleşmiş Milletler ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Konya’da yürüttüğü proje, yaygınlaştırdığı yeniliklerle geleceğe dair umut veriyor.
#İklim KriziGeçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) ardından bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, kararlı bir toplu eylem göstermezsek (ki bugüne kadar ne yazık ki gösteremedik), insanlık olarak kontrolsüz iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağımız bilimsel bir gerçek…
#Ergi ŞenerTarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler iş birliğinde Nallıhan’daki orman köyü statüsündeki Eymir Mahallesi’nde 12 ailenin çatısına güneş enerjisi sistemi kurdu. Vatandaşlar, sistem devreye girdiğinde hem kendi elektriğini üretecek hem de fazla elektriği gelire dönüştürecek.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce, 2020 yılı itibarı ile Türkiye denizlerinde 105 istilacı yabancı tür, 540 da yabancı tür tespit edildi. Dünyanın en kötü 100 istilacı yabancı türünden 14'ünün Türkiye'de bulunduğu bildirildi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÜlkemizde pilot uygulama olarak kurulan ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, çevreci yatırımları ile de ön plana çıkıyor. OSB’ler arasındaki en büyük su üretim tesisi, atık suları ileri teknoloji ile işleyerek sanayinin kullanımına sunuyor.
#GazetehaberleriBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Konya'da yürütülen Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi'nde, programlı sulama yöntemiyle hem su ve enerji tasarrufu hem de verim artışı sağlanabileceğinin ortaya konulduğunu söyledi.
#Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım ÖrgütüFAO Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi Koordinatörü Fatma Güngör, "Proje kapsamında Konya-Karaman havzasında 37 bin hektar tarım alanı, 25 bin hektar orman alanı ve 17 bin hektar zarar görmüş mera alanı rehabilite edildi" açıklamasında bulundu.
#Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım ÖrgütüBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Asya Bölgesi Daimi Temsilcisi Abdus Sobhan Sikder, "Türkiye'de yapılan tarım faaliyetleri, bölgedeki diğer ülkeler tarafından da uygulanmalı. Burada toprağın doğru kullanımı, sulama, ekim ve hasadın etkili yapıldığını gözlemledik" açıklamasında bulundu.
#BiyoçeşitlilikTarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye'nin denizlerindeki istilacı yabancı türlerin artması üzerine harekete geçerek, bu türlerin yok edilmesi, denizlere girişinin ve etkilerinin azaltılması için proje başlattı. Proje kapsamında, balıkçılar ve tekne sahipleri gibi ilgili gruplar için istilacı türler konusunda bilinçlendirme çalışması da yapılacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıAydın'ın Kuşadası ilçesinde adını Samson Dağları'nın antik ismi Mykale'den alan, yöre halkının 'Tülüşah' dediği 'Rhaponticoides Mykalea' isimli endemik bitki türü için eylem planı çerçevesinde koruma alanı oluşturuldu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, ''Şikayet olursa bu bitkileri kopartanlara 40-50 bin Türk lirası civarında bir ceza var'' dedi.
#AydınYakın zamanda yayımlanmış seyahat kitaplarını bir araya getirdik. Kimi Mavi Yolculuk’un inceliklerini, kimi Svalbard’ın çorak topraklarında bile keşfedilecek şeyler olduğunu anlatıyor. İstanbul’dan başlayıp Kuzey Kutup Dairesi’ne varan bir okuma yolculuğu.
#Seyahat