Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran’da yapılacak merkezi sınavdan alınacak Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile öğrenci kabul edecek özel okullar listesi yayınlandı. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) tarafından ilan edilen listede 7 ilde 72 okul bulunuyor.
#Liselere Geçiş SistemiAmerikan Robert Lisesi, Fransız ve İtalyan okullarının aralarında bulunduğu yabancı liseler ve bazı Türk okulları bu yıl da öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alacak. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) 24 Mart'ta yaptığı toplantıda bu konuda prensip kararı aldı. Buna göre özel liseler 6 Haziran’da yapılacak 2021 LGS puanı sonuçlarına göre öğrenci kaydı yapacak.
#Özel Okul20 Haziran'da yapılacak LGS sonucuna göre kayıt alacak özel okullar belli oldu. Türkiye Özel Okullar Derneği'nden yapılan açıklamada, LGS sonucuna göre, taban puan ilanı, ön kayıt-kesin kayıt yöntemiyle öğrenci alacak özel okulların listesi paylaşıldı.
#Lgs10’uncu sınıf öğrencileri Sude Nur Yıldırım ve Yasemin Kaval, TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ‘Ferro-spanç’ olarak adlandırdıkları görüntülenebilir sargı bezi projesiyle Türkiye finaline gitmeye hak kazandı.
#TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri YarışmasıYaklaşık 1 milyon ortaokul son sınıf öğrencisi 2 Haziran Cumartesi günü LGS’ye girecek. Bu öğrencilerin bazıları sınavla öğrenci alacak devlet okullarına, bazıları da kolejleri tercih edecek. Peki özel okullar nasıl öğrenci alacak, hangi kolejler LGS puanıyla kayıt yapacak, sınavla öğrenci alacak özel ve devlet okulları hangileri?
#TEOGÜniversitemizden eğitimci olarak çok şey öğrendim. Bütün bu öğrenme sürecimde özellikle de gençliğe, gençliğin üniversite ideallerine, gelecek hayallerine, bu süreçte ailelerin yaklaşımına dair en yoğun ve doğrudan gözlemi de üniversitelerin tercih dönemlerinde yapma olanağı buldum.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu dün 2 milyon 573 bin 156 adayın başvurduğu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 338 bin 14 kişinin başvurduğu Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. Uzmanlara göre sınav orta zorluktaydı, sonuçları ‘matematik’ belirleyecek.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıAtaşehir ve Seyrek’teki kampüslerinde eğitime devam eden Ekin Koleji’nin Kurucu Genel Müdürü Yasemin Reşitoğlu, geleceğin kültürlü, iletişim becerileri yüksek, çok yönlü, işbirliğine önem veren, kritik düşünme becerilerine sahip, dünyaya entegre olan ve özgür düşünceli bireyler yetiştirdiklerini vurguladı.
#İzmirPandemiyle yüzleştiğimiz ilk günler, doğrusunu söylemek gerekirse küresel çaptaki bu krize birkaç ay ömür biçmiştim. Artçı sarsıntıları, yan etkileri de hesaba katarsak en fazla bir yılda her şeyin düzeleceğini, COVID-19’u da sağlam bir hayat dersi olarak bireysel ve kurumsal tarihime yazıp, torunlarıma hatta belki ilerde birlikte çalışacağım Alfa Kuşağına anlatmak gibi planlarım vardı. Şu anda Alfa Kuşağına verebileceğim tek mesaj şu: Bazı şeyler, tüm istatistiklere, öngörülere, deneyimlere rağmen beklediğinizden çok uzun sürebilir, sakin olun.
#YönetimOrhan Pamuk’un “Lise edebiyat derslerinin yazarlığıma katkısı sıfır” sözlerine, okuduğu Robert Kolej’in 40 yıllık edebiyat öğretmeni Mehmet Uysal’dan yanıt geldi. Mehmet Hoca, “Yadırgadık” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite sınavı (YKS) öncesi 7 bölgeden lise mezunu öğrencilerle videokonferansta bir araya geldi. Erdoğan YKS’nin ertelenmeme nedeniyle ilgili “Öğrencilerimizin gereksiz yere bir ay daha strese girmelerinin önüne geçildi” dedi. “Hepiniz evladımsınız” diyen Erdoğan, gençlere “2053 ve 2071 vizyonlarını size emanet ediyoruz” diye seslendi.
#GazetehaberleriHer şeyin bilirkişisi ve anlayanı olmak hali tuhaf gelirdi bana. Pandemiyle bunu yerle bir ettim hayatımda. Amatör ruhumu, acemi zihnimi oturtuyorum başköşeye. Konuşan değil dinleyen, anlatan değil anlamaya çalışan, soru soran değil, cevaplayan olmaktan yana kullanıyorum tercihimi mümkün olduğunca ve hiyerarşiyi sorgularken buluyorum kendimi çokça.
#İstanbul Kümtür Üniversitesi60 yıldır eğitimin içinde olan bir babanın, Fahamettin Akıngüç’ün üç kızından biri Dr. Bahar Akıngüç Günver. Yıllarca eğitim konuşulan bir evde büyüdü. 10 yıl önce babasının görev yaptığı Mütevelli Heyet Başkanlığı koltuğuna oturduğunda, ikinci kuşak olmanın dezavantajını da, birinci kuşaktan öğrendiklerinin avantajını da yaşadı.
#İstanbul Kültür ÜniversitesiÜlkemizin ilk kız lisesi olarak 1856’da açılan Notre-Dame de Sion, Atatürk’ün üç manevi kızının da eğitimi için tercih ettiği okullardan biriydi. 1971’de ilkokul bölümünü, 1972’de yatılı kısmını kapatan kurum, 1989’da rahibelerin yerine yönetime laik bir müdür getirdi. 140 yıl kız lisesi olarak hizmet veren bu köklü okul 1996-1997 öğretim yılından itibaren karma eğitime geçerek erkek öğrenci kabul etmeye başladı. Eğitim öğretimi Türkçe ve Fransızca olmak üzere iki dilde yapılan okulun diploması Fransız Bakaloryasına denk.
#EğitimAdana ile Mersin ortasında tüm Çukurovayı kucaklayan ilk vakıf üniversitesini açan ve Özel Okullar Derneği’nde birçok çalışmalar yapan eğitimci Yaşar Bayboğan’ın açtığı Çağ Koleji ve Çağ Üniversitesi, bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştirdi. Şu anda toplamda 7000 civarında ve yüzde 70’i çeşitli burslardan faydalanan öğrenciler ve 800 civarında çalışanıyla Çukurova bölgesinde hem eğitime hem de istihdama katkıda bulunuyor. Şimdi oğulları Lütfi Bayboğan ile Gökhan Bayboğan kolej ve üniversitenin yönetiminde.
#Çağ Koleji15 ülkeden 90 projenin katıldığı ‘27’nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması’ sonuçlandı. Liselilere yönelik düzenlenen yarışmada öğrenciler fizik, kimya ve biyoloji alanında projeleriyle yarıştı. Ödüller ulusal ve uluslararası kategorilerde verildi.
#27’Nci İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması