Yunanistan açıklarında 237'si yolcu olmak üzere 288 kişinin bulunduğu İtalya bandıralı yolcu gemisinde yangın çıktı. Yunanistan felaketi yaşayan yolculara yardım etmek için üç römorkör ve üç devriye botu gönderdi. Gelen son dakika bilgisine göre yolcu gemisindeki 26 Türk vatandaşın tamamı kurtarıldı. Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı ise 11 yolcunun akıbetinin bilinmediğini duyurdu. Hürriyet'e ulaşan yeni görüntülerde ise felaketin ne boyutta olduğu gözler önüne serildi. Yangının ortasında kalan yüzlerce kişinin yaşadığı korku kameralara yansıdı...
#YunanistanTürk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan levrekte ölümcül bir hastalık türü belirlendi. Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, bu hastalığın çiftliklerde yetişen levreklerde ortaya çıktığını, zamanla balık ölümlerinin artacağını ama insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.
#LevrekTrabzon’da çevre sorunlarına eserleriyle dikkat çekmeye çalışan ressam Gökçe Erhan’ın iki katlı ve yöresel mimarili evi geçen cumartesi çıkan yangında kül oldu. Erhan’ın, kültür balıkçılığı tesislerine karşı yapacağı basın açıklamasına saatler kala çıkan yangında kundaklamadan şüpheleniliyor.
#Gökçe ErhanTrabzon'un Sürmene ilçesinde çevre sorunlarına eserleriyle dikkat çekmeye çalışan ressam Gökçe Erhan’ın (37) evi, deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerine karşı basın açıklamasına saatler kala çıkan yangında kül oldu. Jandarma, çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangınla ilgili ‘kundaklama’ şüphesiyle inceleme başlattı. Erhan, yangın öncesi evinin arka tarafında ses duyduğunu belirtti. Erhan, basın açıklamasında gözyaşlarıyla “Yanan evimi tekrar ayağa kaldırabilirim ama denizi kaybettiğimizde bu geri döndürülemez” dedi.
#TrabzonÖzsu Balık Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Kavalar, “Türkiye kültür balıkçılığı sektöründe dünyadaki kilit oyunculardan biri. Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye’nin çok büyük kapasitesi var. 170 bin tonluk levrek ve çipura üretimimizle Avrupa birincisiyiz. Bu kadar başarılı bir sektörün parçası olmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.
#İzmirAkdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, plastik kirliliğinin Akdeniz’in en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Balık çiftliklerinde, balık yemlerinde hormon kullanılmaz. Balık çiftliklerinde yem olarak balık unu, balık yağı, soya fasulyesi, mısır unu kullanılır. Çiftlikteki balıkların plastik birikimi, doğal ortamdaki balıklardan daha azdır" dedi.
#Deniz BalığıBirçok sektörü olumsuz yönde etkileyen koronavirüs, balık sektörüne olumlu yansıdı. Salgın nedeniyle balık restoranları kapalı olsa da eve kapanan Ankaralılar balığa büyük ilgi gösterdi ve kente gelen balıkları evlerinde pişirdi. Balık Toptancı Hali esnafı, “Şu an balık sektörü sanki sezondaymış gibi iş yapıyor” dedi.
#Kaan ULU/DHAUluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından ilk kez Türkiye’de düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nde Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Türkiye’de süt sektörünün kurulmasına ve gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı onur ödülüne layık görüldü.
#İzmirPerşembe ilçesinde 25 yıl önce deneme amaçlı kurulan kafeslerde, yıllık yaklaşık 3 bin ton kültür balık üretiliyor. Üreticiler bu yıl, üretimin tüketimden fazla olduğundan dolayı maliyetinden düşük rakamlara balık sattıklarını belirttiler.
#Kültür BalığıTürkiye kültür balıkçılığında, hedef büyütüyor. 1987 yılında Bodrum'da Güllük Körfezi'nde temelleri atılan kültür balıkçılığı, geçen 30 yıllık süreç içerisinde Türkiye'de yıllık balık üretiminin yarısına yakın bölümünü gerçekleştirirken, hem istihdam hem de ihracat rekoru kırdı.
#Güllük KörfeziKültür balıkçılığında Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'de sektörün iki büyük firması birleşiyor. Sektörün devlerinden olan ve Türkiye'nin de 250'inci büyük firması Gümüşdoğa Su Ürünleri, İlknak Su Ürünleri'nin tamamını satın alıyor.
#Gümüşdoğa Su Ürünleri