Havaların ısınmasıyla birlikte tercih alanı haline gelmeye başlayan havuz için hazırlıklarınızı yapmaya başlamış olabilirsiniz. Peki, kulaklarınız hazır mı? Halk arasında kulak kiri olarak bilinen; aslında kulağın koruyucu mekanizmalarından biri olan buşon (kulak kiri) ile ilgili merak edilenler...
#Kulak Kiri Nasıl TemizlenmeliKavurucu sıcakların bunaltıcı etkilerinden biraz olsun kurtulabilmek için soluğu deniz ve havuzlarda alıyoruz. Ancak yüzdüğünüzde kulağınıza kaçan su, size yaz aylarını zehir edebilecek tarzda bir hastalığa davetiye çıkartabiliyor. Bu hastalık, üstelik şiddetli ağrı ile seyretmesinin yanı sıra tedavi edilmediği zaman duyma sorunlarına bile yol açabiliyor.
#Kulak EnfeksiyonuYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Boğaziçi Üniversitesi’nden sonra çalışmalarını önce Harvard Üniversitesi’nde (Boston/ABD) şimdilerde de Northwestern Üniversitesi’nde (Chicago/ABD) sürdüren, 2015 yılında da “International Innovation” dergisi tarafından “dünyanın en önemli buluş yapan 10 akademisyeninden biri” seçilen Dr. Hande Özdinler, merakla ve gururla izlediğim muhteşem ve mütavazı bir biliminsanı.
#AnneKulakta basınç hissi genelde kulaktaki östaki borusunun tıkanması veya düzgün bir şekilde çalışmayı bırakması sonucunda gelişmektedir. Bahsedilen basınç, kulakta tıkanıklık ya da dolgunluk hissine sebep olmaktadır. Östaki borusu disfonksiyonu kişiye büyük ölçüde rahatsızlık hissi vermektedir. Kulakta ortaya çıkan basınç hissi; çınlamaya ve net duymada sorunlara neden olmaktadır. Kulakta basınç hissi çoğunlukla alerjik reaksiyonlar ve burun tıkanması gibi durumlardan kaynaklanabilse de bu durum kimi zaman çeşitli hastalıkların sebebi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sizin için kulakta basıncın neden olduğunu, kulakta basıncın belirtilerini ve nasıl geçebileceğini derledik.
#Kulaktaki BasınçKulak akıntısı, genellikle kulak kiri pek çok kişi tarafından bilinen ve zaman zaman kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer alır. Genel olarak kulak enfeksiyonları, akıntıya neden olabilir. Bu durum aslında dikkatli olunduğu zaman çok kolay bir şekilde engellenebilir. Kulak akıntısı neden olur sizler için derledik.
#Kulak AkıntısıGünümüzde her bir hastalığın farklı belirtileri olabilir. Buna göre kulak kaşıntısı gibi rahatsızlıklara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Kulak Kaşıntısına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Kulak Kaşıntısı nedenleri ve tedavisi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı, Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, kulak kiri temizliğinin, kulak temizleme çubuğu şeklinde bilinen pamuklu çubuklar veya kulağın iç bölümüne sokulan başka yabancı cisimlerle yapılmaması gerektiğini ifade etti.
#KulakÖzellikle havaların ısınmasıyla birlikte açılan deniz ve havuz sezonu tatilin keyfini beraberinde getirirken, vücudumuzda bazı sorunlara yol açabiliyor. Yaz aylarında dış kulak enfeksiyonlarında artış yaşandığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz “Deniz ve havuz kullanımı otitis eksterna olarak bilinen dış kulak enfeksiyonlarının görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır. Bu enfeksiyon esas olarak dış kulak yolunu döşeyen derinin ve kulak zarının dış yüzeyinin iltihaplanmasıdır” dedi.
#Dış Kulak İltihabıYaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkKulak kiri, kulak kanalını ve kulağı koruyan doğal madde olsa bile kimi zaman birikerek, duyma rahatsızlığına ve zorluğuna sebep olur. Kulak kiri, kulak içerisinden alınabilir ancak bunu yaparken kulakta yer alan hassas yerlere zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Peki kulak nasıl temizlenir? Kulak temizleme işlemi ve kulak kiri temizliği nasıl yapılır?
#Kulak Nasıl Temizlenir?Öksürük, koruyucu bir refleks olmakla beraber çocuklarda solunum yolu hastalıklarında en sık görülen belirtilerden biri. Kış aylarında özellikle çocuklarda daha sık görülen ve uzun süren öksürüğün nedenleri hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Berrin Emre Karaman bilgi verdi.
#ÖksürükAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek, "Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır" dedi.
#Kulak ÇubuğuZaman zaman ortaya çıkan çok kısa süreli çınlamalar tüm yaş gruplarında olabildiğini anlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Özkırış, “Ancak sessiz ortamda sürekli işitilen kulak çınlamaları kişinin yaşamını çok güçleştirebilir. Sürekliliği halinde uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik ve bazı hastalarda depresyona neden olabilen, çocuklarda davranış bozukluğu ve dikkat dağınıklığına yol açan çınlama sorununun vaktinde tedavi edilmesi gerekmektedir” şeklinde bilgi verdi.