Soğuk Savaş yıllarından ABD ile Sovyetler arasındaki en önemli rekabet alanlarının başında gelen uzay yarışı 2022'de bir kez daha ısınıyor. Üstelik bu kez çok daha fazla yarışmacı var. Peki bu yıl uzay meraklılarını bekleyen gelişmeler neler? Önemli başlıklarla özetlemeye çalıştık...
#Uzay AraştırmalarıTatili bahane eden çocuklar sürekli bilgisayarla oynamak istiyor, anne-babalar da, “Yıl boyunca okula gittin, şimdi istediğin her şeyi yapmak hakkın” diyerek onlara sınırsız bir serbestlik tanıyor. Peki ama bu doğru mu? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan’a sorduk.
#Çocuk GelişimiToplumsal önyargılarımız var. Bedensel veya zihinsel bir engeli olana ‘acıma’ hissiyle yaklaşıyoruz, üstelik bunu karşımızdakine de hissettiriyoruz. Halden anlayanlarımız pek az! Bu durum öylesine büyük bir iç isyana dönüştü ki, toplumumuzda yer alan Down sendromlu bireyler “Ben olmadan benim hakkımda asla!” dediler. Yani, “Benim hakkımda konuşma ve kendi kendine karar verme. Beni dinle!”
#Down SendromuSıvı halde su bulunan Mars’ta yaşamın olabileceğine dair umutlar artarken NASA’nın düzenlediği ‘Mars Kolonisi’ isimli mimari yarışması yakın zamanda ilk insanlı koloninin kurulacağını ortaya koydu. 168 projenin katıldığı yarışmada Türk mimar Güvenç Özel’in projesi finale kalarak dördüncü oldu. Başarılı olan ekipler NASA fonu ile koloni çalışmalarına başlayacak.
#Marsta HayatFukuşima Nükleer Santralı'nın içinden ilk görüntüler yayınlandı. Japonya'da Mart 2011'de yaşanan yıkıcı depremde ağır hasar gören Fukuşima nükleer santralinin, okyanusa radyasyon sızdırdığı tespit edilmişti. Santraldeki radyasyon oranı ise normalin 70 kat üzerinde.İşte o görüntüler...
#HaberSon yıllarda kendi kendine çalışan çim biçme makineleri giderek yaygınlaşmaya başladı. Ancak ilk çıkan modeller ile ilgili yakınmaları (ağaçlara ve duvarlara çarpmak gibi) ortadan kaldırmaya yönelik çabalar daha yeni yeni meyvelerini veriyor. Son nesil makineler, ilk örneklerinden çok daha fazla bağımsız hareket edebilme yeteneğine sahip.