Kendi kendine çim biçen robot

Güncelleme Tarihi:

Kendi kendine çim biçen robot
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00

Son yıllarda kendi kendine çalışan çim biçme makineleri giderek yaygınlaşmaya başladı. Ancak ilk çıkan modeller ile ilgili yakınmaları (ağaçlara ve duvarlara çarpmak gibi) ortadan kaldırmaya yönelik çabalar daha yeni yeni meyvelerini veriyor. Son nesil makineler, ilk örneklerinden çok daha fazla bağımsız hareket edebilme yeteneğine sahip.

Doğal olarak, bu makineleri çalıştırmadan önce bir insanın devreye girip, robotik çim kesme makinesini programlaması gerekiyor.

Kesim alanının boyutlarını, kesme tarihini ve kesme süresinin belirlenmesini sağlayan programlama aşamasından sonra, elektrikli kesme makinesi kendi kendini çalıştırıyor, kesimi yapıyor ve yeniden şarj olması gerekirse, başlangıç noktasına geri dönüyor.

Genel inancın tersine, bu makinelerde kesimi yapılacak alanın haritası belleklerine kayıtlı değildir veya bunlar küresel konumlama sistemlerine (GPS) bağlanıp bilgi almazlar. Bunlar yalnızca kılavuz telinin konumuna göre bulundukların yeri tespit ederler.

Aküleri önemli

Bu makinelerin en can alıcı unsuru aküleridir. Akülerde genellikle kurşun-asid teknolojisi kullanılır, çünkü kalın çimler için gerekli olan yüksek enerjiyi bu aküler sağlar ve ayrıca bunlar daha ucuzdur.

Ancak en gelişmiş çim makineleri bile her dolumda yalnızca 550 metre karelik bir alanı biçer; dolayısıyla makineler 2.000 metre kareyi ancak 4 seansta biçebilir.

Bu 550 metre karenin tamamlanması 2-3 saati bulabilir, çünkü makine geçtiği yolların üzerinden birkaç kez daha geçerek, bahçenin her noktasını garantili bir şekilde biçer. Bütün bunlar makinenin uzun süre çimenlerin üzerinde kalmasını gerektirir.

Konunun uzmanlaır ve üreticileri "Yine de bu süre içinde bir makineyi itmek zorunda kalmamanız da büyük avantaj" diye konuşuyor. Makineleri üreten şirketler arasında İsrail’deki Friendly Robotics de var.

Çimenler sağlıklı büyüyor

Bahçesi geniş olan bazı müşteriler, gün aşırı bahçeyi biçen bir biçme robotundan pek de hoşlanmayabilirler.

Fakat böyle bir robota sahip olmak yaşam tarzında önemli bir değişikliği de beraberinde getirir.

Her hafta sonu uzun otlar arasında bir makineyi itmek yerine, bir robot daha sık aralıklarla bu işi yapacak ve çimlerin yalnızca uzamış uç kısımlarını biçecektir.

Kaldı ki bahçe uzmanlarına göre bu sistem çimenlerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca robot üreticileri, bu sistemde işletme giderinin daha düşük olduğuna dikkat çekerek, tek gider kaleminin aküyü doldurma maliyeti olduğunu belirtiyor.

1500 dolar

Bu arada bu robotların işlerini tam olarak yapabilmeleri için insanlara ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekiyor.

Çim biçen robota sahip olanlar, tüm işi robotlara bırakıp yan gelip yatamazlar. Dar köşeleri yine konvansiyonel yöntemlerle veya robot’un elle kontrol edilen aksesuarları ile biçmek zorundadırlar.

Kaldı ki biçme makinesinin bıçaklarını çalışamaz hale getiren dal parçalarını veya birikintileri elle temizlemek gerekebilir.

Bütün bunların yanı sıra bir de robot için ödenecek 1.500 doları da yabana atmamak gerekiyor. Fakat vakti kısıtlı olan insanların büyük bir kısmı genellikle hafta sonunda kazanacakları birkaç saat için bu bedeli ödemeye hazırdır.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

YENİ AÇI:

Robot biçme makineleri çimenlerde biçilmemiş bir nokta bırakmamak için zigzag bir yol izler. Üreticiler, sıra izleyen, ileri geri kesen prototipler geliştirdiler. Bu aşamada insanların kesim şeklinden yararlanıldı. Ancak pusulanın düzgün, paralel bir rota belirleme konusundaki beceriksizliği arada bazı ellenmemiş bölgelerin kalmasına yol açıyordu. Bu eksikliklerin giderilmesiyle robotun üçgen bir rota izlemesi sağlandı. Böylece her bölgenin üzerinden birkaç kez geçilmesi garantilenmiş oldu.

KÜÇÜK ROBOT SÜPÜRGELER:

Döşemeleri ve halıları temizleyen küçük robotik elektrikli süpürgeler, önceden programlanır ve dolum için kendi kendine dolum istasyonuna giderek akülerini doldurur. Bunlarda kılavuz telleri yoktur. Yollarını bulmak için kızılötesi veya ultrason ışınlar yayarlar ve duvarlara ve eşyalara çarpmadan yol alırlar. Bunların pek çoğu 10 cm kalınlığında, tekerlekli frizbi’lere benzerler. Modellerine göre fiyatları 200 ile 1.700 dolar arasında değişir. Bazı üreticiler yerleri yıkayıp silen modelleri de ürettiler.

OTOMATİK HAVUZ TEMİZLEYİCİLER:

Bu makineler, havuzların zeminlerinde, duvarlarında birikmiş kumları, taşları, yaprakları ve kiri süpürür-temizler. Cihaz elektrik kablosundan enerji sağlarken bir kompresör bir filtreden geçirdiği suyu içine çeker. Bu arada dönen fırçalar yüzeyleri temizler. Bazı modellerde bulunan su jetleri, havuzun filtre sistemine açılan bir borudan birikmiş kirleri dışarı atar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!