Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserViral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz günü, Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Hepatit Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Ramazan İdilman, hepatit B enfeksiyonundan aşı ile korunulabildiğini belirterek çoğunlukla sinsi ilerleyen hepatit C enfeksiyonuna dikkat çekti.
#HepatitDünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin aldığı kararla her yıl 28 Temmuz günü “Dünya Hepatit Günü” olarak anılıyor. Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak üzere Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu ile konuştuk. Pullukçu; “kayıp hepatitli kalmasın” diyerek risk grubunda yer aldığını düşünen kişilerin, hepatit C enfeksiyonu açısından değerlendirilmek üzere bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
#COVID-19Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk "Üçü kanser olmak üzere 45 ilacı daha geri ödeme listesine aldık. Kronik hepatit C tedavisinde en son geliştirilmiş yeni bir ilacı daha geri ödemeye dahil ederek bu hastalığın tüm tiplerinde vatandaşımızın tedaviye erişimini sağladık" dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukViral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu virüs aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski. Dünyada yaklaşık yılda 1,4 milyon insanın viral hepatit tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Yaklaşık 2 milyar yani her 3 kişiden birinin HBV ile 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin ediyoruz” dedi.
#VirüsSosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklik ile vatandaşlar, hasta bezlerinin de içerisinde bulunduğu 119 malzemeyi, önce cebinden ödeyip, daha sonra kuruma giderek parasını istemek zorunda kalmadan, doğrudan eczane veya tıbbi cihaz satış merkezlerinden ücretsiz veya daha az fiyat farkı ödeyerek alabilecek. SGK'nın "Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" ile "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı.
#SGKSOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası (GSS) Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklikler bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. SGK'dan yapılan açıklamada, değişikliklerle SGK'dan hizmet alan vatandaşların daha kaliteli, ulaşılabilir ve hızlı hizmet almalarının sağlandığı vurgulandı. Ödeme listesinde olmayan ve yurt dışından getirtilen bazı ilaçların da bu tebliğle birlikte ödeme listesine alındığı belirtildi.
#Türk Eczacıları BirliğiTürk klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları derneği (KLİMİK) toplantısında Hepatit C hastalarına iyi haber geldi. Hepatit C'yi ortadan kaldıran ilaçlar SGK kapsamına alınıyor. Bu sayede son ve en etkin ilaçlar kronik Hepatit C tedavisinde kullanılabilecek.
#Hepatit CÖnemli kronik hastalıklardan bir tanesi olan ve devamlı kontrol altında tutulmadığında ölüme neden olabilen Hepatit B ile ilgili konuşan Prof. Dr. Fehmi Tabak: "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir" dedi.
#Hepatit B- Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Tabak:- "Kronik Hepatit B, neredeyse tek tabletlik ilaçlarla, tedavi süresi belli olmamakla birlikte artık baskılanabilir, kontrol edilebilir bir noktaya gelmiştir"- "Kronik Hepatit C'de ise tam bir devrim yaşanmıştır. İki üç yıl öncesine giden çalışmaların sonucunda, bugün artık elimizde iki veya üç ayda hastalığı tamamen tedavi edebilecek ortadan kaldıracak tedaviler mevcuttur"
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, "Özellikle hepatit B, C ve D virüsleri hastalarda önemli hiçbir bulguya yol açmadan kronikleşme, siroz gelişimi, karaciğer kanserine yol açma gibi sonuçlar doğurabiliyor" dedi.
Kahvenin gerçektende 'hatırı' varmış ancak uzmanlar yine de uyarıyor: Yan etkileri de olabilir. Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Ethem Tankurt, kahvenin, insan sağlığına olumlu etkisinin Güney Kore’de yaklaşık 8 yıllık bir çalışmanın sonuçlarıyla ortaya konulduğunu söyledi.