Nefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkAkkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Kimya Laboratuvarı’nda iyon kromatografi cihazının işletime alınması için gereken kontrol çalışmaları tamamlandı. Ekipman, güç ünitelerinde bulunan reaktörlerin birinci çevriminde kullanılan suyu analiz etmek için tasarlandı.
#AkkuyuKarışımları bileşenlerine ayırmak amacıyla basit veya daha karmaşık yöntemler ile geliştirilen tekniklere kromatografi denilmektedir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu tekniğin birçok farklı türü bulunmaktadır. Laboratuvarlarda en çok kullanılan kağıt kromatografisi, gaz kromatografisi ve ince tabaka kromatografisidir. Bu yazımızda kromatografi nedir, nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır? Kromatografi çeşitleri ve yöntemleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Kromatografi2012 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülüne yönelik değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2013 yılında 2 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 11 Teşvik Ödülü ile 1 TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verildi.
#TübitakSahte belgeler, sahte imzalar ya da belgeye sonradan eklenmiş her türlü veri, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden Prof. Dr. Salih Cengiz ve ekibinin yapacağı 2 tahlille ortaya çıkarılabiliyor. Dünyada mürekkep yaşını tespit eden 5’nci laboratuvara sahip olduklarını söyleyen Prof. Cengiz, “Tahlili yapıyoruz üstelik sahtecilik varsa bilimsel delillerle ortaya koyuyoruz” dedi.
Satürn’ün uydusu Titan’ın arkaik kimyası, Huygens sondası sayesinde aydınlanıyor. İlk sonuçlar, Titan’ın havasında ve toprağındaki karmaşık organik kimyayı kanıtlıyor. Bu durum, yeryüzündeki yaşamın potansiyel yapıtaşlarını oluşturan moleküllerin gelişimini izlemeye izin verebilir.