Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını yükseltti. Buna göre, kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e çıktı. Bankaların ek hesap olarak da bilinen kredili mevduat hesaplarının (KMH) faizi de yüzde 5’e yükseldi.
#Merkez BankasıMerkez Bankası’nın sinyalini verdiği seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları dün geldi. Kredi kartı nakit kullanımı ve Kredili Mevduat Hesapları’na (KMH) uygulanan azami faiz oranında değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre nakit çekimlere uygulanacak faiz oranı formülü; referans oran+131 baz puan şeklinde belirlendi. PPK’da faiz yüzde 17.5’e çıkarıldığı için referans oran otomatik olarak yüzde 1.58’e yükseldi. Böylece kredi kartından nakit çekim faizi yüzde 2.89’a çıktı.
#Merkez BankasıPerakende sektörü kritik seçim atmosferinin ardından Perakende Günleri’nde bir araya geldi. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen etkinlikte sektör temsilcileri, özellikle iç talebin daralmasına dair endişelerini dile getirdi. İkinci yarıda enflasyonla birlikte, kur ve faiz dengesini takip edeceklerini belirten şirket yöneticileri, temmuz ayında beklenen asgari ücret zammının ise fiyatları etkileyeceğine dikkat çekti.
#FaizMerkez Bankası, hafta başında kredi kartlarından nakit avans çekimi ve kredi kartı sınırlaması ile kuyum alımlarını menkul kıymet tesisi kapsamına dahil ettiği düzenlemenin iptal olduğunu duyurdu. Merkez’den cuma sabahı bankalara gönderilen yazıda kredi kartından nakit avans ve kredili mevduat hesabı kullanımında hiçbir sınır uygulanmayacağı vurgulandı.
#Merkez BankasıMerkez Bankası arka arkaya döviz ve altın alımına sınırlama getirmeyi hedefleyen kararlar aldı. Belli limitin üzerindeki kredi kartlarına getirilen nakit çekim ve kuyum harcamalarıyla ilgili kararın ardından 12 aya kadar taksitlendirilebilen nakit avanslar ya kapatılmaya ya da limiti düşürülmeye başlandı.
#Merkez BankasıDepremden etkilenen 10 ilde, depremzedelerin, bankalara olan kredi borçlarını sigorta şirketleri ödeyecek. İster konut, ister araç, ister ihtiyaç olsun; kredi kullanırken bankalar hayat sigortası yapıyorlar. Buna da kredi bağlantılı hayat sigortası denir. Bu durum da yıllardır tüketici ile bankalar arasında tartışma konusudur. O konuya girmeyeceğim, çünkü bugün için zamanı değil. Ama şu kadarını ekleyeyim, hayat sigortası zorunlu değildir.
#DepremBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Ocak haftasında kredili mevduat hesabındaki büyüklük 69.3 milyar lira oldu. Merkez Bankası ise yaptığı son açıklamada, TL mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacı ile 3 aydan uzun vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde ‘sıfır’ olarak belirlenmesine karar verdi.
#Kredili MevduatTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı bankaların son günlerde kredi faizlerini olağanüstü şekilde artırdığını belirterek, “Bazı bankaların yüzde 25’ler, 30’lar seviyesinde, hatta Kredili Mevduat Hesapları’na yüzde 35 civarında kredi faizleri uyguladıklarını piyasadan duyuyoruz. Bankalarımızın artık daha vicdanlı davranmasını bekliyoruz” dedi.
#TOBBFindeks kredi notu, kişinin kredili mevduat hesabı, kredi kartı ve kredi borçlarının ödenme durumlarına göre hesaplanan notlara verilen isimdir. Findeks kredi notu nedir, nasıl hesaplanır, ne işe yarar, Findeks raporu almak ücretli midir gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Findeks Kredi Notu Nedir?Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, bazı bankaların, kredi verdikleri müşterilerinin haberi olmadan kredili mevduat hesabı açtığını ve bunu yine kendi belirledikleri “koruma sigortası” ile ödenmeme riskine karşı koruma altına aldıklarını söyledi.
30.03.2012 tarihinde BDDK tarafından kredili mevduat hesaplarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında tüketicilerin ek hesapların faiz oranlarını karşılaştırılması gerekliliğine vurgu yapıldı. İhtiyaç Kredisi Kampanyaları için Tıklayın.
#KredilerBDDK Tüketiciyi Kredili Mevduat Hesapları ile İlgili Uyardı - 30.03.2012 tarihinde BDDK tarafından kredili mevduat hesaplarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında tüketicilerin ek hesapların faiz oranlarını karşılaştırılması gerekliliğine vurgu yapıldı
#KredilerDevlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerek kredili mevduat hesapları veya benzer isimler altında açılan hesapların (KMH) faiz oranları, gerekse hesap işletim ücretleri ve benzer adlar altında tahsil edilen ücretler ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ulaşan müşteri şikayetleri nedeniyle, BDDK ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile karşılıklı çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.
BANKALAR, yeni yılla birlikte vadesiz mevduat hesaplarına uyguladıkları işlem masraflarını yüzde 100'e varan oranda artırdı. Bunun sonucunda, vadesiz hesaplara uygulanan işlem bedelleri 50 milyon liraya kadar çıktı. Genelde yılda bir kez hesaplara yansıtılan bu bedeller, müşterilerin tepkisini çekmemesi için şimdi, aylık, üç aylık ya da 6 aylık hesaplanmaya başladı.