Güncelleme Tarihi:
İç piyasada ise Merkez Bankası'nın kredili mevduat hesapları (KMH) düzenlemesinin bankaların karlılığına olumsuz etkileri olacağından endişelenen banka yatırımcısı satışa yöneldi.
2012 sonundan bu yana yüzde 8,27 artıda bulunan Borsa İstanbul (BIST) Bankacılık Endeksi geçen hafta sert bir şekilde düştü. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin sektörel dağılımlarından oluşturulan sektör endekslerinden BIST Bankacılık Endeksi geçen hafta yüzde 8,97 oranında değer kaybetti. Böylelikle bankacılık hisseleri yaklaşık 5 ayda sağladığını kazancı, bir haftada kaybetti.
Fed parasal genişlemeyi beklenenden erken sonlandırabileceği endişesi, yatırımcıyı yükselen faiz karşısında banka hisselerinden çıkmaya zorladı. Yatırımcılar fonlarını bono-tahvil gibi diğer enstrümanlara aktarırken Borsa İstanbul'daki banka hisseleri düşüşünde kar satışlarının da büyük oranda etkili olduğu gözlendi.
Analistler, Borsa İstanbul'daki banka hisselerindeki sert düşüşte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredili mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemesinin bankacılığın karlılığına olan negatif etkisine de dikkati çekiyor.
KMH'ların toplam krediler içindeki payının az olmasına karşın KMH'lardaki faizin yüksek olması nedeniyle bankaların toplam karı içinde önemli bir yer aldığına işaret eden analistler, bu alandaki bir sınırlandırmanın bankaların karlılıklarına olumsuz yansıyacağını dile getiriyor.
Geçen hafta en fazla değer kaybeden ikinci sektör endeksi ise BIST İletişim Endeksi oldu. Endeks haftalık bazda 8,97 kayıp yaşadı. İletişim Endeksi'ni yüzde 3,40'lık düşüşle BIST Holding ve yatırım Endeksi takip etti.
Karabulut: "Mayıs ayında zirve yapan endeks tam anlamıyla çakıldı"
Banka hisselerinde başlayan satış dalgasının borsanın geneline yayılmasını değerlendiren ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise, BIST 100 Endeksi'nin haftayı yüzde 5,52 kayıpla kapattığını dile getirerek, "Endeks bu ay en yüksek 93,398 seviyesini gördükten sonra haftayı 85,990 seviyesinden kapattı. Endeks, Mayıs ayında tüm kazanımlarını silerek aylık bazda yüzde 0,07 geriledi. Not artırımı hikayesi ile Mayıs ayında zirve yapan endeks tam anlamıyla çakıldı diyebiliriz" şeklinde konuştu.
BIST Bankacılık Endeksi'ndeki satışların gerekçelerini sıralayan Karabulut, "Bankalara gelen sert satışların nedeni not artışı sonrası kar satışı, KMH aylık faizine üst limit getirilmesi ve 2013 banka karlarının yüzde 1 ile yüzde 2 civarında gerileteceği yönünde beklenti. FED tarafından son zamanlarda varlık alımının azaltılması veya sonlandırılması yönünde açıklamalar da satış baskısına neden oldu" ifadelerini kullandı.
TCMB'nin faiz indiriminden sonra yüzde 4,5 seviyesine gerileyen tahvil faizinin, yabancı fonların çıkışıyla yüzde 6’nın hafif üzerinde kapattığını anımsatan Karabulut, "Borsada ki sert düşüş ve tahvil faizlerinde hızlı yükseliş yabancı çıkışlarının olduğunu gösteriyor" dedi.