Kredi kartlarına ilişkin düzenlemeye ilişkin çalışmalar olduğunu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Kredi kartı kullanıcıları düzenleme ile nelerin değişeceğini merak ediyor. Ülkemiz ve dünyada kredi kartının kullanımına ilişkin farklılıklar bulunuyor. İşte kredi kartlarına getirilmesi beklenen düzenlemelerden bazıları…
#Kredi KartıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aralık ayı politika faizini açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 40,00'tan yüzde 42,50'ye yükseltildi. Kredi kartı faizleri artacak mı? sorusu da bu gelişmenin ardından gündeme geldi. Merkez Bankası’ndan kredi kartı faiz oranları ile ilgili açıklama geldi.
#Kredi Kartı FaizleriTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün politika faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 40'a yükseltti. Faiz kararı sonrası “Kredi kartı faiz oranları değişti mi?” sorusu merak edilip araştırılmaya başlandı. Kredi kartı azami faiz oranları ve üye iş yeri azami komisyon oranları ile ilgili açıklama geldi. Peki, Kredi kartı faiz oranı Aralık 2023 yüzde kaç oldu? Kredi kartı faizlere artacak mı?
#Kredi Kartı Faiz Oranları 2023Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ödemelerinde asgari ödeme sınırını yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürdü. BDDK’ya kredi kartı ödemelerinde düzenleme yapma yetkisi de verildi. Ayrıca Merkez Bankası’nın aldığı kararla, 1 Nisan 2020’den geçerli olmak üzere, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.40’tan yüzde 1.25’e düşürüldü.
#Gazetehaberleri7 Haziran seçimlerinde 'Bizler Meclis'e sloganını kullanan HDP, 1 Kasım için 'inadına' diyor. HDP, bugün Ankara'da seçim bildirgesini açıkladı. "İnadına" sloganını, çevreden, kadın sorunlarına, ekonomiden, demokrasiye kadar her konuda kullanan HDP'nin ana sloganı ise "İnadına HDP"
#SELAHATTİN DEMİRTAŞVISA Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, kart kullanımının kayıt dışını azaltıcı rol oynadığını belirterek, “Bir ülkede kayıt dışı ekonomi ne kadar yüksekse kartlı ödeme oranının da o kadar az olduğu görülüyor. “Türkiye’de kişi başı kart kullanımı yüzde 5 artarsa kayıt dışı da yüzde 2.5 azalıyor. Yüzde 10’luk bir artış sağlarsak, kayıt dışı ekonomide yüzde 6’lık bir daralma sağlayacağımızı söyleyebiliriz. Bu da vergi gelirlerinde önemli bir artışa denk gelmektedir” dedi.
KREDİ kartı faiz oranları yüzde 2.75 ile yüzde 3.49 arasında değişirken, çalışanların maaşlarının yattığı kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz yüzde 5.49’a kadar çıkıyor. Bu, yıllık enflasyonun yüzde 5.39 olduğu bir ortamda çalışanları yıllık yüzde 65.88 faizle karşı karşıya bırakıyor.
Denizbank Finansal Hizmetler Grup Başkanı Hakan Ateş, kredi kartı aidatları ile ilgili olarak “Diyelim ki bir banka almak istiyor, alsın. Almak istemeyen de almasın. Halk daha çok aidat ücreti almayan bankanın kartını alacak, öbüründen kaçacak. Öbürü de muhtemelen kart ücretlerini düşürecek. Piyasanın kendi dengelerini bulmasını bekleyeceğiz” dedi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartı borçları nedeniyle bir çok vatandaşın mağdur olduğunu belirterek, “Tüketiciler, uyanmak ve çözüm istemek görevli olanlar ise çözüm bulmak zorundadır. Yoksa kredi borçları ülkemizin felaketi olacak” dedi.
Kredi kartı faizine sınır öngören yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Tek maddeden oluşan teklife göre, kredi kartında faiz ’aylık mevduat faiz oranının 2 katını’ geçemeyecek. Buna göre, halen yüzde 4.5’lerde olan aylık kredi kartı faizi yüzde 2.7’ye inecek.
Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, kredi kartlarında yıllık ücreti kaldıracak tasarıya karşılık, "Sunduğumuz hizmetlerden yararlanan müşterilerin bunların bedelini ödemesini istiyoruz. Kredi kartı bedeli neden bu kadar rahatsızlık yaratıyor anlamıyorum" dedi.