Kredi kartı parasından rahatsız olmayın, kullanan bedelini öder

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı parasından rahatsız olmayın, kullanan bedelini öder
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2008 00:00

Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, kredi kartlarında yıllık ücreti kaldıracak tasarıya karşılık, "Sunduğumuz hizmetlerden yararlanan müşterilerin bunların bedelini ödemesini istiyoruz. Kredi kartı bedeli neden bu kadar rahatsızlık yaratıyor anlamıyorum" dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum amacıyla hazırladığı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören taslağına göre, kredi kartı üyelik ücretinin bir kereye mahsus olmak üzere ve ancak kredi kartı sözleşmesi imzalanırken alınacak olması bankacıların tepkisini çekiyor. Kredi kartı pazarında yüzde 25.2’lik oranla en yüksek paya sahip olan (7.9 milyon kart) Yapı Kredi Bankası’nın Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, "Vermiş olduğumuz hizmetin karşılığını almak istiyoruz" derken, Türkiye’de alınan ücretlerin "aşırı değil", diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında "geride" olduğunu savundu.

HİZMETİN BEDELİ: Tayfun Bayazıt, kredi kartları ücretleriyle ilgili olarak, "Sunduğumuz hizmetlerden yararlanan müşterilerin bunların bedelini ödemesini istiyoruz" dedi. Sektörde çok ciddi rekabet ve oyuncular bulunduğuna dikkat çeken Bayazıt, "Bu rekabet ortamında düzenlenmesi gereken bir konu. Kredi kartı, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir ödeme aracıdır. Böyle bir kolaylığı sağlamak için bankaların çok ciddi altyapı yatırımları, çok ciddi sistem var. Biz verdiğimiz hizmetin, müşteriye sağladığımız kolaylığın karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu.

AŞIRI DEĞİL GERİDE: Kamuoyunda kredi kartı müşterilerinin şikayetleri ile kredi kartı ücret ve faizlerinin "biraz fazla istismar" edildiğini söyleyen Bayazıt, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuda, Merkez Bankası’na sunum yapacak şekilde bir çalışma yaptık, Türkiye’deki uygulamaları dünya ile karşılaştırdık. Kredi kartı faiz oranları ve ücretlerinin benzer ülkelere göre çok da aşırı olmadığını, hatta bizde bir miktar geride olduğunu söyleyebiliriz. Bu ortamda biz, sunduğumuz hizmetlerden yararlanan müşterilerin bunların bedelini ödemesini istiyoruz. Nasıl ki başka alanlarda hizmet sektöründe bir bedel ödeniyorsa, aynı şekilde kredi kartı ücretlerinde, kredi kartı faiz oranlarında bu var. Biz, müşterilerden verdiğimiz hizmetlerin karşılığını adil ve şeffaf şekilde almak istiyoruz. Bunun arkasında insana, teknolojiye, alt yapıya yatırımımız var. Dolayısıyla bu hizmetlerin bedelini tüketiciden bir şekilde alıyor olmak lazım."

PİYASAYA BIRAKSINLAR: Bu konuda "akıllı, sakin" şekilde kredi kartının ne kolaylıklar sağladığının ve tüketicinin haklarını gözetecek birtakım kontrol mekanizmalarının mutlaka olması gerektiğini söyleyen Bayazıt, şöyle konuştu: "Bankaların kendi bindikleri dalı kesmeyecek şekilde verdikleri hizmetleri, yaptıkları yatırımları ve fonlama maliyetleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, piyasada bunun serbest belirlenmesi lazım. Neden ticari mevduat, ticari kredi faizleri piyasada serbest belirlenirken, kimse bundan şikayet etmiyor? Çünkü burada çok ciddi rekabet var. Neden ticari kredilerde bu iş serbestken, kredi kartlarında bu kadar endişeliyiz? Tüketici kredi faizleri serbest. Neden bu faiz piyasada oluştuğunda bunun doğru faiz olduğunu düşünüyoruz? Kredi kartlarının neden bu enstrümanlardan çok daha farklı özelliği var, anlamıyorum."

Siyasi belirsizlik, küresel çalkantının etkisini büyütür

HIZ kesmeden devam eden küresel çalkantının son 4 yıldır yapılan reformlar nedeniyle Türkiye’yi etkilemediğini söyleyen Tayfun Bayazıt, ancak bu çalkantının uzun sürmesi halinde etkilenmemenin mümkün olmadığını kaydetti. Siyasi belirsizliğin ise bu etkiyi artıracağını vurgulayan Bayazıt, şu değerlendirmeyi yaptı:

Merkez bankalarının ve hükümetlerin radikal müdahaleleri durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Amerikan Merkez Bankası FED’in daha önce böyle peşpeşe faiz indirimleri yaptığını ben hatırlamıyorum. Likidite sıkışıklığı olarak başlayan sorun giderek borç ödeme kabiliyeti kaybına dönüşüyor.

Bizi ilgilendiren kısım küresel büyümedeki yavaşlama. Türkiye’de dış borçlanmaya fazla gereksinim duyulmayan bir ortam bulunuyor. Türk bankacılık sektörü küresel çalkantılara karşın gücünü korudu. 2001 krizinin ardından sektörün sağlıklı gelişiminin bu dönemeçte Türkiye’nin lehine oldu. Ancak dünyada bu gelişmeler yaşanırken bizdeki iç politik gelişmeler belirsizlik ortamının daha da derinleşmesine yol açıyor.

İster iyimser olsun, ister kötümser bir belirsizlik var. Küresel çalkantı çok uzun devam ederse, bunun bize bir miktar etkisi muhakkak olacak. Bunun üzerine bir miktar siyasi belirsizlik eklersek bize etkisi daha fazla olacak. Küresel kriz derinleşirse, buna tedbir olarak bizim reformlara daha sıkı sarılıp, eksik kalan reformları tamamlama yolunda bir takvim önümüze koymamız lazım.

Kart faizini Merkez nasıl hesaplıyor, bilen anlatsın

İÇİNDE
bulunulan dönemde Merkez Bankası’nın, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını düşürmesiyle ilgili "Merkez Bankası’nın bu faizleri nasıl hesapladığını biliyor musunuz? Önününüzü görebiliyor musunuz" sorusuna Tayfun Bayazıt, şu yanıtı verdi: "Bilemiyoruz, göremiyoruz. Merkez Bankası bu faizleri nasıl hesapladığını, faizlerin genelde ya yerinde durma ya da artış trendinde olduğu bir ortamda, neden düştüğüyle ilgili bir açıklama yapmadığı için biz de neler olduğunu bilmiyoruz. Bilen varsa, öğrenmek istiyoruz."

’Sahipsiz’ken aksayan yatırımları yapıyoruz, temettü dağıtmayacağız

YAPI
Kredi’nin temettü dağıtmamasına ilişkin kararı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) uyarısıyla almadıklarını vurgulayan Tayfun Bayazıt, bu konuda şunları söyledi: "BBDK bankaları uyarmasa da biz temettü dağıtmayacaktık. Çünkü bizim çok ciddi bir büyüme planımız var. 3 binden fazla kişiyi işe alacağız. 160 şube açacağız. Bankanın daha önce sahipsiz olduğu dönemde yapılmayan yatırımları, bu dönem içinde yapmak durumundayız. Bu atılımı yapmak için ciddi öz kaynak kudreti gerekiyor. Temettü dağıtırsak o kudret bir miktar zayıflayabilir. BDDK Başkanı da diyor ki ’dalgalı sularda tekneyi sağlam tutun’."

Bu yıl 160 şube açacağız, 32 bankanın bu kadar şubesi yok

GEÇEN yıl açılan 82 şube ile 2007’yi 68 ilde 676 şubeyle kapattıklarını, 2008’in ilk aylarında da 38 şube açtıklarını belirten Tayfun Bayazıt, yılın tamamında 160 şube açarak, 2009’da 1000 şubeli banka olma hedeflerini hatırlattı. "Bu yıl 160 şubeyle adeta bir banka daha açacağız" diyen Bayazıt, "Sektördeki 32 bankanın şubesi sayısı 160’tan daha az. Şu anda sektörün 4’üncü özel bankasıyız, yavaş yavaş zirveye tırmanacağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!