Güncelleme Tarihi:
Yüzde 4 büyüme
Berna Ülman, hükümetler ve düzenleyici kurumların elektronik ödemeleri tercih etmeleri ve kullanımını aktif olarak desteklemeleri için birçok önemli neden bulunduğunu ve bunların başında elektronik ödemelerin nakit maliyetlerinin düşmesine, kayıt dışı ekonominin daralmasına, ekonominin gelişmesine ve likiditenin artmasına katkı sağlaması geldiğini vurguladı. Berna Ülman, 2009 yılının son çeyreğinde toplam tüketim harcamalarının yüzde 28’inin kartlarla yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Beş yıl içinde yüzde 80 büyüyen bu oran, kartlı ödeme sistemlerinin ekonomi üzerindeki olumlu katkısını gösteriyor. Türkiye’deki kartlarla yapılan harcamaları bu bakış açısı ile değerlendirdiğimizde, ekonomide son beş yıl içinde yüzde 4’lük bir büyüme etkisi yarattığımız çıkarımında bulunabiliriz.”
Nakitsiz toplum konusunda AB’nin de üzerinde durduğunu ve buna yönelik direktifinin gerekçelerinde modern ekonominin modern harcama araçlarını gerektirdiğinden bahsedildiğini aktaran Ülman, şunları söyledi: “Avrupa’da kayıt dışı ekonomi ne kadar yüksekse, kartlı ödemenin de o kadar az olduğu görülüyor. Kartlı ödemeleri artırarak, kayıt dışı ekonomiyi de çok ciddi şekilde daraltabiliriz. Ülkelerdeki kartlı ödemelerin istihdamla da doğrudan bir ilişkisi bulunuyor. Elektronik ödemelerin tüketim harcamalarında aldığı paydaki her yüzde 10’luk artış, GSMH’ye yüzde 0.5’lik ilave katkı yaratıyor. Yabancı turistler aracılığıyla da yılda 5.6 milyar dolar bir net döviz girdisi sağlanıyor.”
Kredi kartlarında ödeme sorununun 2009 yılında yaşandığını ifade eden Ülman, “2010’un ilk çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre tüm kartların kullanımında yüzde 17 gibi önemli bir büyüme sağladık. Kartlı işlemlerdeki bu büyüme, ekonomideki canlanmanın belirginleştiğinin bir işareti oldu” dedi.
Her 9 Euro’nun 1 Euro’su kartla harcanıyor
‘AVRUPA’DA Günlük Ödemelerin Geleceği’ başlıklı raporu açıklayan Visa Europe Kurumsal İletişimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Fiona Wilkinson, şu bilgileri verdi: “Türkiye dahil 10 ülkenin yer aldığı rapora göre, her 9 Euro’luk harcamanın 1 Euro’su elektronik ödemeler vasıtasıyla gerçekleşiyor. Öte yandan mevcut harcamaların yüzde 80’i halen nakit olarak yapılıyor. Bu raporda amacımız kartla yapılan ödemeyi artırmaya yönelik önlemler üzerinde durmak. Elektronik ödemede, bankaların önemi büyük Visa’nın vizyonu, kartlı ödemenin dünyanın en güvenilir ödeme aracı haline gelmesi.”
Kredi Kartı Faiz Oranları hürriyetkıyasla.com’da