Kastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#KastamonuKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#MantarSonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı...
#ÇıntarDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#Köygöçüren MantarıDüzce'de ormandan topladıkları mantarları yiyen Yusuf Yavuz (62) ve eşi Emine Yavuz hayatını kaybetti, gelinleri Tuğba Yavuz ise yoğun bakımda. Yavuz ailesinden 2 kişinin yedikleri bir tabak dolusu mantarın görüntüsü ortaya çıktı. Ailenin 'Köygöçüren' mantarı yediği belirlenirken Mikolog Jilber Barutçiyan, "Ölümlerin yüzde 95'inden sorumlu olan 'Köygöçüren' diye bilinen mantar türüdür. 50 gramı bile yetişkin bir insanın ölümüne neden olabilir" dedi.
#İSTANBULOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanMantar mevsiminin gelmesiyle birlikte, zehirlenme vakalarını da sık sık duymaya başlar olduk. Geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı’nda görülen ve sonrasında toplandığı fark edilen zehirli köygöçüren mantarları endişe yaratmıştı, biz de bunu okurlarımıza duyurmuştuk. Sonrasında bu mantarların izini sürdük. Karşımıza ise film senaryolarına taş çıkartacak 25 yıllık üzücü bir hikaye çıktı...
#Zehirli MantarYağmurların başlamasıyla birlikte mantar mevsimi de geldi çattı. Ancak bilinçsizce toplanan yabani mantarlar, pek çok insanın ölümüne sebep olabiliyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Belgrad Ormanı'nda görülen ve sonrasında toplanan zehirli köygöçüren mantarları büyük endişe yarattı. Söz konusu köygöçürenlerin toplandığını tespit eden ve mantarlarla ilgili alanındaki en önemli uzmanlardan olan Jilber Barutçiyan ile konuştuk. Barutçiyan hayat kurtaracak bilgiler verdi
#Zehirli MantarMerak edilen ve internetten araştırılan mantarlardan biri olarak köygöçüren mantarı öne çıkıyor. Nadir bulunan ve bilinen bir mantar olması ile beraber dikkat edilmesi gereken bir mantar şeklinde de ifade etmek mümkün. Peki Köygöçüren mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Ölüm meleği mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Köygöçüren MantarıTürkiye'nin önde gelen mantar uzmanlarından mikolog Jilber Barutçiyan, vatandaşları zehirleyici etkisi olan mantarlara karşı uyardı. Zehirli mantarların hiçbirinin panzehrinin bulunmadığını ifade eden Barutçiyan, yenilebilir mantarların bilimsel olarak kanıtlanmış ve tanımlanmış olması gerektiğini söyledi.
#İstanbulMUĞLA'da, doğadan topladıkları mantarı tüketen anne-kızdan Mükerrem Akgül (57) hayatını kaybederken, yoğun bakıma alınan annesi Fatma Koçer'in (84) ise 18 gündür tedavisi sürüyor. Kulaktan dolma bilgilerle tedavi amaçlı mantar tüketiminin yanlış olduğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde (MSKÜ) görevli Doç Dr. Hakan Allı, anne- kızın romatizmaya iyi geldiği düşüncesiyle tükettiği mantarın dünyanın en zehirli türlerinden olduğunu belirtti.
#MantarMikolog Jilber Barutçiyan, AA ekibiyle gittiği Polenezköy'deki ormanlık alanda, yenilebilen türlerle benzerliğinden dolayı karıştırılan zehirli ve öldürücü köygöçüren mantarı konusunda uyarılarda bulundu. Barutçiyan: "Dünyada ve Türkiye genelinde mantar zehirlenmesinden olan ölümlerin yüzde 90-95 kadarından köygöçüren sorumlu. Bu mantarı tanımayan hiç kimse ormana mantar toplamaya çıkmasın" dedi.
#Jilber BarutçiyanOrman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da inşa çalışmaları devam eden 3. havaalanı sahasında yapılan flora tespit çalışmaları çerçevesinde, 138 binden fazla bitki tohumu ve soğanının koruma altına alınarak başka yerlere taşındığını bildirdi.
- GOÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkekul: "Birbirine benzeyen zehirli Köygöçüren ve zehirsiz Ak mantar türlerinin fotoğrafları afiş haline getirilip köy odalarına ya da köylülerin ulaşabileceği alanlara asılarak tanıtabilir" - "Köygöçüren ve Ak mantar türlerinin karıştırılması nedeniyle ölümler yaşanıyor. Bunun için en önemli ve kolay çözüm, bu iki mantarı halka afişlerle tanıtıp yememelerini sağlamak"
Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, yağışların ardından çoğalan mantarların bilinçsizce tüketildiğini belirterek, "Son günlerde sıkça toplanan, Kanlıca mantarına benzeyen zehirli bir mantar türü var. Bunu da ayırt etmek oldukça zor. Buna karşı vatandaşlarımızın azami dikkat göstermesini istirham ediyorum" dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Durdu, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesi durumunda insan sağlığı açısından büyük risklerin ortaya çıkabileceği belirtilerek, "Mantar zehirlenmelerine karşı en önemli korunma yolu 'Çıntar' gibi bölgelerin bilinen mantarlarını güvenilir toplayıcılardan satın almak veya kültür mantarı tüketmektir" dedi.
Türkiye, bitki örtüsü açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Sonbaharda bile. Sahil kumullarından dağ zirvelerine kadar çeşit çeşit, renk renk bitki, çiçek vermek için bu mevsimi bekliyor. Peki bu mevsimin en güzel yabani çiçekleri hangileri? Balı güzel olan hangisi, hangisinin kökü zehirli? Derdinizi söyleyin: Bronşitiniz mi var, ülserden mi mustaripsiniz? Çünkü hepsinin ilacı ayrı nebatatta. Deniz kenarı kumsaldan, dağların karlı zirvelerine doğru Anadolu’da yabani çiçek safarisi... Eğer kulağınıza hoş geliyorsa, işte size güzel bir safari rehberi: İş Bankası Kültür Yayınları’ndan ikinci cildi yayınlanan Türkiye’nin En Güzel Yaban Çiçekleri serisi.
Türkiye’nin en çok göç alan, yapılaşmanın en fazla yaşandığı, yeşilini en hızlı yok eden metropolü hálá 7 önemli bitki alanı ve 2 bin 500 türden oluşan florasıyla müthiş bir doğa zenginliğine sahip. Hatta bunlardan 39 tanesi dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen türler. İstanbul’un doğal bitki örtüsü, süs bitkileri yetiştiriciliğinde dünyanın bir numarası olan Hollanda’dan ya da yüzölçüm olarak 50 kat büyük olan İngiltere’den daha zengin.