Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#Kitap‘Kötü Kalp’ insanın içine içine işleyen, doğruyu yanlışı yeniden sorgulatan bir kitap. Tüm sözleri söyleyen ama son sözü okura bırakan bir kitap. Suç ve ceza kavramını tartışmaya açıyor. Adalet kavramını paramparça ediyor. Toplumsal cerahati bir bir akıtıyor.
#Kötü KalpOnun adı güç. Onun adı aşk. Onun adı enerji. Onun adı umut. Onun adı cesaret. Ceyda Düvenci, dokunduğu ve baktığı her noktayı gözlerinden saçılan ışıkla değiştirme, geliştirme ve iyileştirme gücüne sahip. Böylesine özel bir ismin bir kadın olarak portresi takdimimizdir...
#Ceyda DüvenciCeyda Düvenci, Elele dergisinin ocak sayısı için objektif karşısına geçti. Bülent Şakrak’la nikâh masasına oturarak hayatında yeni bir sayfa açan ünlü oyuncu, “Ben hayatın her yerinden aşkla beslenen bir kadınım. O yüzden aşk olmadan yaşayamam” diyor.
#Ceyda DüvenciBelen Nesil Coşğun ölümüne ilişkin davada, Muhammet Balcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Balcı’nın avukatı ise itiraz dilekçesinde Coşğun’un intihar ettiğini iddia edip olayı şüpheli göstermek için ölmeden önce KADES’e 3 kez bastığını öne sürdü. İtirazı dikkate almayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, verilen cezanın onanmasını istedi.
#Belen Nesil CoşğunABD'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanı Dr. Swan, mikrodalga fırına konularak ısıtılan plastik kaplardaki yiyecekler konusunda uyardı. Bu yiyeceklerde BPA ve Ftalat gibi kimyasalların bulunabileceğine değinen Dr. Swan, "Plastiği asla mikrodalgaya koymayın ve mikrodalgaya plastik kaplarda konularak ısıtılmış yiyecekleri asla ama asla yemeyin" ifadesini kullandı.
#PlastikYaşlanma doğal bir süreçtir, ancak erken yaşlanma ve yaşlanmanın görünür belirtileri, yaşam tarzı değişiklikleri, doğru beslenme ve egzersizle geciktirilebilir. İşte yaşlanmayı geri çevirmek ve genç bir görünüm korumak için bilimsel olarak desteklenen yöntemler.
#KolajenZonguldak'ta heyelan nedeniyle yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak yığını 3 katlı evin giriş kapısını kapattı. Evde yaşayan Fadime (65) ve Mehmet (68) Bostancı çifti ise çözümü, mutfak penceresine dayadıkları odun kesiminde kullanılan aleti merdiven olarak kullanıp içeriye tırmanarak girmekte buldu. Çift, yetkililerden girişin açılması için yardım istedi.
#ZonguldakGölcük Belediyesi Spor Kulübü'nün, deplasmanda Bursa Yenişehir Belediyesi Voleybol Kulübü ile oynadığı maçta şiddet olayları yaşandı. Rakip takım taraftarlarının sahaya inerek gerçekleştirdiği saldırıda 3 sporcu darp edildi. Gölcük Belediyespor Kulübü Başkanı İbrahim Uzuner tarafından yapılan açıklamada, "Rakip takımın haksız ve mesnetsiz ithamlarını ve iftiralarını reddediyor, tamamen asılsız olduğunu belirtiyor, kulübümüze yapılan vahşice saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denildi.
#VoleybolAngus, doğduğu andan itibaren çok mutlu ve sağlıklıydı. Doğumundan sadece altı ay sonra ise bebekte değişimler meydana gelmeye başladı. Sık sık testler yapılan bebeğe tam olarak teşhis ise iki yıl sonra konabildi. Dünyada sadece 27 kişide var olduğu bilinen bir hastalığa sahip olduğu ortaya çıkan Angus, teşhisi alan 28’inci kişi oldu.
#CRELD1Gıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı Yaşam