Türkiye’de ilk kalp nakli yapan cerrahlardan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kurucu Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut, dün son yolculuğuna uğurlandı. Prof. Dr. Yakut binlerce hastasını ücretsiz muayene etmiş, para harcamasınlar diye 10 yıl her hafta sonu uçakla Van’a gitmişti.
#Cevat Yakutİstanbul'da yaşayan Burak Aktaş (21), Ağustos ayında halsizlik ve nefes darlığı şikayeti ile doktora gitti. Sol göğüs boşluğunda portakal büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. İki seans kemoterapi gördü ama tedaviye rağmen tümör 2 ay içinde 8-10 kat büyüyerek karpuz boyutuna ulaştı. Kalbini göğüs boşluğunda 12 santimetre sağa iten, sol akciğerini neredeyse tamamen ezen dev tümör, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Kalp Damar Cerrahisi ekiplerinin beraber katıldığı büyük bir operasyonla başarıyla çıkarıldı. Bu kadar hızlı büyüyen kitle karşısında doktorları da şaşırdı.
#İstanbulİstanbul'da yaşayan Burak Aktaş (21), Ağustos ayında halsizlik ve nefes darlığı şikayeti ile doktora gitti. Sol göğüs boşluğunda portakal büyüklüğünde bir kitle tespit edildi. İki seans kemoterapi gördü ama tedaviye rağmen tümör 2 ay içinde 8-10 kat büyüyerek karpuz boyutuna ulaştı. Kalbini göğüs boşluğunda 12 santimetre sağa iten, sol akciğerini neredeyse tamamen ezen dev tümör, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi ve Kalp Damar Cerrahisi ekiplerinin beraber katıldığı büyük bir operasyonla başarıyla çıkarıldı. Bu kadar hızlı büyüyen kitle karşısında doktorları da şaşırdı.
#İstanbulHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet Karatepe“Denizde su yuttuğunuzu ve boğulurken yardım istediğinizi düşünün... İşte akciğer bekleyen hastalar her gün böyle hissediyor.” Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Murat Ersin Çardak, bu sözlerle vatandaşları organ bağışına çağırıyor...
#Organ Ve Doku Bağışı Haftasıİstanbul'da yaşayan 49 yaşındaki Yurtaslan Seferoğlu, 'aort anevrizması yırtığı' nedeniyle ani şekilde ağabeyini kaybedince, hiçbir şikayeti olmamasına rağmen doktora gitti. Yapılan tetkiklerde kendisinde de aort anevrizması saptandı. Ayrıca akciğer ve beyin damarlarına, hatta ses tellerine bası yapan baloncuk, kendi kendine yırtılıp kanamadan iyileşmişti. Tetkikler sonucu şaşıran doktorları, 'Şans eseri yaşıyormuşsun' değerlendirmesi yaptı.
#Doktorİstanbul'da yaşayan 49 yaşındaki Yurtaslan Seferoğlu, 'aort anevrizması yırtığı' nedeniyle ani şekilde ağabeyini kaybedince, hiçbir şikayeti olmamasına rağmen doktora gitti. Yapılan tetkiklerde kendisinde de aort anevrizması saptandı. Ayrıca akciğer ve beyin damarlarına, hatta ses tellerine bası yapan baloncuk, kendi kendine yırtılıp kanamadan iyileşmişti. Tetkikler sonucu şaşıran doktorları, 'Şans eseri yaşıyormuşsun' değerlendirmesi yaptı.
#Yurtaslan SeferoğluTürkiye’de ilk kez COVID-19 hastası bir gebeye, geçen ekim ayında, yapay kalp akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaptırıldı. Bu sayede literatüre de giren Nida Pelit, kızı Mihra’yı 47 günlükken, ilk kez kucağına aldı. 5.5 ay hastanede tedavi gören Nida Pelit, iyileştikten sonra kucağında bebeğiyle onu hayata bağlayan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibine duygu dolu bir bayram ziyaretinde bulundu.
#KoronavirüsHamileyken koronavirüs yüzünden entübe edilen Nida Pelit ölümle burun buruna geldiğinde zamanla yarış yaşandı. Yarım saat içinde Kartal Koşuyolu Hastanesi’nden ekipler Gebze’ye giderek anneye yapay kalp akciğer cihazı ECMO taktı. Bu cihaza bağlıyken sezaryene alınan anne ve Mihra bebek Türkiye’de bir ilk, dünyada ise sayılı birkaç vakadan biri oldu.
#Mihra BebekTürkiye'de kalp nakli için bekleyenler arasında ilk sırada olan Emirhan Taçyıldız 13'üncü doğum gününde hayatını kaybetti. Emirhan, doğum günü öncesi hastane odasından Türkiye'ye seslenip "Ben olsam ben de organlarımı bağışlardım" demişti. Emirhan Taçyıldız, Gaziosmanpaşa'da bulunan Paşaçayırı Camii'nde son yolculuğuna uğurlandı. Amcası, "Emirhan'ın ölümü sonrası bütün aile organlarımızı bağışlama kararı aldık" dedi.
#Emirhan TaçyıldızDoğuştan kalp hastası olan Emirhan Taçyıldız (12), organ bekleme listesinde birinci sırada. Çıkan ilk uygun kalp ona nakledilecek. Salı günü doğum günü olduğunu ve yeni yaşına yeni kalbiyle girmek istediğini söyleyen Emirhan, “Ellerim mosmor oluyor damar yollarından. İğnelerden bıktım, kurtulmak istiyorum. Lütfen organ bağışına destek verin. Elimde olsa tüm organlarımı bağışlarım” dedi.
#Kalp NakliEmirhan Taçyıldız (12), doğduğundan beri kalp hastası. Hayatında hiç top oynamamış çünkü hastalığı, yaşıtları gibi istediği her şeyi yapmasına fırsat tanımıyor. Şu an nakil bekleme listesinde Türkiye'de birinci sırada. Çünkü çok acil nakil olması gerekiyor. "İğne ve serumlardan ellerimde güç kalmadı, elimde olsa tüm organlarımı bağışlardım" diyen küçük çocuk iki gün sonra hastane odasına doğum gününü kutlayacak. Tek dileği var, yeni yaşının ona yeni kalbini getirmesi. Lunaparkta gondola binebilmek ise en büyük hayali.
#İstanbulKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#AşıKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#KoronavirüsOrgan nakli koordinatörü olarak nakil bekleyen onlarca hastaya umut olan, kendisi de 10 aydır akciğer nakli bekleyen Aygün Mengelli, organları bağışlanan bir kadın sayesinde yaşama tutundu. Mengelli, “Vücudumda bana destek sağlayan başka birinin canı var. Allah ondan razı olsun” dedi.
#GazetehaberleriFIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Yakut, Öğretim Üyesi Dr. Orhan Yaman ve öğrencisi Tolga Mertyüz ile birlikte ‘Roketimsi İnsansız Hava Aracı’ (RİHA) projesinin danışmanlığını yapıyor. Teknolojide hız kazanan ülkemiz içinde RİHA, çok önemli bir proje.
#İzmirPandemiyle adı sıkça duyulan ve halk arasında “yaşam destek cihazı” olarak bilinen ECMO ile akciğerleri iflas eden ve kaybedilmesine kesin gözüyle bakılan hastalar, ölümün kıyısından alınıp tekrar hayata bağlanıyor. Türkiye'de en fazla Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) tedavisi yapılan ve Avrupa'nın sayılı merkezlerinden biri olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'yaşam destek ünitesi'yle sağlığına kavuşturulan 3 hasta aynı gün taburcu edilerek, evlerine gönderildi. Başhekim Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali, yeni yapılacak hastane kompleksinde ayrı bir ECMO hastanesi inşa edileceğini söyledi.
#Ekstrakorporal Membran Oksijenizasyonuİsminaz Kılıçarslan (30), hamileliğinin 37. haftasında koronavirüse yakalandı. 19 Mart’ta bebeği sezaryenle alındı ve özel bir hastanede yoğun bakıma yatırıldı. Durumu ağırlaşınca Tekirdağ’daki Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne nakledildi, entübe edildi. 40 gün süren ECMO mücadelesinden zaferle çıkan savaşçı anne, bebeği Kumsal ile ilk kez 2,5 ay sonra tanıştı. Taburcu olup yola çıkacağı anı sabırsızlıkla beklerken yaşadıklarını DHA ile paylaşan İsminaz Kılıçarslan, “Öldüm ve yeniden doğdum diyerek” duygularını anlattı.
#HaberYüksek tansiyon hastası Ayhan Gökgöz’e (58), 4 yıl önce karın bölgesinde bulunan aort damarında genişleme (anevrizma) olduğu söylendi. Gökgöz'ün karnındaki anevrizmanın çapı, aradan geçen sürede futbol topu büyüklüğüne ulaşması sonrası ameliyat edilerek değiştirildi. Dr. Mustafa Mert Özgür, 'Damarın çapını söylediklerinde inanamadım. Normalde iki, üç santim olması gereken damarın çapı 15 santime ulaşmış. Karnında saatli bombayla yaşamış.' dedi.
#İstanbul