Konya’da aynı aileden 7 kişiyi öldürdüğü suçlamasıyla hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Mehmet Altun (33) ile diğer sanıkların yargılanmasına başlandı. 'Amacım barışın sağlanmasıydı' diyen sanık Altun, 'Sırf o amaçla gittim. Amacım öldürmek değildi. Kesinlikle kasten öldürmedim. Böyle bir niyetim olsaydı konuşmazdım. Silahı daha önce evimde hırsızlık olduğu için aldım. O aileye karşı kullanmak için almadım.' şeklinde ifade verdi.
#KonyaKoronavirüs pandemisinde oluşan varyantlar ve özellikle son dönemde gündemde olan omicron varyantı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarlarında varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarla paylaşılıyor.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, pandemi ile mücadelede en büyük tehlikenin, bulaşıcılığı yüksek varyantla öldürücülüğü yüksek varyantın birleşip, yeni varyant çıkarması olduğunu söyledi. Akın, "Yani bulaşıcılığı ve öldürücülüğü çok yüksek varyantla karşılaşabiliriz. Pandemi şu anda 'aşısızların pandemisi'ne döndü. Aşısız toplumlarda yeni varyant çıkma olasılığı vardır" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsDünya genelinde etkili olmaya devam eden koronavirüs salgınında son ayların kâbusu haline gelen farklı mutasyonlar korku yaratmayı sürdürürken bilim insanları müjdeli haberi duyurdu. İnsan deneylerine başlanan yeni bir antikor ilacının tüm mutasyonları etkisiz kılabileceği belirtiliyor.
#KoronavirüsTürkiye'de görülen Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere varyantları ile filyasyon vaka ve temaslı takip algoritmaları değişti. Danimarka, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerde son 72 saatte yaptırılan PCR yeterli olmayacak ve 14 gün karantina zorunlu olacak. İşte tüm detaylar...
#FilyasyonOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkHaziran ayında Almanya'da tespit edilen Covid XEC varyantı, hızla yayılarak 15 ülkede görüldü. Covid XEC varyantının, havaların soğumasıyla daha da etkili olabileceğini belirten uzmanlar "daha yeni başlıyor" uyarısında bulundu.
#CovidDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M Çiçeğiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#Çinİzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını söyledi. Şener, "Her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok" dedi.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris VaryantıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Bu grip aşısı hem gribe yakalanmaktan bizi korur hem de gribe yakalansak bile bunu ağır geçirmekten ve gribe bağlı komplikasyonlarının ortaya çıkmasından korur. Grip çok masum bir hastalık değil; mutlaka aşılanmalı. Dünyada her yıl on binlerce, yüz binlerce, milyonlarca kişinin hastalanmasına, hastaneye yatmasına bir kısmının vefat etmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.
#GripSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#Eris'Pirola' olarak adlandırılan BA.2.86 varyantı ile açıklama yapan ABD, varyantın çok sayıda mutasyona sahip olduğunu ve daha önce aşılanmış insanları enfekte etme olasılığının daha yüksek olduğunu duyururken, İngiltere aşılama kampanyasını öne çektiğini duyurdu.
#KoronavirüsEris varyantı son günlerde dünyada etkili olmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken Omicron'un alt varyantı Eris virüsü sonrası ABD'den peş peşe maske kararları geldi. Covid-19'un yeni varyantı Eris (EG.5.1) virüsünün Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantı ile ilgili açıklamada bulundu. Peki, Eris varyantı Türkiye'de var mı, hangi ülkelerde görüldü? İşte, Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir? İşte Eris virüsü en yaygın 10 semptomu!
#Eris VaryantıUzmanların 'Dünyanın tanık olduğu en çarpıcı koronavirüs türü' olarak tanımladığı 'BA.2.86' varyantı Danimarka, İsrail ve ABD'nin ardından İngiltere'de de görüldü. Bir çok genetik değişikliği olan varyantın mutasyona yatkınlığı bilim insanlarını alarma geçirdi.
#Koronavirüs3 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı XBB.1.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken Eris'in 10 ana semptomu belli oldu.
#KoronavirüsProf. Dr. Alper Şener, İngiltere'de Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin, "Türkiye için olağanüstü bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zikredilen Omicron alt grup varyantı nedeniyle Türkiye için bir vaka, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında artış olacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.
#ÇanakkaleBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#Sağlık