Corona olanların ne zaman aşı olacağı gündemde yer alan konuların başında geliyor. Sağlık Bakanlığı aşılama sürecine hız verirken, koronavirüs geçirenlerin ikinci doz aşı tarihi ile ilgili uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, covid geçiren kişilere bir süre sonra aşı hakkı tanınacak. Peki, Corona olanlar ne zaman aşı olacak? Koronavirüs geçirenler ikindi doz aşı olacak mı? İşte, korona virüs geçirenlerin aşı olması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Covid Olanlar Ne Zaman Aşı Olacak?2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsYapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun kararı ile hastalığı atlatıp, ilk doz aşısını BioNTech yaptıranlarda tek doz aşı uygulamasına geçildi. Bu sisteme göre tek doz aşı olanlara da ikinci doz aşısı yapılmış kabul edilerek aşı kartı oluşturulacak. Tartışmalara neden olan bu kararla ilgili açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, "Sonuçta hastalığı geçirenlerin virüse karşı bir hafızaları var. Yani vücudun geçirdiği hastalıklara bağlı bağışıklık olduğu için tek doz aşının yeterli olacağı ile ilgili elimizde bulunan literatürdeki bilgiler ışığında alınmış bir karar bu" dedi.
#Prof. Dr. Sema TuranKoronavirüs geçirenlerde kaç doz aşı uygulanacağı ve ikinci doz aşının zamanı bilim insanları tarafından değerlendiriliyor. Aşı tedarikine hız veren ülkeler bir yandan bilimsel çalışmalarını sürdürürken bir yandan da aşının etkinliği üzerine denemelerine devam ediyor. Yakın zamanda korona virüs geçiren kişiler için uzmanlardan bazıları tek doz aşının yeterli olduğunu savunurken, merak edilen konuya Prof. Dr. Uğur Şahin'den açıklama geldi. Peki, Corona virüs geçirenler ne zaman aşı olabilir? İşte, Covid-19 olanlar için ikinci doz aşı uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Corona Virüs Geçirenler AşıKovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan aşı miktarı 27 milyon dozu aştı. Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı saat 19.45 itibarıyla 27 milyon 281 bin 361'e ulaştı. Aşılama devam ederken, koronavirüs atlatan vatandaşlar ise ne zaman aşı olabileceklerini merak ediyor. Peki, covid geçirenler ne zaman aşı olabilir?
#Covid Geçirenler Ne Zaman Aşı Olabilir?Türkiye 17 günlük tam kapanmanın ardından 1 Haziran itibarıyla atılacak normalleşme adımlarına kilitlenmişken, Koronavirüs Bilim Kurulu bugün hayli önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin ortak olduğu BioNTech şirketiyle 90 milyon doz Covid-19 aşısı için anlaşma yapılırken, bugünkü toplantıya Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci de katıldı. 17.00'da başlayan toplantı az önce sona ererken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin merakla beklediği gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti. Basın toplantısına katılan Uğur Şahin, 120 milyon doz BioNTech aşısı için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakan Koca ise bu aşıların hepsinin 4 ay içinde Türkiye'ye geleceğini belirtti. Bakan Koca, BioNTech aşılarının tedariğinde sorun yaşanmazsa haziran ayında aşılamada 20 yaşa kadar inilebileceğini ifade etti.
#Bilim KuruluKoronavirüs salgınında dördüncü dalga olasılığı, aşı uzmanları arasında birinci ve ikinci dozlar arasında ne kadar bekleyecekleri konusunda bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. İki doz arasındaki sürenin uzatılması, tek bir dozla kısmi korumaya sahip insan sayısını hızla artırabilir tezini savunan uzmanlar var ancak önemli riskler de mevcut...
#KoronaCovid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısı elimizde. 10 gün içinde bu sayı 4,5 milyona ulaşacak. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak" ifadelerini kullanmıştı. BioNTech aşılarının birinci dozları bugün saat 10.00 itibari ile Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Sinovac'tan farkı aşı uygulanmadan önce 10 kere çevriliyor. Öncelikle oda sıcaklığında bekletiliyor aşılar, daha sonra uygulanıyor. Bir şişeden 6 kişiye aşı uygulanıyor. 0,3 mililitre kadar uygulanıyor o yüzden ayrı bir enjektörle uygulanıyor.
#BiontechÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidTürkiye’de yaygın uygulamasına başlanacak Çin menşeili Covid-19 aşısının Türkiye’deki Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçiren kişilerin aşı planlamasındaki yerini anlattı. Prof. Dr. Gerek, "Bir kişi eğer 4-5 aylık zaman diliminden önce hastalığı geçirmiş ise, aşı yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir" dedi.
#COVIDSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, "Koronavirüsü geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuşsa koruyuculuğunun yani bir daha hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ama geçirenler de geçirmemişler gibi tedbirli davranmak zorundalar. Bu koruyuculuk ne kadar devam ediyor; henüz bundan da çok emin değiliz" dedi. Prof. Dr. Ünal, şu anda birinci dalga sırasında vaka sayılarında oynamaların olabileceğini de belirtti ve ''Bizde hava soğuyunca yeniden kuzey yarım küreye gelirse eğer kasım- aralık ayında belki o zaman ciddi bir yükseliş olabilir. 'Kuzey yarım kürede yeniden ikinci bir dalga şeklinde' diye ben onu anlıyorum. Ama şu anda Türkiye’de oynamalar, birinci dalganın alt oynamaları, bazı illerde maalesef oluyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilim Kurulu