Koronavirüs aşısında son durum bilgileri takip ediliyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşanların sayısı 30 milyon 870 bine, salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 958 bine, iyileşenlerin sayısı ise 22 milyon 469 bine ulaştı. Tüm dünyada bunlar olurken, aşı çalışmalarının ne durum da olduğu da merak konusu oldu. ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerin aşı çalışmalarında aşamalar devam ediyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı açıklamada, aşının 2021'de piyasaya sürüleceğini duyurdu. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak?
#Koronavirüs AşısıCorona Virüs aşısı ne zaman çıkacak sorusu tüm dünyada devam eden salgın nedeniyle internette en çok aranan konular arasında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü bugün heyecanlandıran bir açıklamaya imza attı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, Kovid-19 için çok uluslu COVAX aşı çalışmalarına 172 üye ülkenin dahil olduğunu belirterek, "Bir dizi aşı, şu anda klinik araştırmaların son aşamasında. Tünelin sonunda ışık göründü." dedi.
#Corona Virüs AşısıCorona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında bilim insanlarının aşı çalışmaları devam ediyor. Ülkelerin aşı çalışmaları devam ederken, Türkiye ve Rusya'dan umutlandıran açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko arasında yapılan görüşmeyle, Covid-19 aşısı geliştirme konusunda işbirliği ve ortak klinik çalışmalara başlama kararı alındı. İşte, korona virüs aşı ve ilaç tedavisiyle ilgili bilgiler.
#Corona Aşısı Çıktı MıKoronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantına karşın alınan tedbiri duyurarak, "Daha önce ister inaktif ister mRNA aşısı ile aşılanmış olsun tüm vatandaşlarımız, belirlenmiş aşı takviminin üzerinden üç aydan uzun süre geçmişse diledikleri aşı türü ile hatırlatma dozu aşısı olabileceklerdir" dedi. Bu gelişmenin ardından yerli aşı tarihi gündeme geldi. Peki, Turkovac ne zaman çıkacak?
#TurkovacSağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında gönüllü vatandaşlara uygulanıyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli AşıTurkovac aşısı için geri sayım başladı. Yerli aşı TURKOVAC'ın üretim tarihi, koronavirüs salgını döneminde gündemde yer almayı sürdürüyor. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB)iş birliği ile geliştirilen yerli aşının acil kullanım seviyesine geldiği Sağlık Bakanı Koca tarafından açıklanmıştı. TURKOVAC ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yerli aşının seri üretime geçirerek yakın zamanla kullanımına sunulmasının taahhüt edildiğini belirtti. Peki, TURKOVAC ne zaman çıkacak ve üretilecek? İşte, o konuyla ilgili detaylı bilgiler.
#TURKOVACErciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", faz 3 çalışmaları kapsamında gönüllülere uygulanıyor. Peki, Türk aşısı ne zaman çıkacak?
#Türk Aşısı Ne Zaman Çıkacak?TURKOVAC yerli aşının kullanım tarihi öne çıkan konuların başında geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, yerli aşı TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini bildirdi. Bakan Koca, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı TURKOVAC'ın üretime başlanacağı tarihle ilgili de bilgiler verdi. Peki, yerli aşı TURKOVAC ne zaman çıkacak? İşte, TURKOVAC aşısı için tarih detayı.
#TURKOVAC Ne Zaman Çıkacak?TURKOVAC yerli aşının üretim tarihi merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Aşılama ve hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, " Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. " diyerek TURKOVAC yerli aşının üretim tarihini duyurdu. Peki, TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? İşte, ayrıntılar.
#TURKOVACYerli aşı ne zaman çıkacak sorusu ile bir süredir gündemde yer alıyordu. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", gönüllülerde uygulanırken, acil kullanım onayı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Düzenlenen basın toplantısı sonrası yerli aşı TURKOVAC'la ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini duyurdu. Peki, TURKOVAC aşısı ne zaman üretilecek? İşte, ayrıntılar.
#TURKOVAC Aşısı Ne Zaman ÇıkacakTURKOVAC yerli aşının üretim tarihi merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Aşılama ve hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, " Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. " diyerek TURKOVAC yerli aşının üretim tarihini duyurdu. Peki, TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? İşte, ayrıntılar.
#Yerli AşıErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", faz 3 çalışmaları kapsamında ERÜ'de gönüllülere uygulanmaya başlandı. Peki, TURKOVAC ne zaman çıkacak?
#TURKOVAC Ne Zaman Çıkacak?Koronavirüs salgınında tam düzlüğe çıktık derken ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı tüm dünyaya yayılarak panik yaratmış; aşıların bu varyanta karşı etkili olup olmayacağı da herkeste büyük endişe yaratmıştı. BioNTech CEO'su ve Kovid-19 aşısının mucitlerinden Uğur Şahin Wall Street Journal'a hem Delta varyantı hem de BioNTech aşısının varyanta karşı etkinliği ve üçüncü doz gerektirip gerektirmeyeceğiyle ilgili çok önemli ve çarpıcı açıklamalar yaptı.
#Uğur ŞahinAşılama oranlarının hızla artması ve normalleşme adımları ile birlikte pek çok kişi pandeminin artık biteceğine dair ümitli. Ancak hala aşılanmayan, sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı da oldukça fazla. Öte yandan delta varyantının tüm dünyada vakaları tırmandırdığı da bir gerçek. Peki 4'üncü dalga gelecek mi? Aşı oranımız bizi dalgalardan korur mu?
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olanların da 1 hafta 10 gün içinde aşılanabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanması hedefini dile getirdi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşıda son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun %70'nin aşılanacağını söyledi.
#Fahrettin KocaSon dakika haber... Türkiye’de Kovid-19 virüsünün görüldüğü 11 Mart 2020 yılından bu yana tam bir yıl oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının birinci yılı nedeniyle açıklama yaptı. Bakan Koca, koronavirüs kâbusunun 2021 yılında devam etmeyeceğini ve koronavirüsün sıradan bir hastalık olacağını söyledi. Vefat sayısının 30 bine yaklaştığını vurgulayan Bakan Koca, "İlk vakadan bir yıl sonra size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlık, belirsizlik, bıkkınlık duygularını üstümüzden atalım" diye konuştu.
#Sağlık BakanıAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, bir koronavirüs hastasında İngiltere mutasyonunu tespit ettiklerini belirterek, "Mutasyonların hem hastalık yapıcı etkisi, hem bulaştırıcılık hızı, hem de sonuç olarak ne kadar ağır seyrettiğini takip edeceğiz. Birkaç çeşit aşıdan en çok hangisinin etkili olduğu, bu etkinin ne kadar uzun sürdüğü takipler neticesinde ortaya çıkacak" dedi.
#AntalyaProf. Dr. Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kayıpmaz, Çin'den gelen koronavirüs aşısı ve aşı sırasında uygulanan enjektörlerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlara dikkat çekti. Kayıpmaz, "Sosyal medyada akşam bir tartışma vardı. Daha önce işte bu deneme aşamasında uygulanan enjektörlerin aşı uçlarının kısa olduğu, dün bize uygulanan aşı uçlarının uzun olduğu; efendim işte bizim bir inaktif aşıyı değil de mRNA aşısı olduğumuza yönelik bir karalama haberi vardı. Aslında alakası yok. Bir tanesi hazır enjektörler halinde gelen formdu, onlar daha küçük iğneliydi." diye konuştu.
#AşıYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariKoronavirüs mutasyonunun gündemde yer almasının ardından konu ila ilgili araştırmalar hızlandı. İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğradığı haberi verildi. Kovid-19'un mutasyona uğramasının ardından daha hızlı yayılabildiği açıklandı. İşte mutasyon kelimesinin anlamı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilgiler
#MutasyonAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Balık, "Aşı, ikinci dozdan 10 gün sonra korumaya başlıyor. Bu süreden daha önce virüsle karşılaşanlar enfeksiyon almış olabilir." dedi.
#KoronavirüsAnkara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, gönüllüler üzerindeki aşı uygulamalarının sonuçlarının önümüzdeki günlerde çıkacağına işaret ederek, "Aşı, ikinci dozdan 10 gün sonra korumaya başlıyor. Bu süreden daha önce virüsle karşılaşanlar enfeksiyon almış olabilir." dedi.
#Koronavirüs AşısıSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraHavacılık sektörü koronavirüs aşısının kullanılabilir hale gelmesini bekliyor. Aşı bütün onayları aldıktan sonra iş nakliye konusuna gelecek. Kargo uçakları aşıyı sipariş veren ülkelere dağıtmak için hazır bekliyor. Kıran kırana bir kargo savaşı başlayacak. Dünyanın en hassas bu gönderisi için en uygun koşulların ayarlanması adına hava kargo şirketleri ciddi çalışmalar yapıyor. Bilim insanları ile ortaklaşa hareket ediyorlar.
#YAZAR