Pandemiden çıkışın umudu Kovid-19 aşısı için çalışmalar sürüyor. Dünya genelinde 30 Kovid-19 aşı adayı klinik denemelerle insanlar üzerinde test edilirken, 139 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında bulunuyor. Peki, Koronavirüs aşısı ne zaman bulunacak?
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Bulunacak?Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsÇalışma düzenimizden sosyal yaşantımıza kadar pek çok alanda hayatımızı etkileyen pandemi, ikili ilişkilerimizde yaşadığımız kavgaların konusunu bile değiştirir hale geldi. Kim derdi ki bir gün 'Hafta sonu senin ailene değil benim aileme gideceğiz' kavgası yerine 'Senin istediğin aşıyı değil benim istediğimi olalım' kavgası yaşanacağını…
#Aşı TartışmasıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doz aşı açıklaması yaptı. Ceyhan, 2 doz Sinovac aşısı olan ve hala virüs ile temas halinde bulunan sağlık çalışanları dışında halka 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını söyledi. Ceyhan, sağlık çalışanlarına 3'üncü doz için ise Biontech aşısını önerdi. Ceyhan, ''Şu andaki 3'üncü doz aşı önerimiz 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden belli bir süre geçmiş sağlık personeline Biontech'' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanE Nabız giriş işlemi ile Sağlık Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan tüm kişisel bilgileri görüntülemek mümkün oluyor. E Nabız şifresi aracılığıyla giriş yapabilen vatandaşlar, dilerlerse E-Devlet üzerinden de giriş yapma imkanına sahip olabiliyor. İlk giriş esnasında E-Nabız kayıt aşamalarının tamamlanması gereken sistemde, son gidilen hastaneler, poliklinikler, tahlil sonuçları, doktor değerlendirme modülü, kullanılan ilaçları, aşı takvimi gibi pek çok bilgiye erişmek mümkün oluyor. İşte, E-Nabız giriş ekranı ve kayıt olma aşaması hakkında detaylı bilgiler
#EnabızAşı sırası sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile yeniden gündeme geldi. Koca, aşılamada 2. aşamanın yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşların bakımından sorumlu kişilere yapılmak üzere başlanacağını duyurdu. 90 yaş üzeri vatandaşlar da 2. aşı programı kapsamında aşılarını olacaklar. Korona virüs aşı sırası sorgulama işlemi e-Nabız ve SMS ile öğrenilebilecek. İşte, korona virüs aşı sırası öğrenme ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Korona Virüs Aşı Sırası ÖğrenmeÇin’den getirilen 3 milyon dozluk koronavirüs aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’ndaki analiz sonuçlarında sona gelinirken aşıları taşıyacak TIR’lar da hazırlandı. Aşılama önce sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, emniyet mensupları, öğretmenler, huzurevi çalışanlarına yapılacak. Aşı yapılanlara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Beştepe’de toplanan yeni yılın ilk kabinesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin’den alınan 3 milyon koronavirüs aşısının bu hafta sonuna kadar yapılmaya başlanacağını söyledi.
#KoronavirüsÇin’in başkenti Pekin’den 17 konteynere yüklenen 3 milyon aşı, bu sabaha karşı İstanbul, yarın akşam da Ankara’da olacak. Başkentte soğuk hava deposunda tutulacak olan aşılar barkodlanıp karekodları sisteme işlenecek. Laboratuvar sonuçlarının ardından da bu depodan tüm Türkiye’ye dağıtılacak.
#GazetehaberleriTürkiye büyük bir umutla aşıları bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin aşılarının pazartesi günü ülkemizde olacağını, 4.5 milyon doz Alman BioNTech aşısının da alınacağını açıkladı. Aşıların en erken iki haftalık sürecin sonunda kullanıma hazır olacağını söyleyen Bilim Kurulu üyeleri, merak edilen soruları Hürriyet’e yanıtladı...
#Koronavirüs AşısıUzun zamandır beklenen ve üzerinde çalışılan aşı artık uygulanmaya başladı, ancak henüz herkes ulaşabilecek mi belli değil. Bunların başında da hamile ve yeni doğum yapmış, bebeğini emziren kadınlar geliyor. Bu kadınların aşıya ulaşıp ulaşamayacağı, nerede yaşadıklarına bağlı olarak değişiyor.
#HamileGelen son dakika haberine göre, dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Akova, "Aşılarla ilgili en çok korkulan şey, herkesin bilmediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi de şu: Aşı yaptığımız zaman acaba aşı hastalığı artıracak potansiyel yan etkiye sahip olabilir mi? Çünkü biz aşı ile kanda antikor yükselmesini bekliyoruz. Ama yükselen antikoru olan hastalar, gerçek virüsle karşılaşırlarsa acaba vücudunda aşırı bir reaksiyon verir ve ciddi bir yan etki ortaya çıkar mı? Hayvan çalışmalarında ve Faz 1 denemelerinde böyle bir şey gözlenmedi. Faz 2 aşaması henüz makale olarak yayınlanmadı ancak veriler var ve o verilerde de gördük bu şekilde bir yan etki söz konusu değil. Aşının yapıldığı gönüllerde de yüksek ölçüde antikor ürettiği görülüyor.'' dedi.
#Son DakikaSosyal mesafe ve ekonomik sorunlardan sıkıldık, birçok insan aşının ne zaman bulunacağını merak ediyor. Kesin olan şu, tüm nüfusa bir ilaç enjekte etmeden önce olabildiğince çok şey bilmek istiyoruz. Ne kadar uzun sürerse sürsün, araştırmacılar güvenli ve etkili bir aşı bulma görevlerine sadık kalacak.
#COVID-19Corona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında bilim insanlarının aşı çalışmaları devam ediyor. Ülkelerin aşı çalışmaları devam ederken, Türkiye ve Rusya'dan umutlandıran açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko arasında yapılan görüşmeyle, Covid-19 aşısı geliştirme konusunda işbirliği ve ortak klinik çalışmalara başlama kararı alındı. İşte, korona virüs aşı ve ilaç tedavisiyle ilgili bilgiler.
#Corona Aşısı Çıktı MıKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’de koronavirüs(Kovid-19) hastaları için plazma arayışına gerek kalmadığını söyleyerek “Stoklarımızda da 3 bin ünite dondurulmuş plazma var. Türkiye, koronavirüs salgınında plazma bağışı konusunda dünyada birinci sırada. Hastalarımızın yüzde 95’i bağış yaptı. Plazmanın para karşılığı satılması kanunen suçtur" dedi. Dr. Kınık bir de müjde verdi. Kınık, “Pasif bağışıklık olarak bilinen hiperimmünglobulin’in endüstriyel üretimine başlayacağız. Yani plazma içinden saflaştırarak elde ettiğimiz antikorlarla ‘pasif aşı’ üreteceğiz. İlk çalışmalarımızı tamamladık. Artık yeni bir salgın durumunda dahi elimizde yeterli sayıda dondurulmuş plazma ve pasif aşı olacak" diye konuştu.
#İstanbulHürriyet Bursa yazarı Eren Aka’nın, kentin önde gelen firmalarının temsilcileriyle ramazan sohbeti sürüyor. Söyleşi dizimizin bugünkü konuğu Kopal Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Ergin Kopal... Kopal’la Ramazan Sohbeti’ni keyifle okumanız dileğiyle...
#BURSADünyada hızla yaygınlaşan corona virüsüyle ilgili son gelen bilgilere göre ölü sayısı 213’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere dünyada önlemler başlarken corona virüsü tedavisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Şimdiye kadar tedavisi bulunmayan corona virüsü aşısıyla ilgili Pasteur Enstitüsü'nden bilim insanları, coronavirüsü tedavisinde kullanılması adına bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı. Peki corona virüsü nasıl yayılıyor? Corona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? İşte, corona virüsü tedavisi var mı sorusunun yanıtını arayanlar için merak edilen bilgiler.
#Corona Virüsü Aşısı Var Mı