koronafobi haberleri sayfasında koronafobi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 21 koronafobi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Koronavirüse yakalanma endişesi son zamanlarda neredeyse herkesin yaşadığı ortak bir ruhsal sorun haline geldi. Koronafobi olarak da anılmaya başlayan bu yeni durum, ruh sağlığımızı ve buna paralel olarak çevremizle olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor.
#KoronafobiHARRAN Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, son günlerde insanların sevdiklerini kaybetmesi ve koronavirüse yakalanacağı endişesiyle psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Asoğlu, insanlar arasında koronafobi sendromunun oluştuğunu ve bunun da psikiyatrik hastalıkları artırdığını ifade etti.
#Doç. Dr. Mehmet AsoğluTüm dünyaya yayılan koronavirüs, beden sağlığımızı olduğu kadar ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Dünyanın gündemine oturan salgın, insanlarda korku ve endişeye neden oluyor. Kendimizi evlerde izole ettiğimiz şu günlerde koronavirüsün yanı sıra paranoyak düşüncelerin doğurduğu 'koronafobi' ile de mücadele ediyoruz. Peki bu mücadeleden nasıl galip ayrılacağız ?
#ANKARABaş döndürücü bir hızla duygu ve düşünce dünyamızın tam ortasına çöreklenen koronavirüs korkusu, kendi kaosu ve bilinmezliği içerisinde kişide kontrol edilemez bir hale giderken, halk arasında ‘koranayak olduk’, ‘paranoyak olduk’ gibi söylemleri de beraberinde getirdi. Uzman Psikolog Sena Sivri, koronafobinin vücudumuzda yol açtığı 7 önemli sorunu anlatırken, koronafobi ile baş etmenin de püf noktalarını açıkladı.
#Koronavirüs KorkusuCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh SağlığıKoronavirüse yakalanma endişesi son zamanlarda neredeyse herkesin yaşadığı ortak bir ruhsal sorun haline geldi. Koronafobi olarak da anılmaya başlayan bu yeni durum, ruh sağlığımızı ve buna paralel olarak çevremizle olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor.
#KoronafobiKoronavirüse yakalanma endişesi son zamanlarda neredeyse herkesin yaşadığı ortak bir ruhsal sorun haline geldi. Koronafobi olarak da anılmaya başlayan bu yeni durum, ruh sağlığımızı ve buna paralel olarak çevremizle olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uz. Psi. Arzu Beyribey, koronavirüse yakalanma korkusunun psikoloji üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Koronavirüs KorkusuAdana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Klinik Şefi, Türk Tabipleri Birliği 2'nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, koronavirüsün beyinde kalıcı hasarlar bıraktığını belirterek, "Hastalığı ağır biçimde geçirenlerde inme oranının daha yüksek olduğu veya daha önceden inme hastalığı geçirenlerin koronavirüs hastalığını daha ağır geçirdikleri bilimsel olarak tespit edilmiştir" dedi.
#AdanaHARRAN Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Asoğlu, son günlerde insanların sevdiklerini kaybetmesi ve koronavirüse yakalanacağı endişesiyle psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. Asoğlu, insanlar arasında koronafobi sendromunun oluştuğunu ve bunun da psikiyatrik hastalıkları artırdığını ifade etti.
#Doç. Dr. Mehmet AsoğluAralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ilk kez ortaya çıkan ve Mart 2020’de ülkemizde de görülmeye başlayan Covid-19 ya da corona olarak bildiğimiz virüsle beraber hayatımız artık eskisi gibi olmayacak bir biçimde değişti ve dönüştü. Yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız, iş hayatımız, sosyal ilişkilerimiz, psikolojik yapımız ve tabii ki toplumsal hayatımız daha önce aklımıza bile gelmeyen bir yöne sürüklendi. Bu durum tüm dünyayı etkisi altına alan bir süreç olduğu için aslında global bir travmadan bahsetmek mümkün…
#CoronavirüsUZMAN Psikolog Rabia Ünsaldı Köle, bağışıklık sisteminin sadece fiziksel önlemlerle değil, duygu durumlarıyla da alakalı olduğunu söyleyerek, "Aşırı korkuyor olmak bizim tehlikeli durumlar yaşamamıza sebep olur. Bağışıklığımızı kaybetme riskimiz çok fazla ve aşırı önlem almaktan ruh sağlığımızı bozuyoruz. Beden ya da ruh sağlığınız bozulursa, koronavirüse davetiye çıkarmış oluyorsunuz" dedi.
#Uzman Psikolog Rabia Ünsaldı KöleKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik; vaka sayılarının düşük seviyede olduğunu ve bunun ümit verdiğini söyledi. Bunda en büyük etkeninin sokağa çıkma kısıtlaması olarak gördüklerini belirten Çelik, 1-2 haftada hastalığın pik yapmasını Haziran'da ise normal hayata dönülebileceğini düşündüklerini kaydetti. Çelik ayrıca insanların psikolojilerinin bozulmaya başladığını da dile getirerek; "Takıntılı bir şekle getirmenin anlamı yok. Giysilerden, ayakkabılardan bulaştığına dair bir kanıt yok" dedi.
#KoronavirusTüm dünyaya yayılan koronavirüs, beden sağlığımızı olduğu kadar ruh sağlığımızı da tehdit ediyor. Dünyanın gündemine oturan salgın, insanlarda korku ve endişeye neden oluyor. Kendimizi evlerde izole ettiğimiz şu günlerde koronavirüsün yanı sıra paranoyak düşüncelerin doğurduğu 'koronafobi' ile de mücadele ediyoruz. Peki bu mücadeleden nasıl galip ayrılacağız ?
#ANKARAKoronavirüs pandemisine karşı alınan önlemler dolayısıyla sanal ortama taşınan eğitim sisteminde odaklanma konusu da önem kazandı. Uzmanlar bu süreci üç başlıkla özetliyor. Buna göre, ders öncesindeki kısa araştırmalar dikkati artırıyor, çocuklar rahat ortamda çalışması önemli ve kitap okuma aktiviteleri yapılmalı.
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiÇanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki evini kontrol etmek için İngilterenin başkenti Londradan gelen oyuncu Atilla Saral, koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt dışı uçuşları durdurulunca, ailesinin yanına dönemedi. Eşi ile oğlunu çok özlediğini söyleyen Saral, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ’Milli Dayanışma Kampanyası’na destek verdi.
#Atilla SaralHastalığın özellikleri dışında sürekli okuduğumuz haberler, sosyal medya, iletişim kanallarında maruz kaldığımız yanlış ve korkutucu bilgiler de bu kaotik duygudurumunu artırıyor. Tüm bu süreçte virüsü kapmasa bile birçok bireyde psikolojik ve fizyolojik başka sorunların ortaya çıktığını gözlemlemeye başladık. Bu tip durumlarda sağlık kaygısının tetiklediği psikolojik ve fizyolojik birçok belirti olabilmekte. Uzman Psikolog Sena Sivri, tüm bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmenin, koronafobi ile baş etmenin püf noktalarını şöyle sıraladı...
#KoronavirüsBaş döndürücü bir hızla duygu ve düşünce dünyamızın tam ortasına çöreklenen koronavirüs korkusu, kendi kaosu ve bilinmezliği içerisinde kişide kontrol edilemez bir hale giderken, halk arasında ‘koranayak olduk’, ‘paranoyak olduk’ gibi söylemleri de beraberinde getirdi. Uzman Psikolog Sena Sivri, koronafobinin vücudumuzda yol açtığı 7 önemli sorunu anlatırken, koronafobi ile baş etmenin de püf noktalarını açıkladı.
#Koronavirüs KorkusuCorona virüs salgını hızla yayılıyor. Ancak corona virüsten daha tehlikelisi var. Kimseye güvenememe, hiçbir kanıt olmasa da tehdit altında olduğuna inanma, aşırı şüpheci olma, yetkililerin kesin bir şeyler saklandığına inanma, bu inançtan dolayı her söylenene şüpheyle yaklaşma, sosyal olarak izole olma, temelsiz komplo teorilerine inanma, insanların sözlerinde başka anlamlar arama gibi daha pek çok kötü ve gerçek dışı “paronayak düşünce” insanlar arasında corona virüsten daha hızlı bir şekilde yayılıyor, ben buna “coronayak ruh hali” diyorum.
#Corona VirüsKoronavirüsten ölenlerin sayısı 4 bin 300’ü geçti. Birçok ülke karantina ilan etti. Türkiye’de de ilk vakaya rastlanmasıyla endişe rüzgârları esmeye başladı. Koronavirüsün kendisinden çok, yaşanan panik havası kaygı veriyor. Bu kaygıyla nasıl başa çıkacağız? ‘Koronafobi’den kurtulmanın yolları neler? Uzmanlara sorduk.
#Yazar