Almanya’da Berlin Charite Tıp Fakültesi ile Bonn Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda bağırsak parazitlerine karşı kullanılan Niklozamit etken maddeli ilaçların olumlu sonuç verdiği ortaya çıktı. Yapılan açıklamaya göre söz konusu ilaç koronavirüsün hücre içinde yayılmasını yüzde 99 oranında önlüyor.
#NiklozamitKoronavirüse yakalandınız, hastanede tedaviye alındınız, bir odada tek başınızasınız. Ağır ve zor bir durum, o durumu hafifletecek bir ekip var, adları hal hatır ekibi. Ekip, “Hastalarda çok yoğun ölüm korkusu var bizim amacımız onun için yardımcı olmak” diyor.
#HaberAlmanya’nın başkenti Berlin’deki bir bakımevinde 55 yaşlı ve 13 çalışanda koronavirüs tespit edildi. 55 yaşlı hastanelerde tedavi altına alınırken, bakımevine virüsü kimin taşıdığı henüz belirlenemedi. Ancak çalışanlar ya da ziyaretçiler tarafından bulaştırıldığından hareket ediliyor. Salgın sürecinde dönem dönem yaşlı ve hasta bakımevleri ile yurtlarda Kovid-19 kaynaklı toplu ölümler yaşanması, bu olayda da endişeleri artırdı.
#AlmanyaHastanelerde tedavi altında olan hastalar kadar, COVID-19’u hekim kontrolünde evde geçiren hastalar da oldukça yaygın. Peki bu hastalar evde nasıl davranmalı, diğer aile bireyleri kendilerini nasıl korumalı? COVID-19 olan kişinin evde diğer aile bireylerinden izole bir odada olması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, COVID-19 hasta ve yakınlarına evde izolasyon için önerilerde bulundu.
#Covid 19Vaka sayılarının artış gösterdiği bu günlerde 'ne gibi tedbirler almalıyız?' sorusunu Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Hürriyet Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık'a sordum. İsmail Balık,'ın cevabı: "Açıklanan rakamlar ve veriler şu anda kalabalığa giren bir kişinin maske ve mesafe kurallarına uymaması durumunda virüsle karşılaşma oranının yüzde 100 olduğunu gösteriyor. ‘Bana bir şey olmaz’ demeyi bırakıp gönüllü bir karantina uygulamalıyız” oldu.
#ANKARAProf. Dr. İsmail Balık koronavirüs vakaları ve yoğun bakım oranlarındaki artışa dikkat çekerek, “Şu anda kapalı ortamda kalabalığa karışan bir kişinin, virüsle karşılaşma oranı yüzde 100. Hem kendimizi hem çevremizi hem de sağlık sistemini korumak için gönüllü karantina uygulamalıyız” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUVivantes Hastaneleri’nin Kalp ve Damar Hastalıkları Başhekimi Dr. Günay Kalender Berlin’de artan vakaların gençlerin sorumsuz davranmasından kaynaklandığını belirterek, “Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı durumu önceden görüp önlemler için harekete geçti. Onun önerileri tam anlamıyla dinlenseydi vaka sayısı açısından Berlin bu kadar sorun yaşamazdı. Sayın Kalaycı ağustostan itibaren sürekli doğru uyarılar yaptı” dedi.
#Günay KalenderKoronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Her geçen gün virüsün yeni özelliklerini keşfeden bilim insanları ise COVID-19’la yeni tanıştıklarını belirterek, “İlk başta sadece bir solunum yolu virüsü olduğunu düşündük. Ancak tek hedefi nefes değil” dedi.
#GazetehaberleriÇin’de ağır korona hastaları için uygulanması ve başarılı sonuçlar alınmasının üzerine Almanya’da bazı hastaneler de kan plazması tedavisi için çalışma başlattı. Ağır korona hastalarının kan plazması yoluyla tedavisi için ilk izni Erlangen Üniversite kliniği aldı. Klinik Başkanı Holger Hackstein bir veya en geç iki haftaya kadar kan plazması tedavisine başlayacaklarını açıkladı.
#AlmanyaÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıDünya koronavirüs salgını kâbusundan daha yeni uyanmaya başlamışken İngiltere’de ortaya çıkan çocuk felci salgını korku yarattı. Ülkede neredeyse 40 yıldır görülmeyen hastalık birden ortaya çıkınca gözler aşılama kampanyalarına çevrildi…
#Çocuk FelciSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 461 bin 955 Kovid-19 testi yapıldı, 94 bin 730 kişinin testi pozitif çıktı, 309 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, vefat sayılarının yüksek olduğunu belirterek, "Omicron kaynaklı vakaların genelde hafif seyretmesi geri kalan her şeyin iyi gittiği anlamına gelmiyor. Öncelikle, vefat sayılarının yüksek olduğunu unutmayalım. BİR HASTALIKLA DAHA MÜCADELE GÜCÜ OLMAYAN kronik hastaları, direnci düşük yaşlıları korumak için dikkatli olalım" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsÜrettikleri koronavirüs aşısıyla tüm dünyaya umut ışığı olan Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin şimdilerde kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmasıyla dünya gündeminde. Şahin çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "mRNA yönteminin, kanser tedavisinin geleceği olduğuna inanıyoruz." dedi.
#Uğur ŞahinTüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 hızlı yayılan yeni varyantlarıyla tehdit oluşturmaya devam ediyor. Eğitimden, sosyal hayata her konuda insanları etkileyen virüs sportif aktiviteleri de etkisi altına alıyor. "Covid-19 geçirdikten ne kadar süre sonra rutin antrenman düzenine geçilmeli?" sorusu ise hastalığı geçirenlerin aklındaki sorulardan sadece biri. Biz de uzmanlarla spor ve omicron hakkında tüm merak edilenleri konuştuk.
#COVID-19