Korona geçirenler için aşı randevularının açılacağı tarih Sağlık Bakanlığı tarafından güncellendi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun kararı ile covid olup iyileşenlerin ilk doz aşısını BioNTech yaptıranlarda tek doz aşı uygulamasına geçildi. Hayata geçirilen uygulama ile tek doz aşı olanlara da ikinci doz aşısı yapılmış kabul edilerek aşı kartı oluşturulacak. Peki, Korona geçirenler ne zaman aşı olacak ve 2. doz aşı yapılacak mı? İşte, koronavirüs geçirenlerin aşı olacağı süre hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Korona Geçirenler AşıKorona virüs geçirenlerin aşı olup olmayacağı, aşı takviminin netleşmesinin ardından gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı korona virüs aşısı sorgulama sayfasını e Nabız sisteminden erişime açarken, uzmanlardan da dikkat çeken açıklama geldi. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçirenlerin antikoruna bakılması gerektiğini ifade ederek, 4-5 ay önce hastalığı geçirmiş kişilere aşı yapılmasında sakınca olmadığını belirtti. İşte, Korona geçirenlere aşı yapılacak mı sorusunun yanıtına yönelik değerlendirmeler.
#Korona Geçirenlere Aşı Yapılacak MıUzun bir yaz tatili molasından sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne tekrar başlıyoruz. Sosyal güvenlik, sağlık veya bakım sigortası ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu köşede, Almanya’da uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri, günlük hayatımıza ilişkin tüyoları ve benzeri konuları okuyabileceksiniz. Siz değerli okurlarımızın kendilerini ilgilendiren konular hakkındaki görüş ve düşünceleri de bu köşede yerini bulmaya devam edecek. Tüm okurlarımıza merhaba diyerek yeni yayın döneminin hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.
#ALMANYASon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı corona virüsü (koronavirüs) için son gelişmeleri ve Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu açıkladı. Türkiye'de son 24 saatte 452 bin 363 test yapılırken 108 bin 563 vaka belirlendi. Son günlerde maalesef vefatlarda artış olduğu görülüyor. Dün 241 vatandaşımız hayatını kaybederken, bugün 266 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Öte yandan hastalığa yakalanıp iyileşen sayısı ise 88 bin 647 oldu. Omicron'un ilk etkileyip, yayılım gösterdiği şehirlerde vaka sayılarında ciddi düşüş gerçekleştiğini belirten Bakan Koca, "Diğer şehirlerimizde de durumun benzer şekilde seyretmesi bekleniyor. Yine aynı şekilde, hastalığı daha ağır geçirenler yaşlılarımızla kronik hastalığı olanlar. Çözüm tedbir ve aşı." çağrısında bulundu.
#KoronavirüsAvrupa’da yükselişe geçen Kovid-19 vaka sayıları sebebiyle bölge, Orta Asya ile birlikte salgının merkez üssü haline geldi. Soğukların başlamasıyla dördüncü dalga endişesi taşıyan ülkelerden Almanya, Avusturya ve Hollanda, salgın kısıtlamalarından bazılarını tekrar yürürlüğe koydu. Fransa ise üçüncü aşıyı, 65 yaş ve üstünde 1 Aralık’tan itibaren zorunlu tutacak. DSÖ Avrupa Bölgesi yetkilileri ise vaka sayılarının yükselmesinde iki neden öne sürüyor: Yetersiz aşılama ve sosyal önlemlerin gevşetilmesi.
#AvrupaCovid-19 aşı süreci devam ederken koronavirüs ve aşılarla ilgili sorular da gündemde yer alıyor. Aşı sırası gelen kişiler koronayken aşı olunur mu sorularını sıklıkla yöneltiyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde verilen bilgilere göre, covid geçirenler bir süre sonra aşı hakkını elde edebilecek. Peki korona olduktan kaç ay sonra aşı olunur? İşte detaylar…
#Koronayken Aşı Olunur MuSon dakika haberi... Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde en kritik dönemeçlerden biri olarak nitelendirilebilecek 6 Eylül'e dört gün kalırken, Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Bu tarihte okulların yüz yüze eğitime başlayacak ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile YÖK Başkanı Erol Özvar da katıldı. Toplantı sonrası Bakan Koca'nın ardından, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda yüz yüze eğitim için gerekli tüm tedbirler alındı. Yetkili ağızlardan çıkan ortak vurgu ise "Yüz yüze eğitimden dönüş yok" oldu. Öte yandan AVM, restoran ve kafeler için PCR testi zorunluluğu düşünülmüyor.
#Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun kararı ile hastalığı atlatıp, ilk doz aşısını BioNTech yaptıranlarda tek doz aşı uygulamasına geçildi. Bu sisteme göre tek doz aşı olanlara da ikinci doz aşısı yapılmış kabul edilerek aşı kartı oluşturulacak. Tartışmalara neden olan bu kararla ilgili açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, "Sonuçta hastalığı geçirenlerin virüse karşı bir hafızaları var. Yani vücudun geçirdiği hastalıklara bağlı bağışıklık olduğu için tek doz aşının yeterli olacağı ile ilgili elimizde bulunan literatürdeki bilgiler ışığında alınmış bir karar bu" dedi.
#Prof. Dr. Sema TuranSağlık Bakanlığı, koronavirüs geçirip birinci doz BionTech aşısı olanlara ikinci dozlarının iptal edildiğine dair SMS gönderdi. Sağlık Bakanlığı'nca, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun kararı doğrultusunda koronavirüs geçiren kişilere iki doz yerine tek doz BioNTech aşısı yapılacak.
#Sağlık BakanlığıKorona olanların ne zaman aşı olacağı merakla bekleniyordu. Delta varyantına karşı aşılamada üçüncü doz için takvim oluşturan Bilim Kurulu, koronavirüs geçirenler için bekleme süresinin kısalmasına karar verdi. Kritik Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastalığı geçirmiş olanların hatırlatma dozu için 6 ay beklemeyeceklerini belirtti. Türkiye 1 Temmuz'da normalleşmeye hazırlanırken, virüs geçiren milyonlarca vatandaş da aşılarını olacakları tarihe odaklandı. Peki, korona geçirenler ne zaman aşı olacaklar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Korona Olanlar Ne Zaman Aşı YaptıracakCovid-19 aşılanma süreci ülkemizde tüm hızıyla devam ederken, bir yandan aşı sırası gelen ancak korona geçirmiş olan vatandaşlar, covid geçirenler aşı olabilir mi, korona olduktan sonra aşı olunur mu gibi soruların yanıtlarını araştırıyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde verilen bilgilere göre, covid geçirenler bir süre sonra aşı hakkını elde edebilecek. Peki, korona olduktan sonra ne zaman aşı olunacak? İşte covid geçirenlerin aşı durumuyla ilgili bilgiler.
#Covid Geçirenler Aşı Olabilir MiCorona olanların ne zaman aşı olacağı gündemde yer alan konuların başında geliyor. Sağlık Bakanlığı aşılama sürecine hız verirken, koronavirüs geçirenlerin ikinci doz aşı tarihi ile ilgili uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, covid geçiren kişilere bir süre sonra aşı hakkı tanınacak. Peki, Corona olanlar ne zaman aşı olacak? Koronavirüs geçirenler ikindi doz aşı olacak mı? İşte, korona virüs geçirenlerin aşı olması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Korona AşıCorona olanların ne zaman aşı olacağı gündemde yer alan konuların başında geliyor. Sağlık Bakanlığı aşılama sürecine hız verirken, koronavirüs geçirenlerin ikinci doz aşı tarihi ile ilgili uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar geldi. Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, covid geçiren kişilere bir süre sonra aşı hakkı tanınacak. Peki, Corona olanlar ne zaman aşı olacak? Koronavirüs geçirenler ikindi doz aşı olacak mı? İşte, korona virüs geçirenlerin aşı olması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Covid Olanlar Ne Zaman Aşı Olacak?Covid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma DozuKoronavirüs geçirenlerde kaç doz aşı uygulanacağı ve ikinci doz aşının zamanı bilim insanları tarafından değerlendiriliyor. Aşı tedarikine hız veren ülkeler bir yandan bilimsel çalışmalarını sürdürürken bir yandan da aşının etkinliği üzerine denemelerine devam ediyor. Yakın zamanda korona virüs geçiren kişiler için uzmanlardan bazıları tek doz aşının yeterli olduğunu savunurken, merak edilen konuya Prof. Dr. Uğur Şahin'den açıklama geldi. Peki, Corona virüs geçirenler ne zaman aşı olabilir? İşte, Covid-19 olanlar için ikinci doz aşı uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Corona Virüs Geçirenler AşıSağlık Bakanlığı, Pfizer/BiNTech ile 120 milyon dozluk aşıya imza attı, bir başka deyişle 'tünelin sonundaki ışık göründü.' Sonbahara kadar toplumsal bağışıklığın kazanılacağı öngörülüyor. Tabii yeterince insan aşı olmak isterse...
#Aşı SorularıKoronavirüs salgınında dördüncü dalga olasılığı, aşı uzmanları arasında birinci ve ikinci dozlar arasında ne kadar bekleyecekleri konusunda bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. İki doz arasındaki sürenin uzatılması, tek bir dozla kısmi korumaya sahip insan sayısını hızla artırabilir tezini savunan uzmanlar var ancak önemli riskler de mevcut...
#KoronaBaşkent’te bir yandan her açıklanan tabloda vaka artışı gözlenirken, bir yandan da çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu bir kesim kuralsızca kalabalıklara karışmaya devam ediyor. Uzmanlar ise uyarıyor: “Açık havada, maske takılmış dahi olsa, mesafe korunmadan bir kalabalıklaşma olursa risk söz konusu.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUÇiçek, çocuk felci, difteri gibi salgın hastalıkların aşılar sayesinde dünyada azaldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, aşıların insanlık tarihinde pek çok hastalığın sonlandırılmasında etkili silahlar olduğunu ifade ederek Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan Kovid-19 aşısıyla ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
#CovidKontrolsüz antibiyotik kullanımı, vücutta birçok olumsuz etkiye neden olabiliyor. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar konuyla ilgili önerilerde bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını döneminde bilinçsiz ilaç kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Denizhan Dizdar, antibiyotik kullanımındaki artışa ve zararlarına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde artan antibiyotik kullanımında artış olduğunu ancak bunun nedeninin hastaların koronavirüse yakalanma korkusu olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Hastane ortamından, toplu taşımadan çekinen hastaların önemli bir kısmı da hastaneye gelmiyor. Bu noktada ise bir şekilde antibiyotiğe ulaşıp, kullanmaya başlıyorlar. Maalesef bunlara rastlıyoruz. Daha önceden yazılıp, evlerinde bulunan antibiyotikleri bile panik halinde kullanıyorlar” dedi.
#İSTANBUL