Bir yanda Rusya – Ukrayna savaşı bir yanda da Gazze’de devam eden İsrail işgali arasında ilk dönem başkanlığının son aylarına giren Biden hakkında ABD’den gelen haberler pek de iç açıcı görünmüyor.
#Joe BidenHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkAlmanya’da kumar bağımlılığı araştırmasının sonuçları açıklandı. Federal hükümetin Bağımlılık ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi tarafından açıklanan rapora göre, Almanya’da 4.6 milyon yetişkin, kumar bağımlısı ya da bunun ilk belirtilerini gösteriyor.
#AlmanyaAlmanya’da federal hükümet adına yapılan bir araştırma, ırkçılığın yaygın olduğunu ortaya koydu. ‘Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü’ adlı rapora göre, siyahiler toplumsal alanda, Müslümanlar ise daha çok devlet kurumlarında ayrımcılığa uğruyor.
#AlmanyaSAĞLIK Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) 2023 yılı ikinci üç aylık dönemde (nisan-mayıs-haziran) denetlediği 254 kozmetik ürününün yüzde 97’sini, yani 247’sini uygunsuz buldu. Uygunsuz ürünlerle ilgili firmalara kesilen cezanın toplam tutarı ise 249 bin 957 lira oldu.
#SAĞLIK BakanlığıKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık"Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır..." Ataların, Anadolu için söylediği bu söz bir kez daha doğrulanıyor. Her ne kadar baharın habercisi olan cemrelerin sonuncusu dün toprağa düşse de Türkiye'yi yeni bir soğuk hava dalgası bekliyor. Kar yağışını da beraberinde getirecek olan soğuk hava tahminleri özellikle sosyal medyada 1987 Mart ile karşılaştırıldı. İşte 35 yıl önceki 'çetin kış'ın hikâyesi ve uzmanların öngörüleriyle bizi bekleyen soğuk havanın şiddeti...
#Hava DurumuUNESCO yayınladığı global raporunda 2020 yılında kültür, sanat ve yaratıcılık sektöründe Kovid-19 salgını sebebiyle 10 milyon işin yok olduğunu açıkladı. Salgın kısıtlamaları sebebiyle insanların daha fazla kültür ve sanat içeriklerine yönelirken bununla ters orantılı olarak artan dijitalleşme bir çok sanatçıyı ve sektör çalışanını işinden etti.
#UNESCOİklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri giderek artarken, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermek için iklim değişikliğiyle mücadele planlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası kalkınma programlarına entegre edilmesine ihtiyaç duyuluyor.
#İklim KriziUzmanlar, küresel ısınma konusunda 2030’a kadar çok yönlü önlemler alınmadığı takdirde, dünyanın geri dönülmez felaketlerle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiyor. Türkiye’de de bu yaz, küresel ısınmanın sebep olduğu doğal afetler yaşandı. Online PR Servisi B2Press’in incelediği araştırmalara göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Haziran-Ağustos 2021 verilerinde, Türkiye’nin yüzde 55’lik kısmında şiddetli kuraklık yaşandığı yer aldı.
#Küresel IsınmaBilim insanları, iklim değişikliğinin selleri tetikleyen aşırı yağış olasılığını artırdığını ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceğini ortaya koydu. Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi'nin 12-15 Temmuz tarihlerinde iklim değişikliğinin Batı Avrupa'da yaşanan sellere etkisini analiz eden çalışmasına göre, küresel sıcaklık artışı selleri tetikleyen şiddetli yağış olaylarını 1,2 ila 9 kat daha olası hale getirdi.
#SelMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı Temmuz ayı ortalama sıcaklıklarına ilişkin hazırlanan raporuna göre Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarının yaşandığı temmuz ayı, son 50 yılın en sıcak ikinci ayı olarak kayıtlara geçti. Uzun yıllar temmuz ayı ortalama sıcaklığı 24.5 derece iken 2021 temmuz ayı 26.3 derece olarak gerçekleşti. Temmuz ayında en düşük sıcaklık 6.5 derece olarak Ardahan ve Sarız'da, en yüksek sıcaklık ise 49.1 derece olarak Cizre'de tespit edildi. Son 50 yılın en yüksek sıcaklık ortalamasının gerçekleştiği temmuz ayı ise 26.5 ile 2000 yılında yaşanmıştı.
#Antalyaİstanbul'da barajların doluluk oranı yağışların ardından yüzde 71'i geçti. Barajların doluluk oranı geçen yıl aynı günde yüzde 61.55 olarak gerçekleşmişti. Peki önümüzdeki dönemde İstanbul'u nasıl bir tablo bekliyor? Yüzde 10'luk bir artış olsa da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek uyarıyor: "Önümüzdeki 6 aydan sonraki periyot için su krizi olma olasılığı yüksek gözüküyor."
#İstanbulSon dakika haberine göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2021 yılı Haziran ayı sıcaklık ve yağış değerlendirmesi raporu yayınlandı. Rapora göre ülke genelinde sıcaklıklar 0,5 derece, yağışlar ise yüzde 20,5 oranında artış gösterdi. Beş bölgede yağışlar arttı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da ise yüzde 98'e varan düşüş var. Bu iki bölgede yağışlı gün sayısı bire kadar düştü.
#AntalyaMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağış ve sıcaklık analizine göre geçtiğimiz ay ‘son 50 yılın en sıcak mayıs ayı’ oldu, yağışlar yüzde 66 azaldı. Türkiye'yi bekleyen kuraklık riskini değerlendiren CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Bu harita hemen hemen her şeyi gösteriyor. Küresel ısınmanın meydan getirdiği iklim değişikliği artık Türkiye’de çok belirgin hale geldi. Yağış sorunları tarım ürünlerini de etkiliyor.' dedi.
#HaberYaz aylarının gelmesiyle sıcaklıklar giderek artıyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sıcaklıkların artmasıyla ısı çarpması ve güneş çarpmasına dikkat çekerek tehlikeleri sıraladı. Prof. Dr. Şen, ısı çarpması durumunda kesinlikle soğuk duşa girilmemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Şen, "Isıdan korunmak için bol ve beyaz giysiler giymemiz şart. Güneş gözlüğü ve şapka takmamız lazım. Saat 10.00 ile 16.00 arasında sokağa çıkmamamız lazım. Özellikle 70 yaş üzeri kişilerin dikkat etmesi lazım" dedi.
#Orhan ŞenMeteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün Trakya'da görülecek kuvvetli yağış dolayısıyla uyarıda bulundu. Öte yandan, Marmara'nın kuzey ve doğusu, İç Anadolu'nun kuzeyi, Karadeniz ile Konya ve Erzincan çevreleri yarın sağanak ve gök gürültülü sağanaklı geçecek.
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre 2021 yılı mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı oldu. Yağışlar da normaline göre yüzde 56, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 66 azaldı. Haritalarda, Türkiye'nin büyük bir bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi.
#MeteorolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu için 3 gündür çalışma yürütüyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu,Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#MüsilajAntalya'da hafta sonu başlayıp salı gününe kadar devam eden poyraz nedeniyle çıkan 22 yangında, 80 dekar alan kül oldu. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, "Nisan-mayısta her gün mutlaka yağmur olurdu ama 45 gündür yağmur almadık. Geçirdiğimiz hafta sonu, ağustosun ortasındaki hafta sonu oldu" dedi.
#AntalyaFederal Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı bir rapora göre Alman ordusu, olası bir tehdit durumunda müdahale etmek için hazırlıksız ve yetersiz. Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer ve Genelkurmay Başkanlığı müfettişi Eberhard Zorn imzasıyla hazırlanan rapor, Federal Meclis’e sunuldu. Raporda, “Ordu, bugünün zorluklarına ve yarının tehditlerine yeteri kadar hazırlıklı değil” değerlendirilmesinde bulunuldu.
#Kramp Karrenbauer