2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#DünyaAkademisyen eşimin araştırma izni nedeniyle, bu yılın altı ayını Kaliforniya’da geçirdik. İkinci altı ayımız içinse Japonya’nın Sapporo şehrindeyiz. Japonlarla hem benzer hem de farklı yönlerimiz var. Ama asıl önemlisi, dünyaya Batı perspektifi dışında, başka bir pencereden bakmak insanı çok tazeliyor.
#JaponyaKimi tatilini iptal etti kimi hep gittiği restorana ‘bir süreliğine’ gitmemeye karar verdi. “Türkler merhametli millet. Bir Türk saldırırsa kurtaran bir başka Türk olur” diyen de var ama Türkiye’de yaşayan ‘çekik gözlüler’in geneli Çinli zannedilip tepki görmekten endişe ediyor.
#CinTokyo deyince, elbette Skytree Kulesi’nden, Budist ve Şintoist tapınaklarından, müzelerinden ya da alışveriş imkanlarından bahsetmek mümkün. Ancak İstanbullu bir metropol kurdunun burnu daha Japonya hava sahasına girer girmez bunlar dışında kokular da alabiliyor. O kokular ki, sıkışık nizam Japon hayat tarzının nasıl farklı renkler yarattığının kanıtı. İşte karaokeye hiç değinmeden, anı anına uymayan bir Tokyo rehberi...
Hızlı. Zeki. Sistematik düşünebiliyor, konuşabiliyor. Siyasetçiler gibi lafı eveleyip gevelemiyor. Sonuca odaklı. Kibar. Ve en önemlisi karşısındakine saygılı. Kim olursa olsun, hangi statüde olursa olsun. Poz olsun diye değil, hakikaten. <br><br>Siyaseten de değil, hakikaten.