Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını ve bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini duyurdu.
#Erol ÖzvarTürkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), öğrencilere iki dilli bir eğitim imkanı sağlıyor. Bir devlet üniversitesi olan TAÜ’de lisans düzeyindeki bütün programlarda, birinci yabancı dili Almanca olan liseler için özel bir kontenjan da bulunuyor.
#Türk-Alman ÜniversitesiSuriye’den Türkiye’ye göç eden eğitim çağındaki Suriyelilerin devam ettiği geçici eğitim merkezleri önümüzdeki üç yıl içinde aşama aşama kapatılarak, oradaki öğrenciler MEB’e bağlı okullarda eğitimlerine devam edecek. Suriyeli öğrencilerin istedikleri takdirde seçmeli olarak kendi dil ve kültürlerini ihtiva eden dersleri de alabileceği belirtildi.
#EğitimKanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan vakıf üniversitelerinin öğrencileri için kayıtlar, 28 Eylül akşamına kadar sürecek. Öğrenciler, yerleştikleri üniversiteye e-Devlet’te açılan sistem üzerinden de kayıtlarını gerçekleştirebilecek.
#ÜniversiteYÖK, kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarından sadece 2015-2016 eğitim döneminde mezun olan öğrencilerin diplomalarının YÖK tarafından belirlenen üniversite tarafından düzenleneceğini açıkladı. 2015-2016 eğitim döneminden önce mezun olanlara yönelik tüm bilgi, belge ve dokümanlar Milli Savunma Üniversitesi’ne aktarılacak. Ancak söz konusu üniversitenin kuruluş süreci tamamlanana kadar bu mezunların belgeleriyle ilgili işlemler geçici olarak Genelkurmay Başkanlığı’nda oluşturulacak bir birim tarafından yapılacak.
#YÖKYükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında okuyan şehit ve gazi yakınları ile engellilere, öğrenim ücreti açısından kolaylık sağlanmış ise muafiyet durumlarının belgelendirilmesi halinde önceki statülerinin korunacağı bildirildi.
#YÖKYÖK, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin işlemleriyle ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi - Mezuniyet aşamasında olan fakat ek sınav, not yükseltme sınavı gibi işlemler nedeniyle henüz mezun olamayan öğrencilerin staj, ek sınav gibi işlemleri koordinatör üniversite tarafından yürütülecek. Öğrenciler, diplomalarını da koordinatör üniversiteden alacak - Öğrencilerin devam durumları kayıt süreçleri tamamlanıp, eğitime başladıkları tarih itibarıyla değerlendirilecek. Yerleşme ve kayıt süreci tamamlanıncaya kadar olan sürede devam şartı aranmayacak - Gelecek yıllara yönelik kayıt ücretlerini ödediğini belgelerle kanıtlayan öğrencilerden ilgili akademik yıl için ücret talebinde bulunulmayacak
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK), kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin işlemleri ilgili sıkça sorulan soruları ve cevaplarını yayınladı. YÖK, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan üniversitelerin öğrencileri ilgili usul ve esasları 18 Ağustos’ta yayınlamıştı.
#YÖKYÖK, puan esasına dayalı olarak yeniden yerleştirilecek öğrencilerle ilgili yol haritasını belirledi. Buna göre bu öğrenciler, ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecekler, puanları yetmezse en düşük taban puanlı programa gidecekler. Lisansüstü ve yabancı öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen “koordinatör üniversiteler”de eğitimlerine devam edecekler. Öğrenciler, diğer öğrencilere tanınan haklar çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.
#ÜniversiteHacettepe Üniversitesi, plastik kullanımının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için yerleşke içerisinde “Termos Kampanyası” başlattı. 15 kilogram plastik atığı toplayan ilk 400 öğrenciye termos bardak hediye edileceğini dile getiren Dr. Dilara Tüfekçioğlu, “Tabir i caizse yerleşkede plastik atık avcıları geziyor adeta” dedi.
#Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Yerleşkeler KoordinatörlüğüYAKIN bir zamanda Hugo Boss Türkiye Genel Müdürü Arif Kaya, sanatçı Haluk Levent’le birlikte Antakya’ya gittik. 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de bir seferberlik başladı. Devletle birlikte sivil toplum örgütleri, şirketler bölgeye yardım etmek için adeta yarıştılar.
#1İdrardaki amonyak kokusu ve insanın salgıladığı gazları takip ederek enkaz altındakileri tespit etmek için tasarladıkları otonom robotla geçen yıl TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri’nde Türkiye birincisi olan İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencileri ABD’den de ödülle dönüyor. Kokuya duyarlı kurtarma robotu, dünya çapında liselerarası en prestijli bilim ve mühendislik yarışmalarından olan Uluslararası Regeneron Bilim ve Mühendislik Yarışması (ISEF)’te özel ödül aldı. Talimat verilmesi halinde direkt hedef odaklı enkaz altındaki canlıya doğru hareket etmeye başlayan robot projesinin esin kaynağı ise 2020’deki İzmir depreminin 9’uncu saatinde enkazdan kurtarılan Buse Hasyılmaz’ın hafızalara kazınan ‘siz köpekleri salın ben kedi sesi çıkarayım’ cümlesi oldu.
#ISEFCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “7 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gözleri önünde Gazze’de son asrın en hoyrat soykırımlarından biri işleniyor. Tüm bunlara yıllardır bize insanlık dersi verenlerin koşulsuz desteğiyle yaptılar. Kimse bizim aklımızla alay etmesin, gözümüzün içine bakarak yalan söylemesin” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, TBMM'de 2024 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir” ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm Bakanıİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Aile Arasında oyuncuları, ekran başındaki birçok izleyicinin gündemindeki konu oldu. Bir müzikholde vokalistlik yapan Solmaz'ın, kızını evlendirmek üzereyken düzenli aile izlenimi vermek istemesi, onu sıradan bir esnaf olan Fikret'in yanına iter ve olaylar başlar. Peki, Gülse Birsel, Demet Evgar ve Engin Günaydın'ın yer aldığı Aile Arasında oyuncuları arasında kimler var? İşte, oyuncu kadrosu
#Aile Arasında