‘Yaşarken eseri en yüksek fiyata satılan sanatçı’ Jeff Koons geçen hafta İstanbul’daydı. Şehrin tarihine, kültürel yapısına, mimari eserlerine hayranlığını dile getiren Koons ve eşi Justine’le İstanbul’da sıradışı bir tur yaptık. Perşembe Pazarı’nı da Perili Köşk’ü de gezdik, Çinili Hamam’a da girdik, Çukurcuma’ya da uğradık, Valens Su Kemerleri’nin altından da geçtik... Gittiğimiz her yerde bolca fotoğraf çeken Koons, tarih ve sanat dolu bu geziden çok keyif aldı. Yakın zamanda da Türkiye’de bir sergi yapmayı arzu ediyor.
#Saffet Emre TonguçFazıl Say’ın yeni bestesi ‘Hayat Ağacı’nın bir ‘aile albümü’ olduğunu söyledi geceyi sunan Yekta Kopan eseri anons ederken. Bu tespiti doğruladı Fazıl Say da. Annesini, babasını, eşini anlatıyordu eserin bölümlerinde. Cuma akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ana salonu hınca hınç doluydu. Fazıl Say’ın 100’üncü bestesi ‘Hayat Ağacı’ süitinin dünya prömiyeri vardı. PSM’nin 10’uncu yılı için sipariş edilmişti sanatçıya.
#Fazıl SaySosyalleşme hevesi mi ortamdan bunalan bünyelerin acil sanat ihtiyacı mı yoksa “Orada olmalıyım, görünmeliyim” hissiyatının dayanılmaz baskısı mı? Belki de hepsi birden! Nedeni ne olursa olsun sonuç pek çılgındı: Contemporary İstanbul’un çarşamba günkü açılış kalabalığında yok yoktu. İşte o günden çok özel, coş detay, bol fiyatlı notlar...
#Onur BaştürkAğır siyasi gündemin etkisi altında olup da “Aman, şimdi sanat fuarının sırası mı” diyenlere büyük harflerle karşılık verelim: TAM SIRASI! Contemporary İstanbul’un İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da öyle diyor: “Çok karanlık şeyler yaşadık ama sanat bir rehabilitasyon imkânı sunar. Üstelik bu fuar sadece alışveriş yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir kültürel etkinlik alanı, bugün İlhan Koman’ın eserlerini bir arada başka nasıl görebilirsiniz ki?” Fuarı, onunla birlikte gezdik. Sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, sanat eleştirmenlerinin bu yılki fuarla ilgili görüşlerini aldık. Sanat camiasındaki fısıltılara kulak kabarttık. Fuarı nasıl gezmeli, çıkışta hangi mekânlara uğramalı, sıraladık...
#Hasan Bülent KahramanDünyanın en ünlü iki müzayede evinin rekor savaşı iyice kızıştı. Sotheby’s, önceki gün savaş sonrası ve çağdaş sanat eserleri müzayedesinde 375 milyon dolarlık toplam satışla rekor elde ettiğini açıklamıştı. Rakibi Christie’s de dün aynı içerikteki müzayedesinde 412 milyon dolarlık toplam satışla rekor kırdığını bildirdi.
Bugün eserlerinden biri Washington DC’deki Smithsonian, ikisi New York’taki MoMa ve onlarcası Metropolitan Müzesi’nde duran fotoğraf sanatçısı Sedat Pakay, sanat dünyasını artık uzaktan seyrediyor. Çünkü geçirdiği ciddi bir ameliyattan sonra artık üretmeyi bırakmış durumda. Sanat piyasasıyla ilgili söyledikleri de pek içaçıcı değil. Bütün galerileri üstünde vizon kürk, altında spor ayakkabı, garip alıcıların istila ettiğini, çoğunun da Rus zenginleri adına çalışıp piyasayı altüst ettiğini söylüyor.