Borsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 puanlık faiz indirimi piyasalara moral verdi. Beklenti 25 baz puandı. Borsalarda yükseliş, tahvil faizlerinde düşüş, dolarda zayıflama, Euro’da değer kazanımı, altın ve gümüş gibi kıymetli madenler ile petrol ve emtia fiyatlarında çıkış görüldü. ABD ve Almanya borsalarında zirveler test edildi. Fed faiz indiriminin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarına olumlu yansıyacağına dair değerlendirmeler de gelmeye başladı.
#ABDFiyatlardaki gerileme, yapılan düşük faiz kampanyaları ve indirimler konut piyasasını hareketlendirdi. Fırsatı gören alıcı birikimini gayrimenkulden yana değerlendirdi. Ağustos ayında konut satışları yıllık yüzde 9.9 artarak 134 bin 155 oldu. Böylece yılın en yüksek aylık satışı görüldü.
#KONUT PiyasasıTemmuzda konut fiyat endeki aylık yüzde 0.9, yıllık nominal olarak yüzde 38.7 arttı. Böylece Eylül 2021’den sonra en düşük oran görüldü. Fiyatlar reel (enflasyondan arındırılmış) olarak ise yüzde 14.3 azaldı. TCMB verilerine göre İstanbul yüzde 26.8 artışla ülke genelinde son sırada.
#Konut Fiyat EndeksiÜlke genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Sıfır konutta yapılan düşük faizli kampanyalar ve indirimler, ikinci elde artan pazarlık marjı alım fırsatı yaratınca ‘yılın en yüksek aylık satışı’ görüldü. Evlerin yüzde 91’i peşin ve senetle alınırken, sadece yüzde 9’u için banka kredisi kullanıldı.
#KONUT PiyasasıKonutlarda fiyat artış oranı inşaat maliyet artışının gerisinde kaldı. Bu durumu alıcı için fırsat olarak yorumlayan uzmanlar, “Azalan talep nedeniyle kimi müteahhitler maliyeti fiyata yansıtamıyor, kârından taviz veriyor. Ama bu durum kalıcı değil. Piyasa hareketlenince tablo değişecektir” diyor.
#KonutKonut satışları gerilemeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 azalarak 79 bin 313 oldu. İlk altı ayda (ocak-haziran) ise yüzde 3.7 azalışla 545 bin 74 konut satışı yapıldı.
#KonutKekliktepe… İzmir’in tüm güzelliklerini bahşettiği, sanat, tarih, doğa, şehir hayatı ve rafine zevklere hitap eden dokusuyla Urla’nın seçkin adresi. Birbirinden güzel ve bakir koyları tekne meraklılarına ev sahipliği yaparken Bağ Yolu’nun lezzet şöleni yaşatan restoranları ise gurmelere ev sahipliği yapıyor. Sanatın her dalına alan açan Urla’da hayatı dolu dolu yaşamak için neden çok… Gelin Urla Kekliktepe’de yaşamak için öne çıkan en önemli nedenlere birlikte bakalım.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 oranında artan ‘Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi’ (TGFE), bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 81.7, reel olarak ise yüzde 8.9 oranında artış gösterdi.
#Ticari Gayrimenkul Fiyat EndeksiKonut fiyat artışı hız kesip kiralar yükselmeye devam edince, evde amortisman süresi kısaldı. Konut satışının en yoğun olduğu 10 ilde yapılan araştırmaya göre; 2024 yılı itibarıyla en düşük ortalama geri dönüş süresi 14-17 yıl ile Ankara’da. Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinde geri dönüş süreleri 15-18 yıl aralığında hesaplanıyor. İstanbul’da ise 2021’de 20-23 yıl olan süre, 16-19 yıla kadar düştü.
#KonutArtan fiyatlar, yüksek faiz ve yatırımcının piyasadan uzaklaşması konutta sert fren etkisi gösterdi. Ülke genelinde nisan ayında 75 bin 569 konut satıldı. Böylece tam kapanma tedbirlerinin yaşandığı Mayıs 2021’den bu yana en düşük konut satışı gerçekleşti. Yabancıya satışta da son dört yılın en düşük rakamı kayıtlara geçti.
#KonutÜlke genelinde konut fiyatları artık eski hızında artmıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı verilerine göre; konut fiyat endeksi aylık yüzde 2.2, yıllık ise yüzde 58.3 arttı. Reel azalış yüzde 5.1 olarak kaydedildi. Açıklanan son rakamlarla, hem son 27 ayın en düşük yıllık artış oranı görüldü, hem de Aralık 2019 tarihinde sonra ilk kez yıllık artış enflasyonun gerisinde kaldı. Şubat ayında Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 67.07 olmuştu.
#Konut