Konuşma Bozukluğu haberleri sayfasında Konuşma Bozukluğu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1382 Konuşma Bozukluğu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan SarımehmetoğluKonuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.
#ÇocukSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı ve Odyoloji ve Konuşma Bozukluğu Uzmanı Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, kekemeliğin her yaş gurubunda ortaya çıkabileğini belirterek, "Kekemelik, en çok psikolojik sebeplerden dolayı oluyor" dedi.
#Prof. Dr. Emine Elif AltuntaşBüyümesine rağmen bazı harfleri söyleyemeyerek bebek gibi konuşma, çocuğun sosyal ve akademik gelişimini etkiliyor. Çocuğun 5-6 yaşlarına kadar hemen hemen bütün konuşma seslerini öğrendiğine dikkat çeken uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle birlikte bazı sesleri çıkaramamanın önemli bir işaret olduğunu belirtiyor. Erken dönemde müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, dil ve konuşma gelişiminde yaşanan sorunların çeşitli terapi yöntemleriyle düzelebileceğini kaydediyor.
#ÇocukÇocukluk çağındaki apraksi (konuşma bozukluğu) belirtilerini ve tedavi yöntemlerini sıralayan Öğr. Gör. Betül Özsoy Tanrıkulu, “Apraksili bir çocuğun, mutlaka bir dil ve konuşma terapistiyle çalışması gerekiyor. Bu çocuklar dil ve konuşmayla ilgili olmayan başka becerilerde de sıkıntı yaşayabilirler” dedi.
#ÇocukDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuÇocukluk döneminde en sık karşılaşılan konuşma problemlerinden biri konuşma seslerinin doğru üretilememesidir. Halk arasında “harf bozukluğu”, “harfleri söyleyememe” olarak ifade edilen artikülasyon bozukluklarıyla okul öncesi dönemde sıklıkla karşılaşılmaktadır.
#ÇocukKonuşma bozukluğu, kişilerarası iletişimi sekteye uğratan en önemli konuları arasında yer alıyor. Gelişimsel bir bozukluk olabilen konuşma bozukluğu, ses tellerindeki hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.İşte, konuşma bozukluğu hakkında detaylı bilgiler
#Konuşma BozukluğuBursa'da, 'profesörlük' unvanını kullanarak kekemelik ve konuşma bozukluğu tedavi merkezi açan ve bir hastasının ihbarı üzerine gözaltına alınan, ancak çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan Emre Nuri Korkut, savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı. Korkut, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
#Sahte ProfesörBir çocuğun yaşamındaki en önemli etken olan aile aynı zamanda çocuğun dil ve konuşma gelişiminde de birincil rol alır. Çocuklarına ihtiyaçları olan bu desteği sağlayabilmeleri için ailelerin hangi teknik ve yöntemleri kullanacaklarını bilmeleri gerekir
#DownKariyeri boyunca hem sinema perdesinde hem de ekranda unutulmaz karakterler yaratan ünlü oyuncu, son iki yıldır artık bambaşka bir hayat yaşıyor. Tam da hayatının ikinci baharında, eğer aksi olsaydı yıllarca verdiği emeğin, setlerde döktüğü alın terinin karşılığını alacaktı ünlü oyuncu. Belki artık sadece gerçekten kalbine dokunan senaryoları kabul edecek, birçok festivalde onur konuğu olacaktı.
#Bruce WillisBruce Willis, yıllar önce milyonlarca seyirci rol aldığı Mavi Ay (Moonlighthing) adlı diziyle tanımıştı... Cybill Shepherd ile birlikte kamera karşısına geçtiği bu yapımla kısacık zamanda seyircinin kalbini kolayca fethetti. Ardından aralarında Zor Ölüm, Altıncı His, Ucuz Roman, Armageddon'un da bulunduğu birçok yapımda kamera karşısına geçti.
#Bruce WillisÇocuklarda konuşma bozukluğunun okul yaşamlarını büyük ölçüde etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, ailelerin ‘büyüyünce geçer’ ya da ‘komşunun oğlu da böyleydi ama geçti’ gibi yorumlara kulak asmaması gerektiğini söyledi. Sarımehmetoğlu, “Erken teşhis ve müdahale büyük önem taşımaktadır” uyarısı yaptı.
#Emel Arslan Sarımehmetoğlu38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmHavaların ısınmasıyla birlikte sıcaklar insanları daha fazla etkilemeye başladı. Güneş çarpmasının başlıca belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve nöbetlerin yer aldığını kaydeden uzmanlar, ayrıca kalp atış hızında artış veya çarpıntı, kas krampları ve bayılma gibi belirtiler de görülebildiğini söylüyor.
#Güneş ÇarpmasıNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkSon yılların en meşhur cilt bakım uygulamalarından biri şüphesiz PRP ya da diğer bilinen ismiyle ‘vampir yüz bakımı’. Ancak PRP yaptırdıktan sonra HIV virüsü kapan kadınlarla ilgili yeni bir rapor, bazı kozmetik prosedürlerin güvenliği konusunda soru işaretleri yarattı.
#PRPBeykoz'daki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınan Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam'dan geldi. Kadir İnanır'ın uyandırıldığını açıklayan Sağlam, "Bilinci açık, mesajlara gülümseyerek cevap verdi" dedi. Prof. Dr. Necdet Sağlam, "İletişim kurabiliyor, cevap veriyor. Konuşmayla ilgili bir sıkıntı olmayacak ama şu an konuşmak için yorgun" diye konuştu.
#Kadir İnanırUsta oyuncu Kadir İnanır’ın geçtiğimiz pazar günü geçirdiği inme sonucu tedavi altına alınmasının ardından uzmanlar, böyle bir tabloda hastanın en kısa sürede ’inme merkezi’ olan bir hastaneye götürülmesinin önemine dikkat çekti. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam ile ilk müdahalesini yapan ekipten Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nevin Pazarcı ve Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Demir, usta sanatçının Beykoz’daki evinden hastaneye nakli ve acilde değerlendirilmesi sonrası tedaviye başlanmasının, toplamda 20 dakika gibi rekor bir sürede gerçekleşmesiyle büyük bir tehlike atlattığına dikkat çekti. Uzmanlar inme şüphesinde hiç beklemeden 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranması gerektiğini vurguladı.
#Kadir İnanırİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsZeynep 8, Zehra ise 10 yaşında aynı anne babadan dünyaya gelen ancak kaderleri farklı yazılmış iki kardeş. Zehra 20 binde 1’inde görülen Rett Sendromu nedeniyle zihinsel gelişimi geri kalmış ve yatağa bağımlı bir çocuk. Zeynep ise sadece üstün nitelikli özel öğrencilerin kabul edildiği Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) eğitimine devam ediyor. 2 yıl arayla dünyaya gelip çok farklı 2 ayrı hayata sahip olan kardeşlerden Zeynep’in ‘üstün’ olduğunun fark edilmesi 5 yıl önce tatilde karşılaştıkları bir akademisyenin dikkatine dayanıyor. Farklı iki kardeşten Zeynep, derslerinden geriye kalan zamanda ablasına destek oluyor.
#Rett SendromuYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSGaller futbol milli takımının uluslararası koordinatörlüğü görevinde bulunup emekli olduktan sonra Marmaris’e yerleşen Colin Hawkins’e, üç ay önce ani başlayan konuşma bozukluğu ve güçsüzlük şikayetiyle gittiği sağlık merkezinde inme teşhisi kondu.
#1Romanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#Tümörİnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnmeGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#KonserveGeçtiğimiz günlerde Iğdır'da ev tipi sebze konservesi tükettikten sonra hastanelik olan ve botulizm teşhisi konan kişi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ancak neredeyse her evde konserve yapılmakta. Bu nedenle söz konusu risklerin iyi bilinmesi çok hayati önem taşıyor. Tam da konserve mevsimindeyken böyle bir haberle karşılaşınca birçok kişinin kafasında "Evde konserve yapmasam mı?" ve "Konservede botulizm riski olup olmadığını nasıl anlarım?" başta olmak üzere türlü sorular oluştu. Tüm bu soruları ve evde konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları uzmanlara sorduk
#BotulizmTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#Bitkiler