Konya’da lise öğrencilerinin ‘sıfır atık’ konusunda farkındalık yaratmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için geliştirdiği makineler Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda kullanılmaya başlandı. Öğrenciler, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan kompost ve ‘pak-matik’ adını verdikleri atık toplama ve ayrıştırma makineleriyle geri dönüşüm teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. ‘Sıfır atık mucitleri’ bir yandan hali hazırda kullanımda olan makineleri üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan çevre kirliliğinin önüne geçmek için yeni icatlar çıkarıyor.
#KonyaMilli Eğitim Bakanlığı, 'Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme', 'Daha Az Tüket', 'Değerlendir ve Yeniden Kullan', 'Değiştir ve Farklı Amaçla Kullan', 'Dönüştür ve Doğaya Geri Kazandır' gibi ilkelerden hareketle öğrencilerin atık oluşumunu nasıl engelleyecekleri konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla bünyesinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna kompost makinesi gönderdi.
#Milli Eğitim BakanlığıTurkcell İdari İşler Direktörü Murat Kutlu Küçük, "Sürdürülebilir çevreye katkı sağlamak, ülke kaynaklarımızı verimli kullanmak ve gelecekte çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına üzerimize düşeni yapıyoruz. Aldığımız kompost makinesiyle artık Genel Müdürlük binamızda tüm katı yemek atıklarını doğaya zarar vermeden organik gübreye dönüştüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#TurkcellÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKİklim değişikliğinin sonuçlarını daha net gördüğümüz bugünlerde tüketim alışkanlıklarımızı doğa dostu hale getirmek, atık yönetimi yapmak hepimizin sorumluluğu. Plastik ambalajlar, kâğıtlar, kartonlar... Ne yazık ki hepsi geri dönüştürülemiyor, dönüştürülebilen bazı ürünlerin dönüşüm ömrü birkaç kereyle sınırlı. Plastik kullanımını azaltmak için ülkemizde bir yıldır poşetler paralı olsa da hâlâ çöpü azaltmaktan daha etkili bir yöntem yok! İşte, sıfır atık felsefesini hayatınıza kolaylıkla sokabileceğiniz öneriler...
#Plastik2050’de dünya nüfusu 9.8 milyara ulaşacak. Bu da milyarlarca ton atık demek. Geleceğe bugünün çöpünü bırakmamak için herkesin yapabileceği bir şey var. Gazete kâğıdından çay içtiğiniz cam bardağa, radyonuzun pilinden cep telefonlarına, eskiyen kanepenize kadar her şey geri dönüştürülebiliyor.
#GazetehaberleriOrdu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Damla Bender Özenç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında ‘fındık kapsülü’ olarak nitelendirilen zurufun kompostlandığında toprağı besleyen organik gübre özelliği taşıdığını söyledi.
#FındıkAntalya'da her mevsimde etkili olan güneş, elektrik üretiminde de kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 10 bin metrekare yeşil alan üzerine yapılan “Güneşev”, günde 120 kilovatsaate kadar elektrik üretebiliyor. Enerji ihtiyacını ürettiği elektrikten sağlayan güneş ev, Atatürk Kültür Merkezi'nin ihtiyacı olan elektriği de karşılıyor.