Helenistik dönemin tapınak merkezi olarak bilinen Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 13. yılına girdi. Prof. Dr. Burcu Erciyas, “Komana, Anadolulu bir tanrıça olan Ma'ya adanmış. Helenistik dönemden itibaren bir ziyaret merkezi diyebiliriz. Hem festivallerin düzenlendiği, hem de ticaretin canlandığı bir yerleşim olarak dikkat çekiyor." dedi.
#TokatÇok eski çağlardan günümüze kadar pek çok kültüre ev sahipliği yapmış yerler arasında Tokat bulunur. Tarihi ve kültürel miras olarak ise Tokat Kalesi çok önemlidir. Peki, Tokat kalesi nerede? Tokat kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
#Tokat Kalesi Nerede?Tokat, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biridir. Şehri, Bizans döneminde Komana adını taşımaktaydı. Türkiye'nin hem tarihi hem de ekonomik yönden öneme sahip bir şehirlerinden olan Tokat ilinde gezilecek yerler nerelerdir? Tokat'ın ilçeleri nedir ve Tokat hangi bölgededir? Tokat'ın tarihi yerleri gibi birçok konuda bilgi ve sorulara ait cevapları sizler için hazırladık.
#Tokat İlçeleriTokat, tüm Anadolu şehirleri gibi, son dönemdeki ruhsuz yapılaşmadan payını almış. Ancak Tokat'ın ara sokaklarına girdiğinizde, bozulan görüntüden nispeten uzaklaşıp tarihe doğru yol aldığınızı hissediyorsunuz. Tokat'ta göreni derinden etkileyecek kadar çok sayıda eski yapı var.
#Tokat- Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde yer alan kaya mezarın etrafına koruma amacıyla tel örgü çekildi - Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Erciyas: - "Kaya mezarı, 2013 yılında bilinçsiz kişiler tarafından dinamitle patlatılarak içerisinde hazine aranmıştı. Tokat Müzesi ve kazı heyeti iş birliğinde bu yıl tel örgü içerisine alınarak bilgilendirici pano hazırlandı"
Tokat'ta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda 1100 yıllık aile mezarlığı bulundu.Tokat-Niksar arası Gümenek mevkiinde bulunan Komana Antik kentinde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla, 2004 yılında çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışmalar kapsamında ilk olarak komana antik kentinin sınırları belirlemek amacıyla yüzey çalışması yapıldı. 2009 yılından itibaren ise kazı çalışmaları başladı. Antik kentin ortasında bulunan ve hamamtepe olarak adlandırılan alanda çalıştırmalar yoğunlaştırıldı. Çevresi sur duvarlarıyla çevrili olan tepede yapılan çalışmada alanın Bizans döneminde mezarlık alanı olarak kullandıdığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl ara verilen çalışmalara geçen hafta tekrar başlandı.Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT/DHA
#Antik KentSoruyu hemen, “Haram” diye yanıtlamayın; Türkler İslam dinini seçmeden önce de domuz yemiyordu. Yeme-içme kültürümüze ilişkin çok az araştırma var. Oysa yanıtını bir türlü bulamadığımız çok sorumuz var. Örneğin Alevilerin tavşan, Yezidilerin ebegümeci, marul yememelerinin sebepleri nedir? Grip salgınıyla gündeme gelen domuzun yenilip yenilmemesi meselesine farklı bir açıdan yaklaşalım...