Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir. Peki Kolera hastalığının belirtileri nelerdir, hastalık nasıl bulaşır?
#Kolera NedirYemen'de 2019 yılı başından itibaren kolera salgının artmasıyla beraber yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. UNICEF'un son verilerine göre, 17 Mart'a kadar 109 bin kolera vakası kaydedildiği, 190 kişinin de hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Bununla beraber insanlar da kolera hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmak için internette araştırma yapmaya başladı. Peki, Kolera hastalığı nedir? Kolera nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler...
#Kolera Hastalığı Nedir?Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiKahramanmaraş ve çevre illeri etkileyen deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Bir yandan enkaz çalışmaları sürerken, diğer yandan depremzede vatandaşların kolera gibi salgın hastalıklar konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Ancak deprem bölgesinde kolera hastalığı gibi bulaşıcı bakterilere karşı dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Hijyenlerine çok fazla dikkat edilemeyen toplu ortamlarda kolera riski artabiliyor. Peki, kolera nedir, nasıl bulaşır? Kolera hastalığı tedavisi nasıl olur? Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Dairesi Başkanlığı kolera belirtileri ve alınacak önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
#KoleraSözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiBiyoloji ve tıp alanlarında kullanılan pek çok terim bulunuyor. Bu gerek vücudumuzu oluşturan yapı taşı atomların, gerek olmazsa olmazımız olan kanların, gerekse de vücudumuzdaki diğer tüm sistemlerin kullanıldığı anlamdır. Aglütinasyon nedir, tıpta ne anlama gelir sizler için derledik.
İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 30'un altına düşmesinin ardından Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Mert'ten uyarı geldi. Dip sularına çökmüş olabilecek ağır metallerin ve bazı mikroorganizmaların sağlık sorunu oluşturabileceğine dikkat çeken Mert, "Barajların dip seviyesine yaklaşması şebeke sularının daha iyi denetlenmesini gerektirir. Eğer denetlenmez ise Hepatit A, kolera, şiddetli karın ağrısı ve ishalle karakterize bazı protozoon hastalıklarına neden olabilir" dedi.
#BarajNijerya'nın bazı eyaletlerinde 'gizemli hastalık' paniği yaşanıyor. Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, henüz teşhisi konulmayan hastalık nedeniyle bir haftada 30 kişi hayatını kaybetti. Hastalık sebebiyle yaşamını yitiren kişilerde ölmeden önce kan kusması, halsizlik, vücut ve baş ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığı kaydedildi. Araştırmaların devam ettiği hastalıkta kolera ya da lassa ateşinden şüpheleniliyor. Peki, kolera nedir, belirtileri nelerdir? İşte, gizemli hastalıkla belirtileri benzer olan kolera ile ilgili ayrıntılar.
#Kolera NedirŞu bir gerçektir ki çocukların hastalıklara karşı toleransı yetişkinlere oranla daha düşüktür. Hal böyle boyunca önemsiz görülebilecek birçok hastalık çocuklarda ciddi problemlere neden olur. Özellikle de hastalıkları beraberinde getiren mevsimsel değişiklikler büyük risk taşıyor. Çünkü çocuklarda bağırsak sistemleri mevsimlere bağlı olarak daha hassas hale geliyor. En yaygın görülen bağırsak problemlerinden ishal ise sanıldığından daha kötü bir tabloya sebep oluyor.
#ÇocukKolera nedir sorusunun yanıtı birçok vatandaş tarafından sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. 1883 yılında Mısır'da yaşanan bir salgında keşfedilen kolera hastalığı her yıl binlerce ölüme neden oluyor. Peki, kolera nedir? Kolera hastalığının tedavisi var mı?
#KoleraBarack Obama da onu okuyor, Mark Zuckerberg de. Türkiye’den lise öğrencisi için de süperstar, Çinli bir muhasebeci için de… İsrailli yazar Yuval Noah Harari kendi halinde bir askeri tarih uzmanı iken ‘Sapiens’ isimli kitabıyla dünyayı sarstı. O kitapta insanın o destansı bazen de kirli macerasını anlatıyordu. İkinci kitabı Homo Deus’ta bilmediğimiz sularda. Bize geleceğimizden pencereler açıyor Harari. Yazarla, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) davetlisi olarak geldiği İstanbul’da konuştuk.
#Yuval Noah HarariSoruyu hemen, “Haram” diye yanıtlamayın; Türkler İslam dinini seçmeden önce de domuz yemiyordu. Yeme-içme kültürümüze ilişkin çok az araştırma var. Oysa yanıtını bir türlü bulamadığımız çok sorumuz var. Örneğin Alevilerin tavşan, Yezidilerin ebegümeci, marul yememelerinin sebepleri nedir? Grip salgınıyla gündeme gelen domuzun yenilip yenilmemesi meselesine farklı bir açıdan yaklaşalım...