Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayTemel eğitimin tüm kademelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatili 8 Kasım Cuma günü başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, 11-18 Kasım arasında okula ara veren öğrencileri hafta boyunca renkli ve eğlenceli aktiviteler bekliyor.
#ÇocuklarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe yönelik açıklamada bulundu. Bakan Kurum "İzmir Körfezi'nde yaşanan çevre felaketidir. Ekosistem durma noktasına gelmiştir. İzmir Körfezimiz ölmektedir. Sorumluları İzmir Körfezi'nde yüzeceğiz diyen ama görevdeyken tek bir adım atmayanlardır. Alınması gereken tedbirlere, yapılması gereken işlere ilişkin kurulumuz ile istişare yapmış ve yapılacak işlere ilişkin yönetmeliği tarif ettiği şekliyle, belediyelerin sorumluluklarını belediyelere varsa diğer kurumların, kuruluşların, STK'ların, Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi kuruluşlarının yapması gerekenleri de tarif edecek şekliyle eylül ayı sonuna kadar acil eylem planını ortaya koyacağız. " dedi.
#Murat KurumUzun ömürlü olmak herkesin hayali. Ancak hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı olmadıktan sonra uzun ömürlü olmanın bir anlamı kalmıyor. Bu nedenle bilim insanları yaşla gelen demans gibi hastalıkları önlemenin yollarını arıyor. ABD'li ünlü nörolog da beyin sağlığı için yapabileceğimiz en kolay şeyi açıkladı.
#SağlıkSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıBakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu, öğrencilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Sanılanın aksine bakteriler fagositoz ve fotosentez yapmaz. Fagositoz, bir organizmanın hücreleri tarafından yabancı maddelerin içine alınmasıdır. Özel hücre yapıları ve mekanizmaları gerektirir ve genellikle çok hücreli organizmalarda, özellikle bazı bağışıklık hücrelerinde görülür. İşte, Bakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu ile ilgili detaylı bilgiler
#BakterilerSevgili Hürriyet okurları... Çay, ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada en sevilen içeceklerin başında geliyor. Bitki çayları da son dönemlerde oldukça popüler. Peki bitki çaylarında püf noktalar neler? Hangi çay hangi rahatsızlıklar için öneriliyor? Bu soruları Dr. Sevil Özkan’a sordum.
#Şenol KalyoncuTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Deniz KâşifiAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıMantar, çoh hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlı grubunun bir üyesi. Bu grubun küf ve şapkalı mantar başta olmak üzere pek çok üyesi bulunur. Ancak halk arasında sadece şapkalı mantarlar için bu tanım kullanılır. Peki mantarların özellikleri nelerdir? Mantarlar tek hücreli mi, çok hücreli mi? İşte detaylar...
#Mantarların Özellikleri NelerdirCanlılar, hayatını sürdürmek için ihtiyaçları olan kendileri üretirler ya da besinleri ya dışarıdan alırlar. Kendi besinlerini üreten canlılara ise, ototrof ismi verilir. Bu canlıların %80'inin ise, bitkiler oluşturur. Dış beslek ismi ile de bilinen heterotroflar ise organik beslenir. Kendi besinini kendi üreten canlılar nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
Balıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde dört ayrı üniversiteden bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin müsilaj çalışmasının sonuçları açıklandı. Marmara Denizi'nde tek tehlikenin müsilaj olmadığı, toksik tehlikesi ile de karşı karşıya kalındığı kaydedildi.
#Marmara DeniziBalıkesir'in Bandırma ve Erdek ilçelerinde dört ayrı üniversiteden bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin müsilaj çalışmasının sonuçları açıklandı. Marmara Denizi'nde tek tehlikenin müsilaj olmadığı, toksik tehlikesi ile de karşı karşıya kalındığı kaydedildi.
#Marmara DeniziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’nde su kalitesinin bozulmaması, denizaltı biyoçeşitliliğinde azalma yaşanmaması, oksijen ve besin kaynağı olması sebebiyle denizlerin ormanları olarak tanımlanan deniz çayırlarının korunması, tekne ve yatlarda biriktirilen evsel atıkların denizlere boşaltılmaması ve kıyıdaki ağaçların zarar görmemesi için 6 etaplık bir proje başlattı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıCalvin döngüsü, karbondioksiti şeker glikozuna dönüştürmek için karbon fiksasyonu ve fotosentez sırasında ortaya çıkan bir dizi ışıktan bağımsız olarak redoks tepkimesidir. Bu tepkimeler ise, organelin iç membranı ile tilakoid membran arasında bulunan sıvı dolu bölge olan kloroplastın stromasında meydana gelir. Calvin döngüsü nedir ve nerede gerçekleşir sizler için derledik.
#EğitimRafine yağlar, bir dizi fabrikasyon işlemi sonucunda elde edilir. İşleme maruz olan bu yağlara, kötü kokusundan arındırılmak için başka bir işlem yapılır. Bu işlemler sonucunda içindeki değerli asitlerden arınmış, kokusuz, köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur. Rafine yağ nedir, nasıl elde edilir sizler için derledik.
Kültür mantarı; bilhassa Uzak Doğu taraflarında çok yaygın şekilde kullanılan ve şifa olması adına tüketilen besinler içerisinde yer almaktadır. Kendisine özgü bir tada sahip olmasının dışında, kültür mantarının yenip yenmemesi hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Kültür mantarı; çok sık tüketilen ve tarifleri yapılan bir mantar çeşididir. Peki kültür mantarı nasıl pişirilir? Kültür mantar sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kültür MantarıMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor"
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, İzmit Körfezi’nin turkuaz rengine bürünmesinin nedeninin planktonlar olduğunu söyleyerek, “Bu doğal bir süreç. 'Fitoplankton coccolithophore' adı verilen organizmaların çoğalmasıyla ilgilidir. Yapılarında klorofil bulunduğu için güneşin ışınlarını yansıttığından turkuaz rengi oluşuyor. Turkuaz, müsilaj oluşumunun durduğu anlamına da gelmez” dedi.
#Kocaeli ÜniversitesiKloroplast biyolojide en çok geçen kelimeler arasında yer alıyor. Hücre içinde pek çok organel bulunuyor. Bu organellerden birisi de kloroplasttır. Fotosentezin gerçekleşmesi için gerekli olan organeller arasında yer alan kloroplastın yapısı ve görevi de pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Kloroplast nedir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Klorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Klorofil Nedir?Eskiden sadece ışık enerjisi ile besin üreten yani fotosentez yapan bitkilerin olduğu varsayılıyordu. Ama teknolojinin gelişmesi ile okyanusun en derinliklerinde hiç ışık görmeyen bölgelerde de canlıların yaşadığı keşfedilmiştir. Kemosentez nedir, nerede ve nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kemosentez Nedir Nerede Ve Nasıl Gerçekleşir?Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürü Murat Alacatlı, Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nün kirlendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Göl çevresinde evsel kirletici bir tesis bulunmadığından gölde yüzme suyu kalitesi A sınıfı olup içilebilir su kalitesine yakındır. Salda Gölü'nde kirletici herhangi bir tesis bulunmamaktadır" dedi.
#Salda GölüOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu için 3 gündür çalışma yürütüyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu,Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#MüsilajBiyolojide çok sık olarak karşı karşıya kalınan konulardan biri ototrof terimi olmaktadır. Pek çok insan tarafından merak edilen önemli konu başlıklarından biri olma niteliği barındırmaktadır. Sizin için Ototrof nedir, ototrof olan canlılar nelerdir? Ototrof canlıların ortak özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
#Ototrof Nedir Ototrof Olan Canlılar Nelerdir?