Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bir süredir ivme kaybeden Kur Korumalı Mevduatlardaki (KKM) düşüşün 20 Eylül haftasında yeniden hızlandığını ortaya koydu. Buna göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL’ye geriledi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü.
#KUR Korumalı MevduatNisan ayı ortasında 22 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan TL mevduat faizinde son haftalarda yaşanan gerileme sonrası Merkez Bankası’ndan (TCMB) TL mevduatı destekleyici adımlar geldi. 9 Ağustos haftası itibarıyla bir ay vadeli TL mevduat faizi yüzde 53.89 ile son 4 ayın en düşük seviyesine inmişti. Parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe giden TCMB, bir süredir düşüş eğilimine giren TL mevduat faizlerine yönelik ‘düşüşe izin yok’ mesajı vermiş oldu.
#Merkez BankasıKUR Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 2 trilyon lira sınırında. 21 Haziran tarihli haftada 2 trilyon 32 milyar lira olan KKM hesapları, 28 Haziran tarihli haftada ise 2 trilyon 14 milyar liraya geriledi. Haftalık bazda KKM hesapları, 18 milyar 335 milyon lira gerilemiş oldu.
#KKMKur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yılın başından itibaren gerileme 501 milyar 717 milyon lira oldu. 29 Aralık 2023 haftasında KKM hesapları 2 trilyon 626 milyar liraydı. 31 Mayıs 2024 haftasında KKM hesapları 2 trilyon 124 milyar lira oldu. Böylece gerileme 501 milyar 717 milyon lira olarak gerçekleşti. 4 Mayıs haftasında 2 trilyon 161 milyar lira olan KKM hesaplarında bir haftada 36 milyar 826 milyon liralık düşüş yaşanmış oldu.
#Kur Korumalı MevduatKKM hesaplarında 2023 yıl sonundan itibaren gerileme 258.6 milyar lira oldu. 29 Aralık 2023 haftasında 2 trilyon 626 milyar liraya gerileyen KKM hesapları, 9 Şubat 2024 haftasında 2 trilyon 367 milyar lira kaydedildi. Son haftadaki gerileme ise 14.7 milyar TL.
#Kur Korumalı MevduatSon dakika haberi... Merkez Bankası Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi için yeni kararlar aldı. Buna göre; 31 Ocak itibarıyla altın, Dolar, Euro cinsi hesaplar Türk lirasına çevrilebilecek. Bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için zorunlu karşılıklara 3 ay faiz uygulanacak
#Merkez BankasıKKM 2023 yılını 2 trilyon 626 milyar lira ile kapattı. Yılın başında 1 trilyon 370 milyar lira olan KKM hesapları, 18 Ağustos 2023 haftasında tepe noktasına gelmişti. 18 Ağustos haftasında 3 trilyon 407 milyar lira seviyesinde olan KKM hesapları, bu tarihten sonra gerileme trendine girdi. 18 Ağustos’tan itibaren yıl sonuna kadar toplam gerileme ise 781 milyar 595 milyon lira oldu.
#KUR Korumalı MevduatHafize Gaye Erkan başkanlığında beşinci kez toplanan Para Politikası Kurulu’ndan sürpriz çıkmadı. PPK, piyasa beklentilerine uyumlu hareket ederek politika faizini 500 baz puan artırdığını açıkladı. Sıkılaşma adına atılan bu önemli adım sonrasında politika faizi yüzde 35’e çıkarken kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık faiz de yüzde 3.66 oldu.
#Hafize Gaye ErkanKUR korumalı mevduat (KKM) hesaplarında gerileme trendi devam ediyor. 13 Ekim 2023 haftasında KKM hesapları bir önceki haftaya göre 72 milyar 923 milyon lira geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Ekim haftasında KKM hesapları 3 trilyon 155 milyar lira oldu.
#KUR Korumalı MevduatKur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı ve böylece KKM’ye verilen faizin cazibesi sona erdi. Bankalar, bu adım öncesinde en az politika faizi kadar faiz vermek zorundaydı. Şimdi ise TL’den dönüşen KKM hesapları için istedikleri faizi verebilecekler.
#Merkez BankasıMerkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında zorunlu karşılık oranlarını yüzde 15’ten yüzde 25’e çıkardı. Bu karar altı ay vadeli KKM hesapları için geçerli olacak. Bir yıl ve üzeri vadelilerde oran yüzde 5 olarak belirlendi. KKM hesaplardan çıkışı teşvik etmesi beklenen kararın ardından bankacılık çevreleri, TL mevduat faizlerinin yüzde 40-45 bandında yaygınlaşacağı tahmininde bulunuyor.
#KKMBankalardaki Kur Korumalı Mevduatın (KKM) 3.4 trilyon liraya dayanması ve devlete faturanın her geçen gün artması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Yeni bir tebliğ yayınlayan Merkez Bankası bankalara vadesi dolan KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme için hedef getirdi, cazibe yaratmak için de TL mevduat faizini yükseltmelerinin önünü açtı. Hedefi tutturamayan banka düşük faizli tahvil alıp fatura ödemek zorunda kalacak.
#Kur Korumalı MevduatıBir önceki toplantıda politika faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15’e çıkaran Merkez Bankası, merakla beklenen ikinci adımında 250 baz puan artış kararı aldı. Kademeli sıkılaştırma kapsamında politika faiz oranı yüzde 17.5 oldu. PPK’nın açıklamasında ‘seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma’ kararları alındığı belirtildi.
#Hafize Gaye ErkanÖnceki gün kamu bankalarının KKM dönüşleri nedeniyle döviz satışı yapması üzerine Merkez Bankası yeni bir kararla özel bankaları da devreye aldı. Karara göre KKM hesaplarının dönüşünde talep eden özel bankalara da doğrudan döviz temini imkânı sağlanacak. Merkez, bu işlemde minimum tutarı ise 500 bin dolar ya da Euro olarak belirledi.
#KKM