İç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#Seyahatİstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek yerler gerekiyor. Biz de sonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde uzmanlarımıza ‘doğa içinde ailecek nerelerde yürüyüş yapılabilir?’ diye sorduk. 12 şehirden birbirinden güzel 18 adresi önerdiler.
#SeyahatTürkiye’nin en turistik bölgelerinden Kapadokya, 1985’te UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle hem de oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Avanos ve Göreme… Bölgede her adımda başka bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Jürimiz, yılın bu zamanında Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz “Bunları yapmadan dönmeyin” diyor.
#GazetehaberleriTürkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin, yer altı sularına karışan Karadeniz'in tuzlu suyu nedeniyle tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Prof.Dr. Yusuf Demir, bugün alınacak tedbirlerle bundan 10 sene sonra alınacak tedbirlerin çok farklı olacağını dile getirerek, "Hem maliyeti çok yüksek olur hem de bedeli ağır olur hepimiz için ülke, dünya, insanlık için. Onun için bugünden alınması gereken tedbirler var. Bu günden tuzlu suyun girişini engelleyecek çalışmaları özellikle DSİ'nin yaptığı çalışmaların biraz daha artırılması gerekiyor. Bölgedeki araştırmaların desteklenip ortaya konduktan sonra deltamızı kurtaracak çalışmaların ulusal bazda büyük projelerle desteklenmesi olabilir. 3- 5 yıl sonra 10 yıl sonra geri dönüşsüz bir noktaya gidebiliriz böyle bir riskle de karşı karşıya kalabiliriz.'' dedi.
#SamsunUNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası azalan yağışlardan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, şimdi de deniz suyu tehlikesi ortaya çıktı. Prof. Dr. Yusuf Demir, "Deltada su seviyesi riskli dediğimiz seviyenin bile altına düşme noktasındadır. Alttan deniz suyu girişi, deltanın tuzlanması ve biyolojik hayatın tamamen değişmesi riskini getiriyor" dedi.
#SamsunUNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası azalan yağışlardan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, şimdi de deniz suyu tehlikesi ortaya çıktı. Prof. Dr. Yusuf Demir, "Deltada su seviyesi riskli dediğimiz seviyenin bile altına düşme noktasındadır. Alttan deniz suyu girişi, deltanın tuzlanması ve biyolojik hayatın tamamen değişmesi riskini getiriyor" dedi.
#UnescoTürkiye'de azalan yağış miktarı Karadeniz'de de etkisini gösteriyor. Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde su seviyesi yaklaşık 1 metre çekildi. Samsun'da bazı baraj ve sulak alanlarda su seviyesinde düşüş yaşanırken Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye, belli bölgelerde değişmekle beraber maalesef bu sene alması gereken yağışın yüzde 40 ile 60'ı arasında bir yağış aldı" dedi.
#Kızılırmak DeltasıTürkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde su seviyesi yaklaşık 1 metre düştü. Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Bölgemizde tüm sulak alanlarda önemli bir tehdidin yaşandığını görmek mümkün" dedi.
#SamsunDoğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına işaret etti.
#VANİklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesine, okyanus sıcaklığının artmasına, buzul kütlelerinin erimesine ve donmuş toprakların çözülerek milyarlarca ton metan gazının atmosfere salınmasına yol açıyor. Deniz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak dünyada 2 milyar, Türkiye'de ise kıyı şehirlerinde yaşayan 30 milyon insan yüksek risk grubunda yer alıyor.
#Dünya Doğayı Koruma Vakfı